Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı

Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı
Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonradan Osmanlı Devleti’nin ekonomik açıdan gerçekleştirdiği en kayda değer projelerinden Kapalıçarşı’nın temeli, 1461’de atıldı.

Osmanlı’nın Doğu-Batı Kuzey-Güney arasındaki fazla yönlü ve etkili bir rekabetin denetlenip dengelendiği büyük bir mekanizma haline gelen Kapalıçarşı, Fatih Sultan Mehmet’in, Ayasofya’ya kazanç getirmesi nedeniyle Cevahir ve Sandal bedestenlerini kurdurmasıyla oluştu.

2 BİN 500 DÜKKAN BULUNUYOR

Kanuni Sultan Süleyman’ın ahşap yaptırarak daha da büyük ülkü getirdiği çarşıda, vaktiyle zenginlerin mücevher, kıymetli maden, kürk ve tabanca gibi değerli eşyalarının yanı sıra devlet hazinesinin büyük kısmının da muhafaza edildiği biliniyor.

Estetik tasarımı doğru hemen hemen dev ölçülü bir labirenti hatırlatan çarşı, yalnızca İstanbul’un yok Türkiye’nin hem turizm ayrıca de ticari anlamda çekim merkezi durumunda. 40 bin metrekare üzerine kurulan çarşıda, 2 bin 500’ü aşkın işyeri bulunuyor.

Altuncular, Basmacılar, Fesçiler, Halıcılar ve İplikçiler gibi satılan ürünlere kadar isimlendirilen 60 sokağın yer aldığı, üzeri dam ve kubbelerle örtülü çarşıda, 22 kapı ve 29 han yer alıyor.

Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı

20’DEN FAZLA YANGIN OLDU

20 Kasım 1651’den itibaren 26 Kasım 1954’e kadar 20’yi aşkın yangın geçiren ve depremlere maruz kalan çarşı, 1894’teki İstanbul depreminden daha sonra yapılan tadilatlarla bugünkü halini aldı.

Çarşu-ı Kebir yani Büyük Çarşı diye anılan bu mekan, günümüzde yaşayan müze olarak da görülüyor.

Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı

GELENEKSEL VE MODERNİ BİR ARADA YAŞATIYOR

İstanbul’a gelen ve alışveriş yerine getirmek isteyen turistlerin birincil sık sık gidilen yer noktası Kapalıçarşı’da, halıdan çantaya, tekstil ürünlerinden altın ve gümüş takılara, antikalardan çinilere ve hediyelik eşyalara kadar her şey satılıyor.

Çarşıda, yeme içme alanında hizmet eden mekanlar da bulunuyor. Kültür, tarih ve alışveriş merkezi olan 557 takvim Kapalıçarşı, eskiyle yeniyi, gelenekselle moderni bir arada barındırıyor.

Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı

Kapalıçarşı Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kurtulmuş, Ayasofya Camii’nin vakfiyesi olarak 1461 yılında kazanç getirmesi nedeniyle kurulan çarşının, daha sonra vakıflar yoluyla özel mülkiyete de geçtiğini söyleledi.

ZİYARETÇİ YOĞUNLUĞU

Fatih Kurtulmuş, “557 takvim tarih, kültür, turizm ve alışveriş merkezi. 40 bin metrekare üzerine kurulan 2 bin 500 mağazası, 22 kapısı bulunan, günde sıradan 135 bin kişinin ziyaret ettiği, meslek yaptığı, gezdiği bir merkez. Dünyada bunca yıllık merkezler yalnızca müze statüsünde lakin burası ayrıca tarih keza turizm ayrıca kültür ve alışveriş merkezi olarak hizmet veriyor.” dedi.

Önemli ticaret merkezi: Kapalıçarşı