Çalışan kalpte koroner bypass cerrahisi

Çalışan kalpte koroner bypass cerrahisi
Çalışan kalpte koroner bypass cerrahisi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bypass ameliyatı da geleneksel olarak, hasta kalp akciğer makinesine ast iken gerçekleştirilir. Yürek akciğer makinesine emrindeki hastada kalp durdurulduğu için ameliyat durağan bir ortamda güvenle yapılır. Fakat her ne kadar bu koşul büyük bir fayda olsa da kalp akciğer makinesi doğal olmayan bir başvuru olduğu için hastaların bazı organlarında fonksiyon bozuklukları görülme riskini artar.

Lakin çalışmakta olan bir kalpte gerçekleştirilen koroner bypass işleminde böyle bir risk bulunmaz. Çalışan kalpte koroner bypass ameliyatlarında kalp çalışmaya devam eder. Sadece üstünde işlem gerçekleştirilecek olan bölgenin hareketleri azaltılır. Çalışan kalbe gerçekleştirilen bypass ile ameliyat sonrası iyileşme süreci genellikle daha seri olur.

AVANTAJLARI

Çalışan kalpte gerçekleştirilen koroner bypass işleminin olağan yöntemlere tarafından çoğu avantajı bulunuyor. Bunların başında ameliyatta gereklilik duyulan kan miktarı gelir. Hastaların büyük bir çoğunluğunda kan nakline ihtiyaç duyulur.

Operasyon sırasında kan kaybının minimum seviyede olması hastaların ameliyat sonrasında kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Keza bypass operasyonlarının gerisinde görülen böbrek yetmezliği veya akciğer yetmezliği gibi rahatsızlıkların görülme olasılığı da epeyce düşük.

Arada Bir de olsa geleneksel bypass sonrasında bir takım hastaların zihinsel fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelir. Fakat çalışan kalpte gerçekleştirilen koroner bypass operasyonlarında bu tarz zihinsel fonksiyon bozuklukları belirgin derecede az miktarda görülür.

KİMLER İÇİN AVANTAJLI?

Çalışan kalpte koroner bypass cerrahisi aslında yerinde hastaların hepsi için avantajlıdır. Burada önemli olan ameliyatın bu konuda epeyce deneyimli olan bir ekip kadar yapılması.

Ameliyatı gerçekleştiren cerrah dek uyuşma doktorunun da bu konudaki tecrübesi çok manâlı. Bu işlem özellikle yakın dönemde beyin rahatsızlığı geçirmiş hastalarda, ileri derecede akciğer rahatsızlığı olanlarda, böbrek fonksiyonları orta ve ileri derecede bozuk olan kişilerde oldukça ayrıcalıklı.

Kalpten çıkan asıl damar olan aortanın ileri derecede kireçli olduğu hastalarda bu damara hiç dokunmadan bypass yeniden bu yöntemle gerçekleştirilebilir. Hastanın uyuşturma aşağıda daha kısa vakit kalması daha az yoğun bakım süresi anlamına gelir. Hastaların hastanede kalış süreleri de daha kısadır.

Prof. Dr. Ali Civelek

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı

www.alicivelek.com

Instagram: @alicivelek

Facebook: @alicivelek