Dikkat: Tersten diyete uzman uyarısı!

Dikkat: Tersten diyete uzman uyarısı!
Dikkat: Tersten diyete uzman uyarısı!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyetisyen Safiye Taş Koçyiğit, düşük karbonhidrat yüksek yağ tüketimini esas alan, ketojenik diyeti “iki ucu keskin bıçak” olarak tanımladı. Ketojenik diyetin mutlaka doktor ve beslenme uzmanı kontrolünde uygulanması gerektiğini belirten Koçyiğit, “Dahası kısa süreli uygulanabilir. Risk almamak için ‘Düşük kalorili ketojenik perhiz ’ olarak adlandırılan versiyonunu öneririm” dedi.

YAĞLARI YAĞLA YAKAN PERHIZ

Kısa sürede zayıflatan, “yağlarınızı yağla yakmayı” vadeden son dönemlerin en popüler yöntemi “ketojenik diyet”e dikkat çeken İzmir Kent Hastanesi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Koçyiğit, “kilo verirken sağlığınızdan olmayın” uyarısında bulundu. Koçyiğit, ketojenik diyetin önce sara, peşinde kanser tedavisinde kullanıldığını, günümüzde ise obezite, tip 2 diyabet, yüksek kolesterol gibi çeşitli hastalıkların tedavisinde uygulanmaya başlandığını söyledi.

MAKSAT; ENERJİ OLARAK DEPO YAĞLARIN KULLANILMASI

Koçyiğit, bu diyetin, temel olarak, jurnal besinlerle alınan enerjinin yüksek oranda yağdan (yüzde 60-70), orta oranda proteinden (yüzde 20-35), düşük oranda karbonhidrattan (yüzde 5-10) gelecek şekilde oluşturulan bir beslenme modeli olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

“Ketojenik diyetin amacı vücudu enerji olarak karbonhidratlar yerine depo yağlarını kullanmaya yönlendirmektir. Bu diyette karbonhidrattan alınan enerji eksik olduğu için, doğru yapılmazsa hipoglisemik ataklar görülebilir. Arttırılan jurnal yağ tüketimi farkında olan olmadan yüksek enerji alımına sebep olabilir. Tekrar yağdan zengin beslemek, kan lipitlerini arttırarak, karaciğer yağlanmasını ve büyümesini tetikleyebilir. Kontrolsüz protein tüketimi karaciğer büyümesine, gut hastalığına, böbrek taşı oluşumuna yol açabilir. Vitamin ve mineral eksiklikleri ve bunlara bağlı kontrendikasyonlar (adale zayıflığı, baş dönmesi vb.) görülebilir. O nedenle hekim ve diyetisyen kontrolünde yapılması önemlidir. Kısa sürede ciddi kilo kaybı sağladığı için popüler bir perhiz. Ben şahısların daha az risk alması için ‘Düşük kalorili ketojenik perhiz ’ olarak adlandırılan versiyonunu öneriyorum. Bu ketojenik diyetin, yağ ve protein alımının sınırlı ve kontrollü olduğu bir yöntem.”

DÜŞÜK KALORİLİ KETOJENİK DIYET

Koçyiğit, düşük kalorili ketojenik diyette kişilere günde 80 gram aşağı karbonhidrat alımını müsade verdiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İdeal ağırlığın kilogram başına 1-1,4 gram protein, (örnek; 40 yaşında 160 cm boyunda 80 kg ağırlığında bir kadın birey için, alması gereken protein miktarı ideal kilosu 58 olduğu için, 58 ile 81 gram arasındadır. 15-20 gram doymamış yağ, jurnal gereksinim değin vitamin ve mineral takviyesi alımına ilave olarak bol su tüketimi öneriyorum. Protein başlıca hayvansal kaynaklar yerine nebati kaynaklardan sağlanacak, tatmin edici miktarda lif alınacak. Bu diyet modeliyle Kan lipitlerinde kısa sürede azalma, karaciğer enzimlerinde, kan glikoz ve insülin düzeylerinde düşme sağlanabilmektedir. Hem dayanıklı kilolarda, ya da daha fazla ve/ya da daha çabuk yağdan kayıp zorunlu olduğu durumlarda etkili bir sonuç vermektedir. Bu diyet sadece obezite yok, tip 2 diyabet, insülin direnci, Hiperkolesterolemi, hipertrigliserilemi, metabolik sendrom, astım, uyku apnesi, Kemik-iskelet sistemi hastalıkları, Migren, Alerji gibi hastalıkların tedavisinde hastalara öneriliyor. Ancak, bu perhiz ömür boyu uygulanabilecek, sürdürülebilir bir diyet değildir, kullanım süresi sınırlı tutulup ardından sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinilmelidir. Keza internetten okuyup, görerek, arkadaşın programına bakarak bu perhiz programı uygulanmamalıdır. Farkında Olan olmadan yapılacak bir beslenme hatası organ yetmezliğine kadar götürebilir. O yüzden iki ucu belirgin bıçak, diyoruz.”

İHA