Fazla uyuma nedenleri nelerdir? Aşırı uyuma nasıl önlenir? Fazla uyuma zararlı mı?

Fazla uyuma nedenleri nelerdir? Aşırı uyuma nasıl önlenir? Fazla uyuma zararlı mı?
Fazla uyuma nedenleri nelerdir? Aşırı uyuma nasıl önlenir? Fazla uyuma zararlı mı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uykusuzluk dek aşırı uyumanın da rahatsızlık habercisi olabileceğini bildiren uzmanlar, kişinin iş ve sosyal yaşamına engel olması halinde mutlaka bir uzmana danışılmasını öğüt ediyor. Fazla uyumanın en çok uyku apnesinde ortaya çıktığını gösteren uzmanlara kadar, sorunun aşağı yatan hastalığın zamanında çare edilmesi önemli.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Barışma Metin, uykusuzluk kadar fazla uyumanın da bir takım psikiyatrik hastalıkların habercisi olabileceğini söyledi.

UYKU SÜRESİ NE OLMALI?

Uyku süresinin kişiden kişiye değişen bir durum olduğunu bildiren Doç. Dr. Uzlaştırma Metin, “Gece 12 saate değin uyuyan dinç bireyler vardır. Aşırı uyumanın bir rahatsızlık olarak kabul edilmesi için başta gündüz kişinin fonksiyonlarını bozması meslek ve sosyal yaşamına engel olması gerekmektedir. Gündüz saatlerinde fazla uykululuk hissediyorsanız, engelleyemediğiniz uyku ataklarınız oluyorsa, çalışırken istemsiz uykuya dalıyorsanız mutlaka bir doktora gitmelisiniz” uyarısında bulundu.

UYKU APNESİ YA DA NARKOLEPSİ OLABİLİRSİNİZ!

Çoğu hastalıkta fazla uyuma görüldüğünü kaydeden Doç. Dr. Barıştırma Metin, “En sık uyku apnesi denilen durumda aşırı uykululuk görüyoruz. Uyku apnesinde gece nefes durmalarına emrindeki olarak verimli uyunamaz ve gündüz çok pozitif uyuklama oluşur. Bunun yanına narkolepsi denilen hastalıkta ani bastıran uyku atakları olur. Parkinson hastalarında da hastalığın seyrine ve kulanılan ilaçların tabi etkisine yan uyku atakları görülebilir. Bunların yanına özellikle psikiyatride kullanılan ilaçlar da bağlı etki olarak fazla uyuma yapabilmektedir” dedi.

UZMANA BAŞVURMALI

Fazla uyku halinin nedenlerinin dağıtılmış olduğunu belirten Doç. Dr. Uzlaşma Metin, “Hastanın sorununun tam olarak ne olduğu anlaşılmalıdır. Fazla intibak halinde mutlaka uyku bozuklukları konusunda uzman bir doktora başvurulmalıdır” dedi.