Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bursa’nın Osmangazi Belediyesinin hayvan barınağında uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’nin bir ilk olduğunu, bu uygulamayı bütün Türkiye’ye yayacaklarını söyledi.
Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’ni ziyaret eden Bakan Kurum, bakanlık tarafından başlatılan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında çevrenin korunmasına karşın uygulamaları yerinde gördü. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Avrupa’nın en büyüğü olma özelliğine sahip Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’ndeki araştırmalar hakkında Bakan Kurum’a data verdi. Doğal yaşam merkezindeki çocuklarla bir araya gelen Bakan Kurum, burada gerçekleştirilen çevreci etkinliklere iki taraflı oldu. Bakan Kurum ve Başkan Dündar, çocuklarla birlikte ambalajları geri dönüşüm kumbarasına, meyve atıklarını da organik atık kumbarasına attı. sonra hayvan rehabilitasyon merkezindeki alanda çocuklarla birlikte kurumuş yaprakları toplayan Bakan Kurum, peşinde bu yaprakları organik gübre haline gelmesi için kompost imal alanına döktü. Keza Osmangazi Belediyesi kadar özel yaptırılan hayvan besleme otomatlarını inceleyen Bakan Kurum, pet şişe ve metal kutu atıldıktan daha sonra daha alçak kısımdan hayvanlar için mama veren sistemi fazla beğendi. Çocuklarla birlikte otomata pet şişe atan Bakan Kurum, alınan mamalar ile barınaktaki hayvanları besledi. Çocuklarla hoş zaman geçiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, etkinlik sonunda çocuklara çam fidanı hediye etti.
“Gelecek nesiller bugünden daha iyi olacak”
‘Sıfır Atık Projesi’ni bütün Türkiye’ye yayacaklarını vurgulayan Bakan Kurum, projenin misal uygulamasını Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’nde gördüklerini kaydetti. Bakan Kurum, “Hayvan barınağında Türkiye’de birincil kere uygulanan bir projedir. Proje zarfında gençlerimizle birlikte atıkları doğal ortamda kompost haline getirdik. Belediyemiz sağ olsun bu atıklarla ilgili bir makine üretmiş. Oradan atıkları atınca sokak hayvanlarının beslenmesi için yem veriyor. Burada çocuklarımızla birlikte cadde hayvanlarını besledik. Bu bilinci yerleştirmek, gençlerimize aşılamak bizim için çok manâlı. Gelecek nesillerimiz bugünden daha iyi olacak. Biz de bakanlık olarak sıfır atık projesini bütün Türkiye’ye yayacağız. Bu sayede önemli gelirler elde edeceğiz. Takvim 12 milyar TL kazançtan söz ediyoruz. Bursa’da aldığımız kararlarla sahada bir an önce uygulamalarını yapacağız” diye konuştu.
Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Çare Merkezi’nin Türkiye’nin ilk sıfır atık sistemine geçen Sahipsiz Hayvanlar Doğal Hayat ve Tedavi Merkezi olduğunu belirten Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da, “Merkezimizde sahipsiz sokak hayvanlarının beslenmesi, bakımı ve tedavileri görevli baytar hekimleri göre yapılıyor. Merkeze yılda yaklaşık 30 bin ziyaretçi geliyor. Ayrıca zihinsel fiziki ve otizmli öğrencilere, açık ve kapalı beygir biniş alanlarında sosyal gelişimlerini tamamlamaları nedeniyle beygir binişi eğitimi veriyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geliştirilen Sıfır Atık Projesi’ni hayvan barınağında uyguladıklarını anlatan Dündar, “Proje zarfında plastik, kağıt, metal, sırça ve organik atıklar ayrı olarak biriktirilip geri dönüşüme gönderiliyor. Hem kurumuş yapraklar, sığınak içinde biçilen çimler ve oluşan meyve atıkları, barınak içindeki alanda kompost haline getiriliyor. Elde edilen kompostlar doğal yaşam merkezimizdeki yeşil alanlarda ve ağaçlarda kullanılıyor” diye konuştu. – BURSA