Hafıza Kaybı neden olur? Her bellek yitimi Alzheimer habercisi mi?

Hafıza Kaybı neden olur? Her bellek yitimi Alzheimer habercisi mi?
Hafıza Kaybı neden olur? Her bellek yitimi Alzheimer habercisi mi?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TEKNOLOJİ SOSYAL ZEKAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR!

Unutkanlık dikkate alınması gereken bir problem! Çünkü beyin dikkat sinyalleri veriyor olabilir. Unutkanlığı yenmenin en önemli yolunun hafızayı güçlendirmekten geçtiğini söyleyen Medical Park Gebze Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Zehra Duygu Ekmekçi Doğan, “Sosyal ilişkiler hem düşünce faaliyetlerimizi arttırır ayrıca de ruhsal sıkıntılarımızı hafifletir. Vaktinizin büyük bölümünü telefon ve bilgisayara yok sevdiklerinize ayırın. Her gün kolaya kaçıp hazırlanmış yiyecek yemeyin” uyarısında bulundu.

EN BÜYÜK SORUN B12 EKSİKLİĞİ

Genç yaşta unutkanlığın en sık sebeplerinden birisi depresyondur. Amnezi şikâyetiyle başvuran hastada başlangıçta değerlendirilmesi gereken koşul son zamanlarda hayatında bir zorlanma ya da uyku bozukluğu (fazla uyuma ya da uyuyamama), halsizlik, gönülsüzlük, ivedi öfkelenme, moral bozukluğu, heyecan, takıntı gibi bunalım belirtileri yaşayıp yaşamadığıdır. Bu şikâyetleri yaşamış kişilerde uyarı dağınıklığı, odaklanma problemleri olması sebebiyle bellek yitimi şikâyeti de olacaktır.

Bir diğer bellek yitimi sebebi endokrin hastalıklarıdır. Tiroid hormon bozukluğu (guatr), şeker hastalığı (şeker hastalığı) gibi hastalıklar iyi çare edilmezse unutkanlığa yol açabilir. Günümüzde hazırlanmış gıda tüketimi, yanlış besin ve hatalı uygulanan diyetler bazı vitamin ve minerallerin eksik ve yetkisiz alımına bağlı olarak da bilhassa gençlerde unutkanlığa sebep olabilir. B12 vitamin eksikliği toplumda en sık bilinen amnezi sebeplerinden birisidir.

NE ZAMAN ENDİŞELENMELİYİZ?

Unutkanlık kişinin hayat kalitesini önemli anlamda bozmaya başladıysa mutlaka detaylı olarak değerlendirilmelidir. Bellek Yitimi şikâyeti her durum için aynı gibi gözükse de bunama (demans) hastalığında farklı, depresyonda farklıdır. Bunama (demans) durumunda hasta yakınlarının en sık düşündüğü yanlışlardan bir adam başına hastanın eskiyi mükemmel hatırlayıp yeni olayları hatırlamadığını belirtmeleridir. Sahiden bu bunama (demans) hastalığı için olağan bir durumdur. Hastalar yakın zamanda olan olayları kaydedememekte fakat vaktiyle yaşanmış (tescil edilmiş) olayları beyin arşivlerinden kolaylıkla çıkarabilmektedirler.

HER GÜN AYNI ŞEYLERİ YAPMAYIN

Günümüzde her ne dek hayatımızı kolaylaştırdığı için günlük işlerimizde teknolojiyi kullanmayı seçsek de hesap işlerini olası olduğunca akıldan yapmaya niyetlenmek, numara ezberlemek gibi kolay hafıza egzersizlerini yapmalıyız.

Yoğun tempo içinde kayda değer şeyleri unutmamak için not defteri yetişmek, hatırlatıcı alarm kullanmak da minik unutkanlıklarımızı en aza indirecektir. Televizyon bakmak, akıllı telefon ile zaman dinmek gibi faizsiz aktiviteleri azaltıp çevremizdekilerle daha fazla irtibat halinde olmalı ve daha çok olumlu paylaşımda bulunmalıyız. Sosyal ilişkiler ayrıca hafıza faaliyetlerimizi arttırmakta ayrıca de ruhsal sıkıntılarımızı hafifleterek hafıza işlevlerimizin korunmasında rol oynamaktadır. Hafızayı takviye etmek için her gün yaptığımız işlerin açık havada zaman zaman günlük rutinimizden çıkıp bambaşka aktiviteler yapmalıyız.

Bulmaca çözmek, kitap okumak, daima kullandığınız yol yerine işe veya eve bambaşka bir yoldan gitmeyi denemek zihinsel aktivitelerimizi arttırabilir. Vücudumuzun temel ihtiyaçlarından biri olan uykuyu da göz ardı etmemeliyiz. İyi bir uyku için ortalama 8 saat gerekir. Kaliteli uyku, hücre yenilenmesine tezgâhtar olur ve beynin yeni öğrendiği bilgileri pekiştirmesini sağlar. İyi bir uyku için geç saatlerde çay/kahve tüketimi azaltılması ve uyumadan derhal önce zeki telefona uzun zaman bakılmaması önerilir.

HAZIR GIDALARI ARTI TÜKETMEYİN

Uyumlu ve dinç beslemek vücudumuz için gereken besinleri almak beyin fonksiyonlarımızı dinç çalışması için esas unsurlardadır. Beslenmemize antioksidan, beta karoten, C ve E vitamini (ceviz, fındık, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu vb) taşıyan yiyecekler eklemeliyiz. Yeşil, kırmızı, sarı ve turuncu renkli sebze ve meyveler antioksidan bakımından zengin, hafızaya iyi gelen yiyeceklerdir. Omega-3 içeriğinden dolayı haftada 2-3 defa tüketeceğimiz balık hafızamızı korumaya yardımcı olacaktır.

Katı yağlar, hazır paketlenmiş gıdalar, fazla şekerli yiyeceklerden uzak durmalıyız. Sigara her hastalığa zemin oluşturduğu gibi beyin fonksiyonlarını uzun vadede zayıflatması nedeniyle sigara içilmemeli ve içilen ortamlarda uzaktan durulmalıdır.

Düzenli yapılan çalışma (en basiti dıştan yürüyüş) hem kilo kontrolü sağlayacak ve keza vücudumuzu hem de hafızamızı olumlu etkileyecektir. Uyumlu olarak yapılan meditasyon, yoga, pilates gibi aktivitelerin zaman içerisinde farkındalık ve odaklanma üstünde olumlu etkileri olacaktır.