Protein diyeti nedir? Protein diyeti nasıl yapılır? Protein diyeti yapanlar nelere uyarı etmeli?

Protein diyeti nedir? Protein diyeti nasıl yapılır? Protein diyeti yapanlar nelere uyarı etmeli?
Protein diyeti nedir? Protein diyeti nasıl yapılır? Protein diyeti yapanlar nelere uyarı etmeli?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tatilde açık büfeler, bayramda kurulan sofralar ve sonrası alınan kilolar, “hangi diyeti yapsam” araştırmalarını arttırdı. Peki, yüksek proteinli diyetler ne değin dinç?

Ülkemizde ve dünyada pek çok birey kilo tahsis etmek nedeniyle, farklı alanlara yönlendirilmiş besin programları uyguluyor. Bu diyetler başlıca yüksek yağlı diyetten kaçınıp yüksek proteinli beslenmeyi hedefliyor.

Günümüzde, obezitenin sağlık durumu sorunu olmasında, yüksek proteinli diyetlerin etkisine değinen Lotus Obezite Cerrahisi Kliniği Doktoru Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül, birey aşırı protein alıyorsa ve iyi çalışma yapmıyorsa, proteinin fazlasının, vücutta yağa dönüştüğüne dikkat çekti ve yüksek proteinli diyetler hakkında data verdi. Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül sağlıklı perhiz ve protein oranları ile ilgili şöyle konuştu: “Proteinler; vücuda enerji sağlamalarının yanı sıra hücrelerin esas öğeleridir. Besinin vücutta kullanılmasında ödev bölge enzimlerin ve bir takım hormonların da yapısını oluşturur. Protein gereksinimi, diyetin enerji değeri için önemlidir. Jurnal almanız gereken enerjinin %20 ’sinden fazlasını proteinlere ayırıyorsanız, yüksek proteinli besleniyorsunuz demektir. Yapılan çalışmalar, yüksek proteinli diyetlerin, düşük proteinli diyetlere kıyasla altı ay gibi bir zamanda kilo vermekte etkili olduğunu gösterir.Proteini yüksek diyetin glisemik yükü (Alınan şeker miktarına kadar pankreası yorması) de düşüktür, tokluk duygusu geliştirir, besinlerin yakılarak ısıya dönüşümü hızlanarak enerji harcaması artar. Buna karşın, günümüzde kilo belirlemek nedeniyle kullanılan yüksek protein tüketimi, obezitenin sağlık durumu sorunu olmasında etkilidir, çünkü dengelenmiş beslenmede karbonhidrat ve yağdan gelen oranlarda önemlidir.”

TABAĞIMDA NE KADAR PROTEİN OLMALI?

Tatmin Edici ve dengeli beslenmede, karbonhidrat, protein ve yağdan gelen oranların önemine değinen Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül, dinç beslenmede tüketilmesi gereken proteinler hakkında şöyle konuştu: “Bilhassa hayvansal kaynaklı proteinler bununla beraber yağ ve kolesterol içerir. Bu yüzden itinalı tüketilmesi gerekir. Dinç bir diyetin protein, karbonhidrat, yağ yüzdeleri ele alındığında, beslenme ögelerinin dengesiz alımının sıhhat üstünde olumsuz etkileri vardır. Bu yüzden öğünlerimizi planlarken poteinin takriben 2 katı karbonhidrat ( Meyve, sebze) ve az da olsa sağlıklı yağlardan (Zeytinyağı, balık yağı) tüketmek gerekir. Dengeli beslemek için her bireyin, karoser ağırlığının her bir kg için 0.8 ile 1.1 gram aralarında protein tüketmesi gerekir. Mesela 70 kg olan bir bayan, 60 -70 gram arasında protein alabilir. Oysa yüksek proteinli diyetlerde bu tedarik 120 -130 grama dek çıkabiliyor. Kişi fazla protein alıyorsa ve iyi çalışma yapmıyorsa proteinin fazlası vücutta yağa dönüşüyor.”

DOĞRU PROTEİN SEÇİMLERİ NELER OLMALIDIR?

Lotus Obezite Cerrahisi Kliniği Diyetisyeni Hatice Gürgen ise protein seçiminde mümkün olduğunca eksik yağlı olanlarını seçmek gerektiğini belirtti. En iyi protein kaynaklarının yağsız etler, balık, yağsız süt ürünleri olarak sıralanabilir dedi. Gürgen; bu besinleri kızartmamak gerektiğini, kızartılmış yiyeceklerle lezzet arttırılabilir fakat beraberinde yağ oranını da çok arttığına uyarı çekti ve az yağlı harcamak gerektiğini sözlerine ekledi.