Katil Mantar: Kordiseps

Katil Mantar: Kordiseps
Katil Mantar: Kordiseps
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kordiseps mantarı mesken yeri karıncalar olan bir canlı türüdür. Kordiseps mantarı sporları, karıncaların beynine ve diğer iç organlarına yerleşir ve bunlar için tehlike oluşturur.

KARINCA KOLONİDEN UZAKLAŞTIRILIR

Sporlar yerleştiği karıncanın beynini ele geçirir ve istediği gibi yönlendirir. Yön duygusunu yitiren karınca, kolonideki öteki karıncalar kadar fark edildiği anda gruptan uzaklaştırılır. Bunun sebebi, karıncayı ele geçiren spor öteki karıncaları da ele geçirebilir korkusudur.

Bir süre sonra karıncanın üstünde bir mantar belirir ve gün geçtikçe büyümeye başlar. Mantarın baş kısmı beyninden fışkırır ve 3 hafta daha sonra büyümesini tamamlar.

Bu katil mantar karıncalar dışarıya bir fazla böceği aynı yöntemle ele geçirebilir.

Çin ’in Yunnan, Sçuan, Thiskhai ve Tibet gibi eyaletlerinde yaşamış canlı, 3500 metre yükseklikteki dağlık bölgelerde bulunur.

Katil Mantar: Kordiseps

Kışın toprak aşağı üzeri tüylerle çizgili bir koza biçiminde yaşamış katil mantarın, yaz mevsiminde tüylerinin bir bölümü kök, bir bölümü de toprak üzerine çıkar.

Bu aşamada oluşmaya başlayan Kordiseps ’in mantar sporları, kelebek kurtçuğu üstünde parazit olarak yaşar. Buna tepki vermeye başlayan kurtçuk, toprak altına iner. Yani parazit, kurtçuğun beynini ele geçirir.

Katil Mantar: Kordiseps

OLAĞANÜSTÜ BİR ANTİBİYOTİKTİR

Kurtçuk üzerindeki parazit kışın bakteriye dönüşür. Bakteri, kurtçuğun iç organlarını yiyerek yok eder ve bu nedenle şeffaf olan dış tabakası olduğu gibi kalmış olur. Kordiseps larvası toprak altında ağaç ve bitkilerinin kökleriyle beslenir ve doğaüstü bir doğal antibiyotik halini alır.

Kordiseps mantarları; astım, prostat, damar sertliği, bronşit, zatürre, verem,sarılık, böbrek ve idrar yolları iltihapları, enfarktüs, siroz ve diğer karaciğer sorunlarına aleyhinde oldukça yararlı sonuçlar verdiği bahis edilmektedir.