Kyzikos UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday

Kyzikos UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday
Kyzikos UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Balıkesir’in Erdek ilçesinde akademisyenlerce devam edilen kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan Hadrian Tapınağı, M.S. 2. yy. Roma Dönemi tapınakları içerisinde dünyada ilk üç sırada, Türkiye’de ise en büyük tapınak aralarında yer alıyor.

TAPINAK GÜN YÜZÜNE ÇIKMAYA BAŞLADI

Ebatları, yapısı, sanat ve kült işlevleri açısından dünyanın en önemli yapılarından birine sahip olan Kyzikos Antik Kenti’nde devamlı kazı çalışmalarında Hadrian Tapınağı yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı.

Kazı çalışmaları ile ilgili veri veren Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Gürbüz, Kyzikos Antik Kenti’nde Roma ve Roma Dönemi Anadolu Mimari ve Sanatına ciddi katkı sağlayacak buluntular elde ettiklerini ve dünyanın en büyük korinth başlıklarından birisini bulduklarını açıklama etti.

UNESCO DÜNYA MİRASI LİSTESİ’NDE YER ALACAK

Gürbüs, Kyzikos Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için çalışmalara başladıklarını ifade etti.

Kyzikos UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday

“ZORUNLU ÇALIŞMALAR BAŞLADI”

Gürbüs, “Kyzikos Hadrian Tapınağı lüzum mimari, gerekse sosyo- kültürel sanatsal anlamda antik dönemin şüphesiz ki en manâlı birkaç yapısından birisidir. Antik Kentin önemli yapılarından ikincisi ise Kyzikos Amfiteatr’ı olarak gösterilebilir. Amfiteatr’ı Türkiye’deki yalnızca üç örnekten birisi, hatta en önemlisidir diyebiliriz. Roma Collesium ile yükseklik ölçüşecek büyüklüktedir. Lüzum boyutları gerekse sanat ve kültürel işlevleri açısından dünyanın en manâlı yapılarından biri olan, döneminde dünyanın sekizinci harikası olduğu açıklanmış bu yapıyı da bünyesinde barındıran Kyzikos Antik Kenti UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınması için zorunlu çalışmalara başlanmıştır.” dedi.