Soğuk havada çalışma yapmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor

Soğuk havada çalışma yapmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Soğuk havada çalışma yapmak bağışıklık sistemini güçlendiriyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soğuyan havalarla beraber hareketin azaldığına dikkat çeken uzmanlar, kış günlerinde hareketli olmanın bağışıklık sistemini güçlendirdiğine dikkat çekiyor. Sıcak havalara oranla soğuk havada çalışma yapmanın öyle fazla avantajı olduğunu açıklayan uzmanlar, “Haftada en az üç gün toplamda 150 dakika yürek hızınızı değiştirecek egzersizler yapın” uyarısında bulunuyor. Uzmanlara tarafından dışarıda hafif ya da tempolu yürüyüş ya da koşu, evde de fizyoterapiste danışarak yapılacak egzersizler yararlı oluyor.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Durumu Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Defne Kaya, battaniyeyi başımıza değin çekip uzanacağımız ve hafif kestireceğimiz karanlık ve soğuk kış günlerinin yaklaştığına dikkat çekerek “Neşe Saçan ve romantik görünse de, bütün kışı soğuk diye bu şekilde uyuşuk geçirmemeliyiz” uyasında bulundu.

SOĞUK HAVADA EGZERSİZİN AVANTAJLARI

Hava şart değişikliklerinin maddesel aktivitemizi engellememesi gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Defne Kaya, soğuk havada alıştırma yapmanın sıcak havadan çok daha avantajlı olduğunu belirterek bunları şöyle sıraladı:

“Sıcak ve nemle boğuşmanız gerekmez: Kışın soğuk bizi daha canlı ve açıkgöz hissettirir.

Soğuk havada egzersize daha uzun zaman dayanabilirsiniz: Daha çok enerji harcarsınız.

Eksik da olsa, kışın da güneş ışığı almalısınız: Güneş ışığı sadece Vitamin D ihtiyacımız için değil ruh halimizi iyileştirmek için de gereklidir.

Alıştırma, soğuk ve grip dönemlerinde bağışıklık sisteminizi güçlendirir: Günde birkaç dakikanızı egzersize ayırırsanız veya yürürseniz, bu bile kolay bakteri ve viral enfeksiyonlara karşısında sizi korur.”

KONUT DIŞINDA NELER YAPILABİLİR?

Kışın konut dıştan yapılabilecek aktivitelere de değinen Prof. Dr. Defne Kaya, “Hafif yürüyüş ya da tempolu yürüyüş, hafif koşu ya da tempolu koşu, yaprak toplama, kar küreme ve kar yürüyüşü yapılabilir” dedi.

KAT KAT GİYİNİN, SU ALMAYI DIKKATSIZLIK ETMEYİN

Soğuk havada dıştan alıştırma yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalara da dikkat çekici eden Prof. Dr. Defne Kaya, kıyafet seçiminin ve su tüketiminin önemini vurguladı. Prof. Dr. Kaya, şu tavsiyelerde bulundu:

“Giysi: İnce ama kat kat giyinmek, katmanlar aralarında havanın kalmasını sağlar bu da sizi sıcak tutar. Yağmurlu ya da karlı havalarda sıcak kalmak kadar kuru kalmak da önemlidir. Yanınızda mutlaka bir yerine koyma bulundurup, ıslanan tabakayı değiştirmelisiniz. Bu sizi hipotermi (cisim ısısının düşmesi) ve donmadan da korur. Soğuk havalar, dinç rüzgârlar ve nem karoser ısınızı çalar. Örneğin kışın 30 derecelik bir sıcaklık, saatte 50 km tez esen bir rüzgârla 15 derece olarak hissedilir. Eğer yağmur, kar veya ter nedeniyle ıslanırsanız, cisim ısınız daha da üşer. Kat kat giyinmek, ısıyı katmanlar arasında tutmak ve ıslaklığı da ilk elden cilde ulaşmasını engellemesi için çok önemlidir. Cildinize yakın kıyafetiniz asla pamuklu olmamalı. Pamuk ter ve ıslaklığı emer, deri daha soğuk hissetmeye başlar. İç katmanın nem emici ve hafif spor performans materyalinden olmasını tercih edin. En dış giysiniz de ince ve su geçirmeyen bir materyalden yapılmış olmalı.

Istikrarsız tüketimi: Soğuk havada su tüketimi önemlidir. Bütün aktiviteler için geçerlidir gerçekten, çalışma veya yürüyüş sırasında katiyen susuzluk duygusal oluşmamalıdır. İçine sıcak bir bitki çayı koyabileceğiniz minik bir spor termosu yanınıza alarak, içinizi de ısıtabilirsiniz.”

EVDE DE YAPILACAK AKTİVİTELER VAR

Kışın konut içinde yapılabilecek aktiviteler olduğunu da kaydeden Prof. Dr. Defne Kaya, yağmur, kar, kış, buz, yel ve çamurda yürümekten hoşlanmayanlara da “Sadece TV kumandasına uzanmakla yetinmeyin. hareket etmek için illa pahalı spor salonlarına veya pahalı ekipmanlara ihtiyacınız yok” dedi.

Prof. Dr. Defne Kaya, konut ya da kapalı mekânlarda yapılabilecek aktiviteleri de şöyle sıraladı:

Fizyoterapistinize danışarak evde yapabileceğiniz çalışma reçetesi edinebilirsiniz.

Dans edebilirsiniz.

Konut temizleyebilirsiniz.

Alışveriş merkezlerinde tempolu yürüyebilirsiniz.

Paten kayabilirsiniz.

Belediyelere ait merkezlerdeki bedava eğlenceli grup derslerine katılabilirsiniz.

Bahçenize bakım yapabilirsiniz.

Apartmanınızdaki merdivenleri inip çıkabilirsiniz.

HAFTADA ÜÇ GÜN 150 DAKİKA EGZERSIZ YAPIN

“Yeter ancak haftada asgari üç gün toplamda 150 dakika yürek hızınızı değiştirecek egzersizler yapın” diyen Prof. Dr. Defne Kaya, “Ben kış ya da bu soğuk havalarda da temiz hava ve güneş ışığına ihtiyacımız olduğunu vurgulayarak, keza kalbinizi keza de ruhunuzu kışın kasvetinden korumak için doğaya çıkıp yürümenizi öneririm. Sağlıkla ve uzun yaşamak için daha eksik oturun daha çok hareket edin” dedi.