Perhiz yaparken ekmek ne değin tüketilmeli? Diyette karbonhidratların önemi…

Perhiz yaparken ekmek ne değin tüketilmeli? Diyette karbonhidratların önemi...
Perhiz yaparken ekmek ne değin tüketilmeli? Diyette karbonhidratların önemi...
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

EKMEK YİYEREK DE ZAYIFLAMAK OLASI!

Karbonhidrat ve ekmek tüketiminin sınırlandırıldığı diyetler, kilo verimi için çoğu kez başvurulan yöntemler arasında gösteriliyor. Özellikle rafine karbonhidrat ve kolay şekerler, yüksek glisemik indekse (GI) sahip oldukları için kan şekerini aniden yükselterek bir vakit daha sonra acıkmaya yol açıyor. Bu da perhiz sürecinin zorlaşmasına ve hatta aksamasına sebep oluyor.

Beslenme Uzmanı Banu Kazanç, diyet süreçlerinde tüketimi kesilen karbonhidratların, vücudumuzda öyle fazla manâlı görevi olduğunu hatırlatıyor: “Kan glukozunu ayarlayan ve beynin glukoz ihtiyacınız tedarik eden karbonhidratlar beceriksiz düzeyde alınırsa, beyin ihtiyacı olan glukozu bulamaz ve zorunlu miktarı kas dokusundan kullanmaya başlar. Bu da kişide adale kaybına yol açar.

Keza karbonhidratlar, konsantrasyonu korumak ve daha iyi bir ruh hali karşılayan serotonin üretimi için de kritik tartma taşır…”

HANGİ EKMEKLER TÜKETİLMELİ?

Perhiz süreçlerinde tüketimi ilk sınırlanan karbonhidratlardan olan ekmek, doğru tercihler yapıldığı takdirde hayatınızdan çıkmak zorunda değilsiniz. Günümüzde böylece fazla ekmek alternatifi mevcut. Örneğin kepekli tahıllar dinç bir diyetin kayda değer bir parçası olacaktır.

Hem çavdarlı, yulaflı, tam tahıllı, keten tohumlu, ruşeymli, zeytinli-cevizli, mayasız, mısırlı ve odun ekmeği de yeniden perhiz süreçlerinde hem tat keza de karbonhidrat ihtiyacınızı sağlıklı bir biçimde karşılayacaktır. Özellikle tam tahıllı ekmekler, tiamin, riboflavin, niasin ve folat gibi B grubu vitaminler açısından varlıklı olmakla birlikte, bu vitaminlerden tiamin, beynin ihtiyacı olan enerji üretimi için de kayda değer rol oynar. Bütün tahıllı ekmekler yoğun lif, demir, magnezyum ve selenyum içeriği ile de öne çıkıyor.

KALP HASTALIKLARI VE DIYABET RİSKİNİ EKMEK YİYEREK AZALTMAK OLASI

Kepeği ayrılmadan hazırlanan tahıl ürünleri, yürek hastalıkları, yüksek kan basıncı ve diyabet gibi kronik hastalıklara yakalanma riskini zayıflatıyor.

Ekmek tüketiminde dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle: “Rafine karbonhidrattan ve dolayısıyla beyaz unla hazırlanan ekmekten muhakkak kaçınılmalı. Kepekli, tam tahıllı, çavdarlı vb. ekmekleri de tüketirken aşırıya kaçmamak gerekiyor. Ne kadar ekmek tüketilmesi gerektiği, karbonhidrattan gelen enerji miktarının beslenmenizin ne kadarını kaplayacağına alt olarak kişiden kişiye kadar değişiyor.

Dinç beslenmede tüketilen besinin %45-55 kadarı karbonhidrat olabilir ama bu layık sadece ekmek üzerinden hesaplanmıyor. Meyve, süt, yoğurt, sebze, makarna, bulgur ve pirinç pilavı da karbonhidrat olduğu için, menünüze göre değerleme yapmanız gerekiyor. Kilo verme hedefiniz, yaşınız, cinsiyetiniz ve alıştırma temponuz, kaç dilim ekmek yemeniz gerektiğini ilk elden etkileyen kıstaslar aralarında. Diyetiniz ve hedefleriniz ile çelişmiyorsa, öğün başına 1-2 dilim ekmek yemeniz yerinde olacaktır.