Periferik arter hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenler

Periferik arter hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenler
Periferik arter hastalıkları hakkında bilinmesi gerekenler
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Insanlar arasında but atardamar rahatsızlığı olarak aşina “Periferik Arter” hastalıkları konusunda Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Civelek, yaradılış sürecinden tedavi yöntemlerine değin geniş çapta açıklamalarda bulundu.

PERİFERİK ATARDAMAR HASTALIĞI NEDENLERİ

Periferik atardamar hastalıkları adını verdiğimiz but arter rahatsızlıkları genel olarak damar çeperinin aterosiklerotik plaklar ile daralması ve zamanla da ayrıntılarıyla tıkanması ile hastada yürümekle bacaklarda ağrı ile kendini bildiren bir rahatsızlıklardır. Ağrıya genellikle, bacaklarda ve ayaklarda soğukluk ve üşüme hissi, kıllanmada azalma ve ileri dönemde de iyileşmeyen ve artan bir şekilde gelişen yaralar eşlik eder. En sık neden aşırı sigara kullanımı ve şeker hastalığının damarlarda oluşturduğu tahribattır. Damar sertliğine niçin olan her türlü tehlike faktörleri, bu hastalık için de zemin oluşturur.

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI NIÇIN OLUR?

Periferik atardamar hastalıkları, damarlarda oluşan daralma ve tıkanma sonucunda ortaya çıkar. Tıkalı olan damarlar gereksinim duyulan bölgelere yeteri dek kan taşıyamadığından bu bölgelerde sızı ve iyileşmeyen yaralar ortaya çıkar. Ilk Olarak sadece hareketle, özellikle bacakların baldır bölgesinde oluşan ve dinlenmekle geçen ağrılar, rahatsızlık ilerledikçe istirahat halinde de görülmeye başlar. Hastalığın son evresi ise bilhassa ayaklarda ve parmak uçlarında başlayan ve iyileşmeyerek giderek gelişen yaralardır.

Bağışıklık sistemini olumsuz etkileyen hastalıklar ya da damar duvarlarında meydana gelen iltihaplanmalar da periferik atardamar hastalıklarını tetikleyici öteki rahatsızlıklar arasındadır.

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI TEDAVİSİ

Periferik atardamar hastalıklarında ilk olarak hastaların sigaradan uzakta durmaları gerekmektedir. Şeker hastaları kan şeker düzeylerini istenilen seviyede tutabilmeleri için diyetlerine ve ilaçlarına en fazla düzeyde uyarı etmelidirler. Bunlara uyarı edilmediği takdirde hastalık hızlı bir şekilde ilerleyebilir. Hastalar bedensel aktivitelerine de uyarı etmelidirler. Ahenkli yürüyüşler minik damarların oluşmasına katkıda bulunarak bacaklardaki kanlanmayı arttırır. Ayrıca bu aktiviteler periferik atardamar hastalığı öncelikle olmak üzere öyle fazla hastalığın da önlenmesine muavin olur.

Çoğalan tıp teknoloji ile periferik arter hastalığının tedavisinde birçok yöntem uygulanabilir ışık halkası gelmiştir. Hastalığın ciddiyetine tarafından hap kullanımı ile de tedavisi de mümkündür. Oysa ileri durumlarda tıkalı damara mutlaka bir girişimde bulunulmalıdır. Çoğunlukla ameliyata lüzum kalmadan, kapalı yöntemlerle bir fazla hastalığı artık tedavi edebilmekteyiz. Artık yerel hissizlik ile gerçekleşen kapalı girişimlerle birçok ciddi problemi sorunsuz bir şekilde çare edebilmekteyiz.

İnsanların kendilerine uyarı etmeleri ve sağlıklı bir yaşam sürmeleri periferik arter hastalığına yakalanma riskini düşürür. Rahatsızlık belirtilerinin görüldüğü durumlarda da çok süre kaybetmeden bilirkişi bir kalp ve damar hastalıkları doktoruna görünmelisiniz. Unutmayın ne şüpheniz olursa olsun erken tanı hayat kurtarır.

Prof. Dr. Ali Civelek

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı

www.alicivelek.com

Instagram://alicivelek-instagram

Facebook://alicivelek-facebook