Hükümet, Iş Dünyasının Kredi Sorununu Çözüp Kuytu Bir Nefes Aldırdı

Hükümet, Iş Dünyasının Kredi Sorununu Çözüp Kuytu Bir Nefes Aldırdı
Hükümet, Iş Dünyasının Kredi Sorununu Çözüp Kuytu Bir Nefes Aldırdı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hükümet ve Türkiye Bankalar Birliği, bankalarla şirketler arasındaki ‘kredi krizi’ne el koydu. Dövizdeki aşırı oynaklık gerekçesiyle bankalar kredileri geri çağırmaya, faiz hadlerini yükseltmeye, ilave teminat istemeye başlayıp yeni kredi açmayı da askıya alınca, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği müşterek bir çalışmaya imza atarak, bu gidişata ‘dur’ dedi.

Bankalar son dönemde kur artışı sebebiyle şirket bilançolarında deformasyon olduğu, çeklerin karşılıksız çıktığı, senetlerin protesto edildiği gerekçesiyle kredi konusunda firmaları sıkıştırıyordu.

Şirketlerin, “Bankalar fırsatçılık yapıyor, bu süreci ranta çevirmek istiyor” isyanına gürültüsüz kalmayan hükümet ve birlik, bankalara, “Kredi musluklarını açık tutacaksınız” tavsiyesinde bulundu.

YERLİ YATIRIMCI UNUTULMADI

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, dünya çapında 6 bin yabancı yatırımcıya telekonferans ile güven mesajı vermesinin anında ardından, yerli yatırımcıları da rahatlatacak kredi kararı açıklandı. Define ve Maliye Bakanlığı, açıklanan tedbirlerin, Türkiye Bankalar Birliği’yle belirlendiğini ve her bir firmanın durumunun ayrı olarak dikkatle değerlendirilerek, karşılıklı iyi maksat esasına dayalı olarak alındığını açıklama etti.

BANKALAR KREDİLERİ GERİ ÇAĞIRMAYA BAŞLAMIŞTI

Döviz kurundaki fazla oynaklık nedeniyle bankalar, şirketlere kullandırdıkları kredilerde deformasyon riskinin önlemek amacıyla bir dizi tedbiri devreye sokmuş, bu çerçevede yeni kredi kullandırmada nazlanmaya, geri ödemesi devamlı krediler için ek teminat istemeye ve hatta kredileri geri çağırmaya başlamıştı.

NAKIT AKIŞI BOZULDU

Kredi musluklarının kapanmasıyla nakit akışı bozulan ve kontratlarını yerine getirememe, ödemelerini zamanında yapamama riskiyle aleyhinde karşıya kalan şirketler, şikayetlerini Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ile Bankalar Birliği’ne bildirmeye başlamıştı.

BAKANLIK DURUMA EL KOYDU

Bıkkınlık daha artı büyümeden Define ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Bankalar Birliği duruma el koydu. Hem dövizdeki oynaklığın başladığı 8 Ağustos’tan itibaren kredi ödemelerindeki geç kalma, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler için ‘mücbir sebep’ şerhi koyarak, firmaların zararlarını telafi yolunu açtı. Mücbir sebep; ölüm, iflas, yer sarsıntısı, su baskını gibi nedenlerle taahhüdünü yerine getirmeyen şirketlerin borçlarına ödeme kolaylığı sağlıyor.

YENİ KOBİ PAKETİ GELİYOR

Define ve Maliye Bakanlığı, KOBİ’lerin finansmanı amacıyla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve çatısı altındaki odaların işbirliği, özel ve millet bankalarının gönüllü katılımıyla tabana yaygın yeni bir kredi paketi üzerinde çalışıldığını açıkladı. Açıklamada, “Yakın bir vakit içinde başlaması beklenen kullanım hakkında ayrıntılı yorumlama ilgili taraflarca kısa bir vakit içinde kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi. Piyasalarda istikrarın sağlanması yanına ekonomik faaliyetin dinç sürdürülmesinin desteklenmesini teminen Define ve Maliye Bakanlığı tarafından alınan önlemlere ilave reel sektör ve bankaların işbirliğinde ek önlemler alındığı belirtildi.

KREDİ ERİŞİMİNE ENGEL DEĞIL

Gerçek sektöre nefes aldıran kararlar şöyle sıralandı: “Işyeri nakit akışlarının sürdürülebilirliğini teminen, vade ve fiyatlamalarda elastikiyet sağlanmaya devam edilecek. Kur artışı sebebiyle limit aşımı oluşan kredilerde sınır aşımı dikkate alınmayacak ve kredi kapama talebi yapılmayacak. Tekrar kur etkisi ile teminat değeri tehlike tutarını karşılamada yetkisiz kalan krediler için firmalardan ilave güvence talep edilmeyecek. 8 Ağustos 2018’den itibaren ekonomik etraf nedeniyle oluşan kredi gecikmeleri, karşılıksız çek ve protesto edilen senetler Risk Merkezi’ne mücbir sebep koduyla bildirilecek. Bu dilekçe kredi erişimine engel teşkil etmeyecek.”

IŞ DÜNYASINI RAHATLATAN TEDBİRLER

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gerçek sektörün banka kredileri zarfında bir dizi sakinleştirici tedbirin devreye alındığını ve kredi kanallarının açık tutulmaya devam edileceğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Ülkemize karşı başlatılan idareli saldırıların etkilerini yaralamak ve ekonomimizi daha güçlü temellere kavuşturmak amacıyla başlattığımız politikalarımızı sürdürürken, kurdaki yükseliş sonrası bankalarımızı ve reel sektörümüzü rahatlatmak için devreye aldığımız aksiyon planımızı uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda bilhassa gerçek sektörün banka kredileri kapsamında bir dizi yatıştırıcı tedbiri devreye alıyoruz” denildi.