İlaçlar, marka değil etken maddesiyle reçete edilmeli

İlaçlar, marka değil etken maddesiyle reçete edilmeli
İlaçlar, marka değil etken maddesiyle reçete edilmeli
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneş, Odanın Konferans Salonu’nda düzenlenen basın toplantısında eczacılık alanında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Emekli hekimlere ek ödeme yapılması ve hekimlere fiili hizmet zammı verilmesini taşıyan torba kanunda eczacılarla ilgili düzenlemenin yer almadığını belirten Güneş, “Sağlık Durumu çalışanlarının emekli maaşını artıran 4. maddede doktor ve diş hekimlerine yer verilirken, kamu eczacılarımız bu kapsama alınmadı. Karara hürmet duyuyoruz ama millet eczacılarımızın adalet ettikleri emeklilik düzenlemesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” diye konuştu. Eczacılık alanındaki en önemli sorunlardan birinin de eczacılık fakültesi kontenjanları ve sayılarındaki yükselme olduğunu ifade eden Güneş, ÖSYM verilerine tarafından bu yıl 2 bin 618 öğrencinin fakültelerden mezun olduğunu ve mezunların işsizlik problemiyle karşısında karşıya kaldığını belirtti. Fakülte sayısının artmasıyla eğitim kalitesinin düştüğü eleştirisinde bulunan Güneş, mezunlara “asistan eczacılık” yapma zorunluluğu getirildiğini anımsattı. Bu uygulamaya kadar, yeni mezunların eczane açabilmek için bir sene süreyle muavin eczacılık yerine getirmek zorunda kaldığını oysa bunun yapılabilmesi için eczane bulmakta bıkkınlık yaşandığını söyledi.

“Mezun olan ve muavin eczacılık yerine getirmek zorunda olan öğrenci sayısıyla muavin eczacı çalıştırma zorunluluğu yer alan eczane sayısı örtüşmüyor.” diyen Güneş, ilgili kanunda tanımlanmış ödenti ve sigorta bedelinin yüksek olduğunu ve böylece çalışacak eczane bulunmasının güçleştiğini savundu.
Bir takvim süreci tamamlayanların eczane açabilecek yer bulmakta da bezginlik yaşadığını anlatan Güneş, “2012’de yürürlüğe giren yasaya kadar, ilçelerde 3 bin 500 kişilik nüfusa 1 eczane açılabilmesi zorunluluğu getirildi. Bu durum, yeni eczane açılmasının önüne geçmektedir. Bunun çözümü için, eczacılık fakültelerine öğrenci alınmamasını, kontenjanların düşürülmesini ve üniversitelerin taban puanlarının yükseltilmesini öneriyoruz.” dedi.

class=’cf’>

Güneş, ayrıca Ankara Eczacı Odası olarak vatandaşların nöbetçi eczanelere daha kolay ulaşabilmesi için mobil bir dilekçe hazırladıklarını belirterek, “Vatandaşlar, Ankara’daki tüm ilçeler ve Kırıkkale’de hizmet veren bütün eczacılara ve o gün nöbetçi olan eczanelere ulaşabilecek. IOS ve Android’e uyumlu olacak bu bedava uygulamayı, ağustos ayı içerisinde hizmete sunmayı planlıyoruz.” dedi.

UZAKDOĞU MENŞEİLİ ÜRETİLEN TABLETLERE UYARI 

ÖTE TARAFTAN Güneş, zayıflatıcı, saç çıkarıcı ya da cinsel gücü artırıcı biçiminde tanıtımları yapılan ürünlere karşı uyarılarda bulundu.
Bu müşteri ürünlerin Tarım ve Orman Bakanlığınca ruhsat alarak piyasaya çıkarıldığını belirten Güneş, “Biz iş örgütü olarak bu herif ürünlerin Afiyet Bakanlığından izin alarak satışa talep edilmesinin manâlı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Mustafa Aslan da bu cins ürünlerde, ilaçlarda kullanılan bazı faktör maddelere yer verilmesi durumunda sıhhat sorunlarının ortaya çıkabildiğine sinyâl etti. Bu ürünlerin etkisinin anında ortaya çıkabilmesi için, hap etmen maddelerinin olması gerekenin fazla üzerinde kullanıldığını anlatan Aslan, “Bu ürünlerin de genellikle satışı internet üzerinden yapılıyor. Özellikle Uzakdoğu menşeli üretilen tabletlerin çok büyük bir kısmında maalesef hap etkin maddesine rastlıyoruz.” dedi. Aslan, sağlıkla ilgili ürünlerin muhakkak internetten alınmaması, mutlaka eczaneye başvurulması gerektiğini vurguladı.