Migrene ne iyi kazanç? Migren belirtileri nelerdir? Migren en ivedi nasıl geçer?

Migrene ne iyi kazanç? Migren belirtileri nelerdir? Migren en ivedi nasıl geçer?
Migrene ne iyi kazanç? Migren belirtileri nelerdir? Migren en ivedi nasıl geçer?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Migren, şiddetli bir baş ağrısı olup ağrıların başlaması ile kişinin hayatını çekilmez hale getirir. Migren ile birlikte gelen bulantı, kusma, ışığa aleyhinde hassasiyet gibi durumlar sebebiyle ağrıyı giderecek veya hafifletecek yollar aranır. Migrene ne iyi gelir sorusu bu hastalığa felakete uğramış olanlar göre aranmaya devam edilmektedir. Makalemizde migren nedir, migrene ne iyi kazanç, migren tedavisi ve migrene evde uygulayabileceğiniz doğal çözümler konularını inceledik ve derledik.

MİGREN NEDİR?

Kronik bir rahatsızlık olan migren, Yunanca başın bir tarafındaki ağrı anlamına gelen “Hemikrania” kelimesinden üretilmiştir. Bulantı, kusma, ışığa ve sese karşı hassasiyet belirtileri ile kendini bildiren migren ağrısı, 2 saatte de geçebilir, 72 saatte sürebilir. Migrenin kadınlarda görülmesi yüzde 20 iken erkeklerde bu oran yüzde 8 ’dir. Migren ağrısı olduğunu düşündüğünüz vakit Nöroloji doktoruna başvurmanız gerekmektedir.

Migrenin üçte ikisi ise ırsi olup aile içinde görülür. Migren ağrısı için başlangıçta baş ağrısı ve bulantı için ilaçlar ve tetikleyici olan durumlardan uzakta durmak öneriliyor. Ve migren hastası olanların birçoğu, ağrının başlayacağını bazı sinyallere göre hissedebiliyor ve tedbir alabiliyorlar.

migrene-ne-iyi-gelir

MİGREN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Migren, çok şiddetli baş ağrısıdır. Bu baş ağrısı, zonklama ya da yürek atışı atar ve yaygın olarak şakaklar ve göz çevresinde oluşur. Bu şiddetli baş ağrısı ile migrenin asıl belirtileri şunlardır;

Işık ve sese karşısında hassasiyet oluşması

Bulantı ve kusma

Şiddetli yorgunluk hissetme

Bulanık görme

Baş dönmesi

Kabızlık ya da ishal

Göz kararması

Burun tıkanıklığı ve akış

Gözlerde yaşarma

İştahsızlık

Uykusuzluk çekme

Hareket edildikçe ağrının artması

Adale ve eklemlerde ağrılar

Başın yalnızca bir tarafında sancı

Uykudan bezginlik kalkmak

Bazı kişilerde görülen, parlak ışık çakmaları, titrek renkli çizgiler, kör noktalar, bir tarafta görme kaybı gibi olayların yaşandığı aura dönemi yaşanır.

migrene-ne-iyi-gelir

MİGRENİ TETİKLEYEN ETKENLER

Migrenin gerçek mekanızması nedir bütünüyle bulunamamıştır. Nörovasküler bozukluk olarak nitelendirilen migren, serebral korteksin uyarılabilirliğinin artması ve beyinsapındaki trigeminal çekirdekte yer alan sızı nöronlarının olağandışı bir şekilde denetim edilmesiyle ilişkili olduğu düşünülmektedir. Migreni tetikleyen nedenlerin başlıcaları şunlardır;

Lodos ve rüzgarlı hava gibi meteorolojik şartların değişmesi

Endişe, stres ve depresyon gibi psikolojik nedenler

Genetik yani aileden birinde migren olması

Çok uyuma ya da uykusuzluk

Uzun süre aç kalma veya fazla yemek

Fazla derecede maddesel aktivite sonucu yorulma

Adet ve regl dönemi

Bir Takım ilaçların alt etkileri

belli başlı bazı besinler (Alkol, kafeinli içecekler, asitli içecekler, salam-sucuk-sosis gibi yiyecekler, turunçgiller, eski peynir, katkı maddeleri)

MİGRENE NE İYİ GELIR?

Migren hastaları için, hayatlarını zehir eden özellikle şiddetli baş ağrılarını kesecek doğal çözümler önemlidir. Migren ağrısı için bahşedilen sızı kesiciler dıştan evde bu sancıyı kesecek bir takım yöntemleri iyi anlamak yararlarına olacaktır. ilk olarak migren ağrısını tetikleyen ve yukarıdaki ilgili haber içinde verilen yiyeceklerden uzakta bir besin alışkanlığı edinilmesi gerekir.

migrene-ne-iyi-gelir

Migren ağrısına iyi gelen bir takım yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

1- BOL SU İÇMEK

Şiddetli baş ağrısı olan migren, vücudun susuz kalması sebebiyle ortaya çıkabilir. Bu yüzden baş dönmesi ve bulantı gibi belirtiler kendini gösterebilir. Migren ağrısı için başlangıçta dehidrasyon kaybını kapatacak değin su içmekle başlanabilir.

2- IŞIK VE SESTEN UZAKLAŞMAK

Migren belirtileri içinde yer alan ışık ve ses hassasiyeti, bununla beraber ağrıyı tetikleyebilir. Bu yüzden başlangıçta ışığın eksik olduğu, koyu renk perdeler ile kapatılmış ya da göz bandı ile ışık kesilebilir. Aynı şekilde şiddetli sesten de uzakta durmak migren ağrısını hafifletir.

3- MASAJ YAPMAK

Migren ağrısına basınç uygulaması ile eksilmek mümkün. Bunun için nane ve okaliptüs gibi ferahlatıcı kokular içeren yağlar ile birlikte masaj yapılabilir. İki kaşınızın tam ortasına göze çarpan parmağınızı bastırın ve 3 santim yukarı kaydırarak burada 30 saniye basınç uygulayarak bekleyin. Benzer işlemi 5-6 kez tekrarlayabilirsiniz.

4- SOĞUK KOMPRES GERÇEKLEŞTIRMEK

Şiddetli baş ağrıları için önerilen soğuk kompres uygulaması için bir havluyu önce ıslatıp daha sonra nemli kalacak şekilde sıktıktan sonra buzlukta 15-20 dakika bekletin. Ardından havluyu ensenin üstteki kısmı ile başın tepe noktasına gelecek şekilde yerleştirin. Bu şekilde biraz ummak baş ağrısını hafifletecektir.

migrene-ne-iyi-gelir

5- LAVANTA BUHARI GÖSTERMEK

Lavantanın baş ağrılarını hafiflettiği ve geçirdiği bilinmektedir. Aynı şekilde migren ağrısı için lavanta buharı faydalı olmaktadır. Bir litre kaynamış su içine damlatılacak 6 damla lavanta yağı ile yapılacak buhar banyosu migren agrısının hafiflemesine muavin olacaktır.

6- GÜMÜŞDÜĞME BİTKİSİ KÜRÜ

Migren ağrısı için yüzyıllardır kullanılan ve migren önleyici olarak bir bitkidir gümüşdüğme bitkisi. Günebakan ailesinden olan bu bitki için önerilen jurnal doz ise 250 mg ’dır. Bu miktarı, ister hap biçiminde isterseniz yapraklarından yapacağınız akarsu ile veya yaprakları doğruca yiyerek alabilirsiniz. Gümüşdüğme bitkisi içinde yer alan partenolid adlı bir bileşenin beyindeki kan damarlarının kasılmasını durdurması ve enflamasyonu önlemesi gibi özellikleri ile migrene iyi geldiği bilinmektedir.

7- VEBA OTU KÜRÜ

Migrene iyi gelen bitkilerden bir tanesine veba otudur. Petasites olarak da aşina bu ot içeriğinde bulunan izopetasin ve petasin adlı bileşenler ile spazm çözücü ve enflamasyonu azaltıcı özelliği vardır. Günlük olarak 50-100 mg olarak önerilen dozunu kapsül, özütü veya tozu şeklinde kullanarak alabilirsiniz.

8- MUZ YEMEK YEMEK

Muz, içeriğindeki vitamin ve mineraller nedeniyle baş ağrılarına iyi gelmektedir. Migren ağrınızın başladığı zaman, bir adet muzu yiyerek ağrıyı hafiftletmek mümkün. Diğer yanlamasına muz kabuğu ve buz ile soğuk kompres de tekrar migren ağrısını hafifletmektedir.

9- ZENCEFİL

Zencefilin insan sağlığına faydaları inanılmazdır. Birçok hastalığa iyi gelen zencefil, migren ağrıları için de önerilmektedir. Doğal bir ağrı kesici olan zencefil, aynı zamanda migrenle ile birlikte görülen bulantı ve kusma gibi belirtilerin ortadan kaldırılmasını sağlar ve hastanın ferahlamasını, böylece migrenin hafiflemesine yardımcı olur.

10- FESLEĞEN YAĞI

Fesleğen otundan elde edilen fesleğen yağının çoğu faydası vardır. Migren ağrısına iyi gelen yönleri ise stresi azaltması, mide bulantısı, kusma ve krampları çare etmesidir. Migren ağrısı için fesleğen yağından koklamak bile tatmin edici olabilmektedir. Veya fesleğen yağı ile şakaklara yapılacak birkaç dakika masaj da yeniden migren ağrısının hafiflemesine muavin olur. Bir öteki öbür yöntem ise 5 damla fesleğen yağı damlatılmış soğuk suya batırılan bez ya da havlu ile alnınıza yapacağınız soğuk kompres de migrene iyi gelir.

MİGREN AĞRISI İÇİN ESKİ BİR USUL

MİGREN AĞRISI İÇİN BİBERİYE KÜRÜ

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, migren ağrısı için öğüt edilen şu biberiye kürünü öğüt etmektedir; Bir su bardağı suyu kaynattıktan sonradan bir tatlı kaşığı biberiye eklenir. Bu şekilde 4-5 dakika dek kısık ateşte kaynatın. Sonra ılıması için azıcık bekleyin. Ilıyan biberiye otlu suyu süzdükten sonra için. Bu kürü, ilk hafta için her gün 3 kez, 2. hafta ve sonrası için günde 2 kez, taze olarak ve şekersiz bir şekilde bir ay baştan başa tüketin.