Bel bölgesinde omurilik daralmasında ameliyat seçenekleri nelerdir?

Bel bölgesinde omurilik daralmasında ameliyat seçenekleri nelerdir?
Bel bölgesinde omurilik daralmasında ameliyat seçenekleri nelerdir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Omurilik daralması genel olarak bel ve boyun bölgesinde görülür. Bel bölgesinde görülen omurilik rahatsızlığı, yavaş ilerleyen bir hastalık olarak kabul edilir. bu nedenle hastalar bu rahatsızlığı derhal ayrım etmekte zorlanırlar.

İlerlediğinde ise yaşam kalitesinde manâlı ölçüde düşürür. Rahatsızlık ayrım edildiğinde ise omurilik kanalı daralmış ve sinir kökleri sıkışmış durumda olur.

Bu rahatsızlığın en sık görülen belirtisi özellikle uzun mesafe yürüyüşlerinden daha sonra ortaya meydana çıkan kramplardır. Bu hastalık ortaya çıktığında hastalar omurilik kanalını daha da genişletmek ve gizli etmek için öne eğilerek yürürler.

ÇARE VE AMELİYAT SEÇENEKLERİ NELERDİR?

Hastalığın başlangıç evrelerinde yatak istirahati, ilaç tedavisi, fizik tedavi ya da spinal enjeksiyonlar gibi önleyici çare yöntemleri uygulanır.

Hap tedavisinde kullanılacak olan sızı kesiciler, hastalığın durumuna göre değişim gösterir. Doz ayarlaması da kullanılacak olan sancı kesicinin türüne kadar belirlenir. Hastalığın ilerlediği ve yardımcı tedavi yöntemlerinin herhangi bir etkisi bulunmadığı durumlarda ise cerrahi müdahale kaçınılmazdır.

Cerrahi müdahale yapılmadığı takdirde hastaların jurnal aktiviteleri fazla kısıtlanır. Bacaklarda oluşan kramplar ve güç kayıpları hastaların günlük yaşamını negatif etkiler. Bel bölgesinde görülen omurilik daralması için uygulanan cerrahi müdahaleler çoğalan tıp teknikleri sayesinde başarılı ve konforlu şekilde gerçekleştirilir.

Hastada görülen rahatsızlığın durumuna tarafından uygulanacak usul değişiklik gösterir. Cerrahi operasyonla omuriliğin arka bölgesindeki baskı yapan bölümlerin alınması tedavi seçenekleri arasında yer alır.

Bunun yanında tekrar omuriliğin arkadaki bölgesinde fazla daha büyük bir operasyona gidilerek omuriliğin arkadaki bölgesinde parça alınabilir. Bu sayede sinir köklerinin rahatlatılmasıyla birlikte omurilik kanalının rahatlatılması amaçlanır. Halk aralarında platin takılması olarak da bilinen ve omurganın kaymamasını sağlayan fizyon tedavisi de operasyon seçenekleri arasında yer alır.

CERRAHİ IŞLEM SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ

Gelişen teknoloji ve çoğalan mikro cerrahi tecrübe ile artık gerçekleşen cerrahi operasyon sonrası hastaların hastanede yatma süreçleri 1 ile 2 gün arasında değiştirme gösterir.

Birincil günden itibaren hastalar temel ihtiyaçlarını kendileri karşılayabilmekte, yürüyüşlerini yapabilmektelerdir. Bir hafta gibi kısa bir periyot içinde de işlerine dönebilirler.

Bağlı fakat hastalar bununla birlikte somut aktivitelerine dikkat etmeli ve kendilerini çok pozitif zorlamamalıdır. Operasyon sonrasında özellikle omurga üstüne siklet bindirecek hareketlerden sakınmak gerekir.

Op. Dr. Çağatay Kemerli
Beyin, Asap ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı

www.cagataykemerli.com

Instagram:@op.dr.cagataykemerli

Facebook:@OpDrCagatayKemerli

YouTube – OP. DR. Çağatay Kemerli