Mevsimsel saç dökülmesi nedir? Kışın saç dökülmesini durdurmak için ne yapmalıyız?

Mevsimsel saç dökülmesi nedir? Kışın saç dökülmesini durdurmak için ne yapmalıyız?
Mevsimsel saç dökülmesi nedir? Kışın saç dökülmesini durdurmak için ne yapmalıyız?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bayan erkek hemen hemen herkes, hayatının asgari bir döneminde saç dökülmesi problemi yaşıyor. Genetik faktörlerden hormonal değişimlere, stresten düzensiz beslenmeye değin böylece fazla faktöre emrindeki olarak gelişebilen saç dökülmesi sorunu mevsim geçişlerinde de kendini gösteriyor. Sonbahardan kış mevsimine geçilen bu dönemde birçok insan saç dökülmesi problemi ile uzmanlara başvuruyor.

Saç dökülmesi sorunu ile uzmanlara başvuran birçok insan saçlarının mevsim geçiş dönemlerinde daha çok döküldüğünü belirtiyor. Estecenter Plastik Cerrahi Merkezi Medikal Direktörü İbrahim Çevik bu dökülmeleri olağan ve olağan karşılamakla birlikte hava değişiminin, hormonların değişime uğramasına ve dolaylı olarak da saç dökülmesine yol açtığına şive yapıyor.

Çevik, bu dönemde saç dökülmelerinin 200 tele kadar alışılagelmiş olabileceğini oysa bundan fazla daha fazla olduğu zamanlarda sağlıkla ilgili problemler olabileceğini söyleyerek şunları ekliyor. ‘Saç dökülmesi her ne dek bir sağlık sorunu olarak bilinse de mevsim geçişlerinde yaşanan dökülmeler gayet olağan bir durumdur. Bunun için kişiler üzüntü ve stresten uzaklaşmalı ve bunun geçici bir işlem olduğunu kabul etmelidir. Eğer dökülmeler çok şiddetli seyrediyorsa ya da saçlar muhakkak bir bölgede dökülüyorsa bu daha daimi bir saç dökülmesinin belirtisi olabilir ve önlem alınması gerekir. ’

Mevsimsel saç dökülmeleri, mevsim geçişlerinden ruhsal ve fiziksel olarak negatif etkilenen kişilerde daha sık görülüyor. bununla beraber bahar yorgunluğu ve kış depresyonu yaşayan halk müziği da bu dökülmelere maruz kalabiliyor.

Olağan zamanlarda günde 100 tel saçın dökülmesi olağan karşılanırken, mevsim geçişlerinde bu rakam 200 ’e kadar çıkabiliyor. 1-2 hafta değin süren bu dökülmeler şiddetli bir şekilde yaşanmamakla birlikte seyrekliğe de yol açmıyor. Eğer mevsim değişikliği ile ilgili olduğu düşünülen saç dökülmesi 2 haftayı geçtiyse mutlaka bir uzmana başvurulması gerekiyor.

ENDIŞE VE STRESTEN UZAKLAŞIN

Mevsimsel saç dökülmesi geçici bir problem olarak ortaya çıkıyor ve çoğu insanı psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Takriben 2 hafta süren mevsimsel saç dökülmeleri saçların kendini yenilemesi için doğal bir süreçtir. Ardından dökülen saçlar her tarafta çıkar. Bu noktada kişiler endişeye kapılmamalı ve ruh ve cisim sağlığına ekstra özen göstermelidir.

Bu süreçte sağlıklı ve dengeli bir besin programına sadık kalmak ve bilhassa içeriğinde vitamin ve protein yer alan gıdaları seçmek dökülmelerin azalmasına yardımcı olacaktır. aynı zamanda kimyasal içermeyen şampuanlar uygulamak ve zeytinyağı, hindistan cevizi yağı gibi doğal bakım yağlarıyla saçlara bakım yapmak bu süreci minimum kayıpla atlatmaya asistan olur.

Keza saç mezoterapisi ve saç lazeri gibi alternatif tedavi yöntemleri de bu süreçte vitaminsiz kalan ve cansızlaşan saçlarını toparlamak için oldukça yararlı olacaktır.