Ülkeleri arayıp tehdit ettiler

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün partisinin 120. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’na katıldı. Erdoğan, şu mesajları verdi:

ÇİRKİN BİR TESPİT: Kudüs meselesi, bölgede zaten sıkıntılı olan durumu, çok daha içinden çıkılmaz bir hale getirdi. Kudüs’ü Filistinliler’in başkenti olarak ilan etmek suretiyle bu durum karşısındaki tavrımızı net bir şekilde ortaya koyduk. BM Güvenlik Konseyi, Amerika’nın vetosu üzerine bu konuda bir karar alamadı.Buradan bir kez daha hatırlatıyoruz ki dünya 5’ten büyüktür. Hele hele 1’den hayli hayli büyüktür, 196 kez büyüktür. Amerika’nın konunun Genel Kuruldaki görüşme öncesinde gösterdiği tavır da insanlığın vicdanında derin yaralar açmıştır. Demokrasi tarihine bu çok çirkin bir tespit olarak girecektir. Ve affedilmez bir tespit olarak demokrasiler tarihinde yerini alacaktır. ‘Ben güçlüyüm, benim nükleer başlıklı silahlarım var, benim her türlü uçaklarım, bombalarım var’. Bunlar size güç kazandırmaz. Yanınızda sadece İsrail’i bulursunuz veya ona benzer beş altı ülkeyi, bununla beraber karşınızda 128 ülkenin dimdik ayakta durduğunu gösterir.

TEK TEK TEHDİT: Çekimser davranan veya katılmayanların yeri de büyük ihtimalle 128’in yanı idi. Bizim son ana kadar tespitimiz 160 ila 190 arası, oradan bir kabul oyunun çıkacağı istikametindeydi. Ama Beyaz Saray telefonların başına geçti, oradan bu ülkeleri tek tek tehdit ettiler, açıktan tehdit ettiler. ‘Biz, hem dolarları vereceğiz buna rağmen bizim karşımıza dikilecekler’ dedi. İnsanoğlunun hele hele devletlerin demokratik iradeleri ne zamandan beri paralarla satın alınmaya başlandı. Şunun bir defa bilinmesi lazım; demokrasi, iradelerin satın alındığı bir anlayış, bir sistem, bir rejim değildir. Eğer böyle yaklaşanlar varsa onlar da dersini almaya mahkumdur. Hiçbir ülkenin açık hukuksuzluk ve adaletsizlik örneği olan bu tür durumlarda, mali ve siyasi gücüne güvenerek tüm dünyayı pervasızca tehdit etmeye de hakkı yoktur. BM Genel Kurulu, tehditlere rağmen, onurlu bir duruş sergileyerek, 128 kabul oyuna karşı dokuz ret oyuyla Kudüs ile ilgili kararı kabul etmiştir. Amerika’nın, Kudüs ile ilgili attığı adımın hukuksuzluğu ve uluslararası toplum tarafından meşru görülmediği ortaya konuldu. Temenni ederim ki ABD başını iki elinin arasına alır, bu durumu değerlendirir.

HIZLA FAŞİZME KAYIYOR: (CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın, ‘Bu hükümet dünyanın en doğru işini bile yapsa, bizim bu hükümeti alkışlayacak halimiz yok. Milletin bize verdiği görev bu kardeşim’ sözlerini dinleterek) Adam sirkatin söylüyor, şecaat arz ederken. Demediği için zaten sizi on yıllardır bu ülke ktidar yapmıyor, akıllanın. Ana muhalefetin başındaki zat Türkiye’nin önünde iki tercihten birini yapacağını söylüyor. Bunları da demokrasiden yana olanlar ile otoriter rejimden yana olanlar olarak ifade ediyor. CHP, tıpkı tek parti döneminde olduğu gibi tekrar hızla faşizme kayıyor.

ŞİRKET KURAMAMIŞ: Ben kendisine meydan okudum, ‘Eğer söylediklerin doğruysa makamı da siyaseti de bırakacağım. Yalansa sen de aynısını yapacak mısın’ diye sordum. Sonra elinde salladığı kağıt parçalarının konuyla ilgisinin olmadığı anlaşıldı ama zat büyük bir pişkinlikle yoluna devam etti. Bu zat ömründe devletten aldığı maaş dışında anlının teriyle bileğinin gücüyle tek kuruş kazanamamış, ticaret yapamamış, şirket kurmamış birisidir.

Putin’e teşekkür telefonuBM Genel Kurulu’nda Kudüs ile ilgili alınan kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in telefon görüşmesi yapmaları dikkati çekti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan ile Putin’in dünkü telefon görüşmesinde ikili konular ve bölgesel meseleler konuşuldu. Erdoğan, gerek Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde gerek BM Genel Kurulu’nda Kudüs konusunda sunulan karar tasarılarına desteklerinden dolayı Putin’e teşekkür etti. 

Steinmeier ve Abbas ile Kudüs’ü görüştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kudüs konusunda, Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile dün akşam telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, BM Genel Kurulu’nda dün alınan kararla, ABD’nin Kudüs konusundaki beyanının gayri hukukiliğinin ortaya konulmasının memnuniyet verici olduğu belirtildi. Alman mevkidaşına karara verilen destekten dolayı teşekkürlerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, oylamada Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin de duyarlı bir tavır sergilemelerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan ve Abbas, Filistin devletine uluslararası sahada desteğin güçlendirilmesi için koordinasyon halinde birlikte çaba harcama konusunda mutabık kaldı. Abbas, Kudüs meselesinde de Filistinlilere öteden beri verilen destekten dolayı Erdoğan’ın şahsında tüm Türk halkına müteşekkir olduklarını söyledi. 

Üç Afrika ülkesine gidecek 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sudan, Çad ve Tunus’a resmi ziyarette bulunacak. Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan açıklamada, Erdoğan’ın, 24-27 Aralık’ta Sudan, Çad ve Tunus’a resmi ziyaret gerçekleştireceği bildirildi. Köklü tarihi ve kültürel ilişkilere sahip olunan her üç ülkede yapılacak görüşmelerde, ikili ilişkilerin ve iş birliğinin ele alınacağı belirtilerek, uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmasının öngörüldüğü ifade edildi. 

‘Yılın fotoğrafları’na oy verdiCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Ajansının (AA), “Yılın Fotoğrafları” oylamasına katılarak üç kategoriden birer fotoğraf için oy kullandı. Erdoğan, “haber” kategorisinde İsrail askerlerinin gözaltına alıp gözlerini bağlayarak götürdüğü 16 yaşındaki Fevzi El-Junidi isimli Filistinli çocuğu konu alan fotoğrafı seçti. “Yaşam” kategorisinde arka ayakları tutmayan köpeğin yürütece kavuşmasını konu alan fotoğrafa oy veren Erdoğan’ın “spor” kategorisinde  tercihi ise İngiltere’ye mağlup ederek şampiyon olan Türkiye Ampute Milli Takımı’nın, sevincini anlatan kare oldu.