Erken erginlik nedir? Ergenliği etkileyen faktörler nelerdir? Erken erginlik ne süre tedavi edilmelidir?

Erken erginlik nedir? Ergenliği etkileyen faktörler nelerdir? Erken erginlik ne süre tedavi edilmelidir?
Erken erginlik nedir? Ergenliği etkileyen faktörler nelerdir? Erken erginlik ne süre tedavi edilmelidir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ergenliğin kız çocuklarında 8, erkek çocuklarında ise 9 yaşından önce başlaması ve kız çocuklarında 10-10,5 yaşından önce adet olmasının erken erginlik olarak kabul ediliyor. Erken ergenliğin çocuklarda psikososyal sorunlara yol açabildiğini belirten Anadolu Afiyet Merkezi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Doç. Dr. Sebahat Ağladıoğlu, “Bunun yanına çocukluk döneminde yaşıtlarından daha iri olan çocuklar, yetişkin hayatta büyümelerini erken durdurmaları sebebiyle tepe kısalığıyla karşı karşıya kalabilirler” açıklamasında bulundu.

Ergenliğin genelde kızlarda 9-10, erkeklerde ise 11-12 yaşlarında başlaR. Kız çocuklarında ergenliğin ilk fiziki bulgusu meme gelişimi ve/ya da pubik kıllanma; erkek çocuklarında ise testislerde yükselme ve kıllanmadır.

ERKEN ERGENLİĞİN TEDAVİSİ ALTTA YATAN NEDENE KADAR DEĞİŞİYOR

Erkek çocuklarda erken ergenlikle karşılaşıldığında altta yatan beyin tümörü gibi önemli hastalıklar da olabilir. Bu durumun tedavisi altta yatan hastalığın tedavisini gerektirir. Daha sık karşılaşılan ve nedeninin kesinkes bilinmediği ve altta yatan bir nedenin olmadığı durumların hakiki erken ergenlik olarak tanımlanabilir. Bu durumun tedavisi oldukça basit ve etkilidir. 28 günde bir aşı gibi yapılan ambar etkin ilaçlar ile buluğ çağı yoklama altına alınabilir.

ERKEN BULUĞ ÇAĞI SAĞLIKLI GIDA VE SPORLA ÖNLENEMEZ

Ergenliğin başlamasında kalıtımsal, çevresel faktörler, gida ve vücut ağırlığı da önemlidir. Dinç gida, spor yapma ve kilo kontrolü tüm hormonal sistemlerin dinç olması için zorunlu olsa da bunlara dikkat edilen çocuklarda da erken erginlik ile karşılaşılabiliyor. Gerçek erken ergenliğin sebebi iyice bilinmediği için bunlara dikkat edilerek erken buluğ çağı önlenemez.

EBEVEYNLERİN ERGENLİĞE GİRDİĞİ YAŞ ÇOCUĞU ETKİLEYEBİLİYOR

Ebeveynlerin erginlik yaşlarının da çocukları etkileyebiliyor. Erginlik, her çocukta kendi içinde öbür seyir gösterir. böylece, buluğ çağı süresi her tarafında tüm çocukların gidip gelen olarak izlenmesinin yükseklik, kilo ölçümü ve pubertal muayenelerinin yapılması normalin dışındaki durumların tespiti için oldukça önemlidir.