Aile sağlığı merkezlerinde devrim gibi yenilik

Aile sağlığı merkezlerinde devrim gibi yenilik
Aile sağlığı merkezlerinde devrim gibi yenilik
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, “Bu tarama programı bir uçtan bir uca vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve tehlike gruplarına tarafından check-up programlarında uygulanan tansiyon, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, ELEKTROKARDIYOGRAM (yürek grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz. Aile hekimlerimiz kadar bahşedilen bu hizmetten kullanmak isteyen vatandaşlarımız internetten ya da 182 numaralı çağrı merkezimizi arayarak, Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden randevu alarak bedava bu programdan istifade edebileceklerdir” dedi.

CHECK-UP UYGULAMASI DEVREDE

Koca, “Halk Sağlığı Haftası” dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumsal çevrenin afiyet üzerindeki etkilerini inceleyen koruyucu hekimlik çalışmalarını yürüten, hastalıklara sebep olan etkenleri inceleyen ve bireylerin hastalanmasına meydan vermeden sebepleri bertaraf eden tıp alanı olduğunu ifade etti.

Herkesin dinç bir çevrede, dinç ve uzun bir hayat sürme hakkı olduğunu vurgulayan Koca, bunu gerçekleştirmek için de sağlığı kötüleştiren nedenleri ve toplumdaki hastalık risklerini ortadan kaldırma sorumluluklarının bulunduğunu, bu amaca karşın davranılmasıyla daha sağlıklı bir toplum hedefine ulaşılabileceğini söyledi.

Koca, Halk Sağlığı Haftası dolayısıyla tedavi edici uygulamaların gerekliliği dek insan sağlığının korunması ve yaşamın her dönemini sağlıklı ve nitelikli geçirmelerinin gerekliliğine dikkati çekerek, bu bilinçle çalışmaları yoğun bir şekilde yürüttüklerini vurguladı.

Bakanlığın halk sağlığı çalışmaları hakkında bilgi veren Fahrettin Koca, 8 bine yakın aile sağlığı merkezinde 26 bine yakında olacak olan aile hekimliği birimleri ile vatandaşların mahallerinde hizmet aldığını belirtti.

Koruyucu sıhhat hizmetlerinin anne karnında başladığına işaret eden Koca, “Geleceğimizin teminatı olan gelecek nesillerimizin sağlığını korumak namına 13 hastalığa karşısında bir milyonu aşkın bebeğimizi ve 2 milyondan pozitif okul çağı çocuğumuzu aşılıyoruz. Kısa zamanda bu aşılarımızı ülkemizde üretmeyi hedefliyoruz. Bebeklerimizde olması mümkün doğumsal ve kalıtımsal hastalıkları erkenden tanı ve çare edebilmek için taramalar yapıyoruz. Çocuklarımızın psikososyal gelişimlerini peşine düşüp takip edip destekleyerek dinç nesillere yatırım yapıyoruz.” dedi.

Afiyet Bakanı Koca, bu sene başlatılan tehlike tarama programı ile aile sağlığı merkezlerinde vatandaşların afiyet durumları hakkında farkındalık meydana getirmek ve muhtemel hastalıkların daha ortaya çıkmadan önlemeyi amaçladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“Aile hekimlerimiz tarafından verilen bu hizmetten kullanmak isteyen vatandaşlarımız internetten veya 182 numaralı çağrı merkezimizi arayarak Merkezi Doktor Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden aile hekimlerinden randevu alarak bedava olarak bu programdan istifade edebileceklerdir. Bu tarama programı bir uçtan bir uca vatandaşlarımıza yaş, cinsiyet ve risk gruplarına kadar check-up programlarında uygulanan tansiyon, kan şekeri, kolesterol ve yağ düzeyleri, ELEKTROKARDIYOGRAM (kalp grafisi), idrar tahlilleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri ile kanser taraması hizmetlerini vereceğiz.”

Koca, “Sağlıklı nesiller ve dinç toplumlar, bilinçli ve dinç annelerin eseri olacaktır” anlayışı ile 15-49 yaş arası tüm kadınlara karşın bilgilendirme, eğitim ve izdivaç öncesi danışmanlık hizmetleri verdiklerini vurgulayarak, Toplum Sağlığı Merkezleri ve hastanelerde açılan bilgilendirme sınıfları ile anne adaylarını daha dinç bebeklere sahip olabilmeleri ve sağlık durumu içinde büyütebilmeleri için eğitim verdiklerini söyledi.

“Kanserde erken tanı hayat kurtarır” prensibiyle meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserlerine karşı tarama programlarının da yürütüldüğünü açıklayan Koca, bu sayede yılda 5 milyon vatandaşa eriştiklerini bildirdi.

Tütün kullanımını eksilmek, gençleri tütün kullanımına başlamaktan uzakta yakalamak ve yüzde 70’i tütün kullanmayan vatandaşların haklarını koruyabilmek amacıyla ile 171 ve 191 numaralı çağrı merkezlerinin 7 gün 24 saat canlı operatör desteği ile hizmet vermeye devam ettiğini dile getiren Koca, tütünle uğraş ekiplerinin de sahada aralıksız kontrol ve halka karşın bilinçlendirme çalışmalarını yürüttüğünü kaydetti.

Koca, millet sağlığını önlemeye yönelik çalışmalar kapsamında birçok rahatsızlık türünün azaldığını bazılarının ise en ince ayrıntısına kadar değil olduğunu ifade ederek, “Tüberküloz ile çaba başarımızın ölçüsü görülme sıklığının azalmış olmasıdır. Bu başarıyı 174 adet Tüberküloz Savaş Dispanseri Birimi ve 20 gezici tarama ekibi ile elde ettik, mücadelemiz tek bir olgu görülmeyene dek devam edecektir.” dedi.

Halen faaliyet belirten 100 Dinç Yaşam Merkezinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde de o kadar fazla hastalığa sebep olarak gösterilen obezite ile mücadele faaliyetlerinin yürütüldüğünü bildiren Koca, bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde yiyecek etiketlerinde değişiklik yapılmasını sağlayarak alışveriş sırasında vatandaşın sağlıklı gıdaya bilinçli bir şekilde erişiminin kolaylaştığını vurguladı.

Dinç gıda alışkanlıklarının okul çağında çocuklara kazandırılabilmesi için okullarda “Beslenme Dostu Mektep Programlarını” uygulamaya devam ettiklerini açıklayan Koca, “Mektep sağlığına verdiğimiz önemin bir öteki göstergesi Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı çalışmalarımız. Tüm ilkokullarımızda öğrencilerimize ücretsiz ağız ve diş sağlığı muayenesi, flor vernik uygulaması yapmakta, diş fırçası ve macunu dağıtarak farkındalık eğitimi vermekteyiz.” ifadesini kullandı.

Koca, sağlık nedeniyle evinden çıkamayan vatandaşlara evlerinde veya ihtiyaç duydukları yerde Evde Sıhhat Hizmet ekiplerince ihtiyaçlarının karşılandığını dile getirerek, şunları kaydetti:
“Obezite, diyabet, kanser gibi bulaşıcı olmayan ancak toplumda yaygınlığı artan bir şekilde büyüyen hastalıklarla uğraş için sağlıklı beslenmenin teşviki, hareketli yaşamın desteklenmesi, alınan tuz ve kalori miktarının sınırlanması gibi çalışmalar yürütmekteyiz. Hedefimiz insanlarımızın sağlıklı hayat sürelerini uzatarak, kimseye fakir olmadan, neşeli bir hayat sürerek yaş almalarını sağlamaktır. Bu gaye için bütün sağlık çalışanlarımız fedakarca çalışmakta ve vatandaşlarımıza hizmet sunmaktadır. Irk sağlığı, hayatımızı her gün daha iyi, daha güvenli ve daha dinç yapmanın adıdır. İnsanımız için bu hizmetlerimizi sunarken diğer millet kurumlarımız, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmaktayız, ama en kıymetlisi bu konuda vatandaşlarımızın bize verdiği destektir. Hep birlikte bireysel, toplumsal ve çevresel olarak fazla daha dinç bir seviyeye ulaşacağımıza inancımız tamdır. Bütün vatandaşlarımızın Insanlar Sağlığı haftasını tebrik ediyor, sağlıklı ömürler diliyoruz.”