Mahkemeden Emsal Karar! Dünya Göz Hastanesi 220 Bin TL Tazminat Ödemeye Hükümlü Edildi

Mahkemeden Emsal Karar! Dünya Göz Hastanesi 220 Bin TL Tazminat Ödemeye Hükümlü Edildi
Mahkemeden Emsal Karar! Dünya Göz Hastanesi 220 Bin TL Tazminat Ödemeye Hükümlü Edildi
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Reklam yapma yasağı olmasına karşın, birçok platformda reklam vererek göz sağlığı alanındaki rekabeti bozduğu ve hileli rekabet kurallarını ihlal ederek milyonlarca lira kazanç elde ettiği gerekçesiyle Dünya Göz Hastanesi, duruşma kadar 220 bin TL tazminat ödemeye mahkum edildi.

HAKSIZ REKABET ETTİĞİ GEREKÇESİYLE DAVA AÇILDI

Dünya Göz Hastanesi’ne, hastanesinin reklamlarını yasalara ve hukuka tutarsız olarak, hileli rekabet niteliğinde ve talep yaratacak şekilde, TV, gazete ve internet yoluyla yayınlatması sebebiyle 2014 yılında dava açıldı.

ARAŞTIRMACI RAPORUNDA RAKAMLAR ORTAYA ÇIKTI

Araştirmaci raporunda, Dünya Göz Hastanesi’ne hileli rekabet yaptığı gerekçesiyle dava açan şirketin 2012-2014 yılları arasında 255 bin TL hasar ettiği açıklama edildi.

Bu yıllarda yasa dışı reklam vererek sağlıkta istek yaratan Dünya Göz Hastanesi, 2013 yılında etkinlik karlılık oranı bir önceki seneye tarafından yüzde 155 seviyelerine çıkardı. 2013 senesindeki etkinlik karlılığın öteki senelere nispetle aşırı yüksek olduğu ortaya çıkan hastanenin, bu yılda 25 milyon lira kar elde ettiği tespit edildi.

ARAŞTIRMACI DÜNYA GÖZ HASTANESİ’Nİ HAKSIZ BULDU

Bilirkişi hazırladığı dava raporunda, hastanenin sektörel olarak reklam kısıtlamalarını içeren Özel Hastaneler Yönetmeliğinde bulunan hükümlere ve çoğunlukla reklam mevzuatı ile hileli rekabet eylemlerini aranjör TTK amir hükümlerine aykırı olan reklamlarda bulunarak, işletmesini öne geçirmekte olduğuna dair sonuca vardı.

13 KEZ CANICE ALDI

Dava dosyasında, hastanenin Reklam Kurulu kadar 13 kere cezalandırıldığı ve bu cezalara aldırış etmeden farklı platformlarda reklamını yapmaya devam ederek kural ihlalini sürdürdüğü belirtildi.

ULUSLARARASI ŞİRKETTEN 6 MİLYON DOLAR ‘HİBE’

Diğer şirketleri kötüler nitelikte reklamlar yaparak hatalı ve aldatıcı bilgiler paylaşan hastane, milletlerarası bir lens şirketinden de 6 milyon dolarlık hibe aldığı ve bu şirketin ürünlerinin kullanılması için teşvik edici önerilerde bulunduğu şikayetçi kadar açıklama edildi.

220 BİN TL TAZMİNAT

Dünya Göz Hastanesi, 200 bin TL somut 20 bin TL manevi almak üzere toplam 220 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Davayı kazanan Avukat Şenol Saltık

DÜNYA GÖZ HASTANESİ KONUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Dünya Göz Hastanesi’nin konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:

”Ortada kesinleşmiş bir hüküm deha yoktur. Öteki yandan bilirkişi heyeti kadar yapılan incelemelerde de, davacı şirketin bu bilgilendirmeden ötürü uğradığı bir zarara rastlanılmadığı yönünde kanaat bildirilmiştir. Fakat Birincil Derece Mahkemesi takdirini bambaşka şekilde kullanmıştır. Tam da bu noktada, habere takviye yapılan hükmün ilânı için Türk Ticaret Kanu’nun 59. Maddesi uyarınca, kararın kesinleşmesi gerektiği gözden kaçırılmamalıdır.”

”Dünya Göz Hastanesi, tıpkı şimdi olduğu gibi, davaya taşınan dönemde de kamunun lehine adım atmaktan geri durmamış ve katarakt ameliyatlarındaki yanlışlara uyarı çekmek için tüm gücüyle çaba vermiştir. Gerçekte de mezkûr dönemlere geri döndüğümüzde, gereksiz ve yanlış katarakt ameliyatlarıyla SGK’nın ve vatandaşın zarara uğratıldığı ve bu konudaki kamuoyu tepkisi hatırlanacaktır.Bahsi geçen yanlış işlemlere karşısında Dünya Göz Hastanesi konunun takipçisi olmuştur. Hatta dönemin Sağlık Durumu Bakanı kendisine gelen bir soru önergesini, Dünya Göz Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı’nın katarakt ameliyatlarına ilişkin usulsüzlüklerden sızlanan dilekçesi üstüne müfettiş heyetinin görevlendirildiği şeklinde yanıtlamıştır.”

”Haberde geçen bir lens şirketinin Dünya Göz Hastanesi’ne 6 milyon USD.tutarındaki hibe ödemede bulunduğu iddiası ise bütün manasıyla asılsız ve reel dışıdır. Bununla ilgili resmi mercilere de 2014 yılında gerekli tüm bilgilendirme yapılmıştır.”