Soğuk havalarda neden ağrılar artıyor? Gece uyuyamıyorsanız…

Soğuk havalarda neden ağrılar artıyor? Gece uyuyamıyorsanız...
Soğuk havalarda neden ağrılar artıyor? Gece uyuyamıyorsanız...
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soğuk havalar kireçlenen eklemleri sertleştiriyor, kışın; boyun, bel, kalça, diz ve üçgenin taban olmayan kenarı bileği ağrıları artıyor. Peki, gündüz hayat kalitenizi bozan ağrılar, geceleri uykunuzdan uyandırıyor ve dinlemenize rağmen geçmiyor mu?

Soğuk havalarda sancı şikâyetleri çoğalan hastaların çoğaldığını söyleyen Çevre Hastanesi doktorlarından Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Yavuz Çırpıcı; diz, kalça ve bel ağrılarının, yıllar içerisinde oluşan kireçlenme, çarpma, ters hareketler, şişmanlama ve uyuşuk yaşam nedeniyle arttığına dikkat çekti. Vücudun tüm yükünü taşıyan eklemlerin, kıkırdakları zamanla yıpranıp işlevlerini yerine getiremediğini belirterek şöyle konuştu: “Yıllar içerisinde vurmalar, çarpmalar, zıt hareketler, artı kilo,bilinçsiz yapılan egzersizler, kıkırdaklarda, kas ve bağlarda hasara neden olarak, eklemlerin dejenerasyonuna ve kireçlenmesine neden olur.Soğuk havalarda tamamen sertleşen yıpranmış eklemler, gece uykusundan uyandıracak ağrılara niçin olabilir. Eklem sağlığında, kemik, kıkırdak gelişiminin önemi kadar, kemiği çevreleyen kas ve yumuşak doku sisteminin de sağlığı önemlidir. Günlük hayat aktivitelerimizi rutinimiz dışarıya artı yaptığımızda, konut işleri esnasında fazlaca eğilip doğrulduğumuzda, merdiveni bilhassa ağır bir yük taşırken fazla kullandığımızda, artı yüründüğünde herkeste ağrı olabilir, fakat ağrı gece uykusundan uyandıracak dek şiddetliyse ve dinlenmeyle geçmiyorsa bir uzmana o vakit müracaat etmek gerekir. En çok görülen şikâyetler istirahat edildiği halde geçmeyen sızı, eklemden aşırı çıtırtı sesi gelmesi ya da hareket kısıtlılığıdır. Bu şikâyetlerle gelen hastanın sıradan bir grafisini çektiğimizde eklemdeki daralma, kıkırdak yüzeylerdeki harabiyet ya da oluşan osteofit dediğimiz kemiksi çıkıntılara tarafından eklem probleminin derecesi belirlenir. Çare seçeneklerimizi, hastanın yaşı, cinsi, hobileri, yaptığı işlere ve eklemin belirlenen harabiyet derecesie kadar belirleriz.”

‘KAS VE EKLEMLERİNİZİN ÖMRÜNÜ UZATMAK İÇİN TAVSİYELER’

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. M. Yavuz Çırpıcı; beslenmenin yanı sıra, eklem hareket açıklığını arttıran, adale uzunluğunu ve esnekliğini sağlayan egzersizlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek uzun ömürlü kaslar ve eklemler için yapılması gerekenleri sıraladı:

•Her şeyde olduğu gibi adale ve eklemleri kullanmada da bir sınır olmalıdır.

•Mutlaka adale ve kemik yapısına yerinde bir spor tercih edilmelidir.

•Kişiye uygun olmayan hareketleri taşıyan sporlar, gelecekte hiç de rastlamak istenilmeyen stres kırığı, kas ve tendon yaralanmaları gibi problemleri beraberinde getirebilir.

•Kas ve eklemleri gözetmek için Plates ve yüzme seçim edilebilir.

•Eklemleri yıpratmadan günlük on bin adım atılabilir.

•Yere oturma, çömelme, diz çöküntü gibi pozisyonlarda uzun süre kalınıyorsa eklemler normalden daha fazla aşınabilir.