Otomobil dünyasında taşlar yerinden oynayabilir! 1 dakikalık şarj ile 800 km menzil

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Onur Binay/milliyet.com.tr

Elektrikli otomobiller konusunda gözler Tesla’nın üzerindeyken Fisker, 1 dakika şarjla 800 kilometre sürüş sağlayan yeni bir batarya teknolojisi için patent başvurusunda bulundu. Bu hafta yapılan açıklamada firma, yeni pilin sadece bir dakika içinde bir arabayı şarj edebileceğini ve 500 milin üzerinde bir mesafeye ulaşabileceğini iddia etti. Pilin 2023 yılına kadar seri üretime hazır olması bekleniyor ve Ocak ayında gelecek Tüketici Elektroniği Fuarı’nda gösterilecek.

Fisker’e göre, radikal yeni pil, tipik lityum iyon pillerin enerji yoğunluğunun 2,5 kat fazlasını sağlayacak.Katı hal pillerin, katmanlı elektrod yapısının bir sonucu olarak düşük güç ve düşük hız kapasitesi ve soğuk hava sıcaklıklarından kaynaklanan sorunlar gibi bazı sınırlamaları olduğu bilinmektedir. Ancak yeni teknoloji, üç boyutlu bir katı hal yapısı kullanarak zorlukların üstesinden gelmeye çalışıyor.

Bu, elektrotların düz ince film tasarımlarından 25 kat fazla yüzey alanını kaplamasına olanak tanıyor. Fiscer Inc.’in pil sistem sorumlusu Dr. Fabio Albano, “Bu devrim, katı hal materyalleri ve imalat teknolojilerinde yeni bir döneme damgasını vuruyor” dedi.

Albano sözlerine şunları ekledi: “Soğuk sıcaklıklarda performans gibi katı hal pillerin ticarileştirme yolunda karşılaştığı tüm engelleri ele alıyoruz. Düşük maliyetli ve ölçeklenebilir imalat yöntemlerinin kullanılması; önemli kalınlık ve yüksek aktif malzeme yüklemeleri ile bulk katı hal elektrotları oluşturma kabiliyeti. Bu temel üzerine inşa edilerek ve iğneyi enerji depolamada taşımaktan heyecanlıyız.’

Şirkete göre, pil elektrikli arabaların tek bir şarjla 500 mil üzerinde sürmesine izin verebilir. Fisker, katı hal pil ve hızlı şarj teknolojisini CES’te sergilemeyi planlıyor. Ayrıca gelişmiş termal yönetim donanımlı bir pil modülü yanında Fisker EMotion lüks elektrikli araç piyasaya olacaklar. Ayrıca, dokuz dakikalık bir sürede 127 mil aralığına erişebilecek hızlı hızlı şarj teknolojisine sahip olacaklar.