Sıfır otomobilden farksız Şahinler göz dolduruyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mustafa Çomak / Milliyet.com.tr

Teknolojik gelişmeler hayatın her alanında karşımıza çıkıyor. Hayatımıza dokunan teknolojik aletlerin yanı sıra hayatımızı kolaylaştıran otomobillerde de aynı gelişmeler an ve an görünmektedir. Otonom teknoloji, elektrikli araçlar derken şoförün müdahalesi olmadan park edilebilen otomobiller ile son 5 yılda çok hızlı gelişmeler elde ettik. Fakat ülkemizde farklı bir otomobil piyasa döngüsü bulunmaktadır. 30 yıllık araçlar halen sıfır otomobil kadar değerlemeye ulaşabiliyor. 1991 model Şahin otomobil, Türkiye’nin en çok kullanılan ilan sitelerinden birinde 2 bin 500 TL ile 75 bin TL arasından satılıyor. Sitede satışa sunulan 5 bin Şahin’den bazılarının fiyatları kelimenin tam anlamıyla el yakıyor. 28 yıllık aracın fiyatı bazı sıfır araçların fiyatlarını da geride bıraktı.

80’li yılların sonunda üretilen Şahin model araç, üretildiği dönemde Türkiye’de en çok tercih edilen otomobiller arasında yerini almıştır. Fakat geçen zaman aracın eskimesine ve eskiyen aracın zaman içerisinde daha az talep görmesine neden olması yerine tam tersine daha çok bir kitle üzerinde etki etmeye başladı. Teknoloji donanımlı araçları alabilecek bütçeye sahip sürücüler bile Şahin’i tercih edince bu otomobillerin fiyatları da zirve yaptı. Türkiye’nin en çok tıklanan ikinci el otomobil sitesinde hali hazırda farklı modellerde tam 5 bin Şahin satışa sunuldu. Bir dönem uçan tabut olarak anılan Şahin’lerin fiyatları ise 2 bin 500 lira ile 75 bin Tl arasında değişkenlik gösteriyor.

İlan Sitesinde Yer Alan İlanlardan Bazı Örnekleri Sizler İçin Derledik;

Plakası İçin Satışa Sunulan Şahin

İlan sitesinde dikkat çeken bir ilan ise; Çorumdan satışa sunulmuş. Çorum’un Alaca ilçesinde ikamet eden M.A.S. isimli vatandaş, ’06 AKP 32′ plakalı 1991 model Tofaş Şahin marka aracını 75 bin liradan satışa çıkardı. Tam 222 bin kilometrede olan aracının satış ilanına, ‘Aracımı plaka için satıyorum aracın piyasa değeri üzerinden teklif yapmayın’ notu düştü. M.A.S., araca büyük ilgi olduğunu kaydetti.

26 Yıllık Orjinal Tekeriule Kıymeti Bilinen Şahin 

İzmir’de galericilik yapan bir kişi ise 1992 model bin 300 kilometrede olan Şahin’i 52 bin liradan satışa çıkardı. Satıcı ilana, “1992 yılına ait lastiklerı mevcuttur. Yeni vizeli, koltuk döşemeleri üstündedir. Garajda saklanmıştır. Hiç bir deformasyon yoktur. Alıcısına, kıymetinı bilene şimdiden hayırlı olsun.. iizmir sadece 1.300 kiilometre hatasız boyasız ilk sahibinden.” notunu düştü.

Direksşyonu Amerika’dan Geldi 15 Bin Dolara Satıyor

İstanbul Beylikdüzü’ndeki dükkanında oto cam ve araç iç dizayn sektöründe faaliyet gösteren Oktay Şahin ise 1992 model Şahin marka aracını tam 15 bin Dolar’dan (56 bin 250 TL) satışa çıkardı. İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Şahin, direksiyon, ayna, ses sistemi gibi aksesuarlarını ABD’den getirttiği araca teklif edilen 40 bin lirayı hiç düşünmeden geri çevirdiğini söyledi. Aracı yaklaşık 6 aylık çalışma sonrası bu hale getirdiklerini kaydetti.

Lüks Otomobille Gelenler Bile Şahin’e Hayran Kalıyor 

İş yerine lüks otomobille gelen milyon dolarlık insanların bile özel dizayn edilen Şahin’e büyük ilgi gösterdiğini belirten Oktay Şahin, “1998 yılında da benzer bir çalışmaya imza attım. 1992’de üretilen Şahin model aracı alıp 6 ay üzerinde çalıştık. 122 bin kilometrede olan araç için Amerika’dan özel aksesuarlar getirtirdim. Direksiyonundan sileceğine, aynasından koltuğuna kadar aracımız özel malzemelerle dizayn edildi. İnternette görüp arayanlar var. Şimdiden 40 bin lira teklif edenler oldu; ancak düşünmeden geri çevirdim.” dedi.

24 Bin Kilometrede Sahibinden Temiz..

Kayseri Develi’den A.G. isimli vatandaş 11 bin 111 kilometrede olan 1993 model Şahin aracını 11 bin Dolar’dan (41 bin 250 TL) satışa çıkardı. Konya’dan F.G. ise 2000 model Şahin otomobilini 40 bin liradan satışa çıkardı. Osmaniye’den bir kişe ise 1993 model 24 bin kilometrede olan Şahin’i 40 bin liradan satışa çıkardı. Stıcı, ilana, “Kusursuz derecede orjinal bir araçtır. 1993 yılında sıfır olarak satın alınmış, ilk sahibinden satılıktır.