Yaz aylarında çocukların besin düzeni nasıl olmalı?

Yaz aylarında çocukların besin düzeni nasıl olmalı?
Yaz aylarında çocukların besin düzeni nasıl olmalı?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sıcak havalarda çocuklarımızın beslenmesinde nelere uyarı etmeliyiz?

Her ne değin yaz aylarının sonu görünmeye başladıysa da sıcaklar hala devam ediyor. Artan vücut sıcaklığı nedeniyle beslenmeyle ilgili ihtiyaçlar da istikrarsızlık gösteriyor. Dolayısıyla yaz sıcaklarında genel sağlığın korunması açısından seçilecek gıdalardan, değişken tüketim miktarına dek beslenmeyle ilgili birçok noktaya dikkatli olmak gerekiyor. Bilhassa tehlikeli grup içinde gösterilen çocuklarda…Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Gıda ve Diyetetik Uzmanı Nazlı Şişik Yaltırık, yaz aylarında çocukların muhtemel sağlık problemlerine karşı korunabilmesi için uyarı edilmesi gereken noktaları sıraladı…

KAHVALTIYI ATLAMAYIN

Her mevsim olduğu gibi yaz aylarında da kahvaltı günün en önemli öğününü oluşturuyor. Çoğalma ve gelişme dönemi sürekli çocukların kahvaltısında, demir, kalsiyum ve karbonhidrat bakımından zengin olan, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi gıdaları tercih edin.

Dengelenmiş bir gıda programı hazırlayın: Yaşamın her döneminde olduğu gibi çocuklukta da dengeli beslenmeye dikkatli olmak gerekiyor. Bunun için, çocuğunuzun tabağını dörde bölün ve her gruptan besine yer verilecek şekilde bir besin düzeni oluşturun. Büyüyen sıcaklarla ani şeker düşmelerini durdurmak adına makarna, pilav, patates tüketiminden kaçının ve bunun yerine bulgur, kepekli makarna seçim edin. Hem, öğünlerde hafif ve yağsız besinleri yeğlemek ve porsiyonları küçültmek de çocukların daha kolay yemek yemek yemesine asistan olabildiğini unutmayın.
Ara öğün alışkanlığı kazandırın: Yaz aylarında iştah azalacağından öğün aralarının daha sık ve öğün miktarının da daha eksik tutulması gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Nazlı Şişik Yaltırık, “Ara öğün alışkanlığının çocuklara mutlaka kazandırılması gerekiyor. Bu öğünler akışkan gıdalarla ve meyveyle desteklenmeli. Bunun yanı sıra, meyvelerin yalnızca suyunu değil, kendisinin tüketilmesine itina gösterilmeli” diyor.

TATMIN EDICI SU TÜKETİLMESİNİ SAĞLAYIN

Sıcaklarda terlemeye ast olarak değişken kaybı yaşandığı için su tüketimine hem dikkatli olmak gerekiyor. Çocukların tatmin edici su alıp almadığının en manâlı göstergesi ise idrarın rengi oluyor. Çok açık sarı renkte idrar tatmin edici su alındığını gösteriyor.

İSHALDEN KORUNMAK İÇİN DIKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sıcak hava yiyeceklerin ivedi bozulmasına neden olduğu için yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Nazlı Şişik Yaltırık, yazın çocuklarda en sık görülen sorunlardan biri olan ishalden korunmak için uyarı edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı…

Rotavirüsden korunmak için elleri muhtemel olduğunca sık yıkamaya uyarı edin ve hijyene ağırlık verin.

Sebze ve meyvelerin çok iyi yıkandığından belli olun.

Bozulma riski arttığından kremalı yiyecekleri muhtemel olduğunca kısa sürede tüketin. Dolapta bir günden fazla bekletmeyin.

Yine, biçimsizleşme riski yüksek olan, et, tavuk, balık, süt gibi besinleri açıkta bekletmeyin. Uygun koşullarda muhafaza edilmesini sağlayın.

Dondurulmuş yiyecek alışverişlerinde eve gelene kadar deformasyon riskine karşın, en yakın marketten alışveriş yapmayı seçim edin.