YÖK’ün yeni baraj galibiyet sıralaması ne anlayış geliyor

YÖK'ün yeni baraj galibiyet sıralaması ne anlayış geliyor
YÖK'ün yeni baraj galibiyet sıralaması ne anlayış geliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hukuk seçmek isteyen Eşdeğer Önem (EA) öğrencilerinden daha önce mesela 150 001 ’inci öğrenciden itibaren 160 bin, 180 bin gibi başarı sıralarına sahip olanlar hukuk tercihi yapamıyordu.

Benzer şekilde öğretmenlik programlarını tercih etmek isteyen namzet ilgili puan türünde 240 binden yukarı, mesela 250 bin, 280 bin gibi galibiyet sıralarında ne yazık oysa öğretmenlik programlarını tercihlerinin aralarında gösteremiyordu.

200 BİN İÇİNDE OLMA KOŞULU

Yeniden Tıp hayali kuran örneğin 41 bin galibiyet sırasına sahip sayısal öğrencisi,  Tıp yazamazken, 240 binin üstünde kalan örneğin 241 bin, 250 bin, 300 bin gibi başarı sıralarındaki sayısal adaylar da Mühendislik tercihi yapamıyordu.

Bir diğer baraj da mimarlık alanında sayısal öğrencilerinin 200 bin içinden olma koşuluydu. Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Nurşen Ünal Tarhan, YÖK’ün yeni baraj galibiyet sırasının ne anlam açıklama ettiğini anlattı.

YÖK'ün yeni baraj başarı sıralaması ne anlama geliyor

Rehberlik ve Tanıtım Koordinatörü Nurşen Ünal Tarhan

BARAJIN MEVCUT OLMA DURUMU

YÖK ’ün yeni uygulamasına tarafından, hukuk EA puan türünde 150 bin yerine 190 bine dek öğretmenlikler 240 bin yerine 300 bine dek  mimarlık 200 bin yerine 250 bine değin Tıp 40 bin yerine 50 bine kadar  mühendislikler 240 bin yerine 300 bine değin öğrenci alacaklar.

Mühendisliklerde Orman, Ziraat, Su Ürünleri Fakülteleri ile Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliğinin bu uygulamanın haricen tutulduğunu da vurgulamakta fayda var. Bu konuda bir diğer ayrıntı, Ziraat Fakültelerinin Gıda Mühendisliği programında barajın mevcut olmasıdır.

YÖK'ün yeni baraj başarı sıralaması ne anlama geliyor

YENİ BARAJ SIRASI BAŞARISI NE ANLAYIŞ GELİYOR

BIR DEFA önceki barajlara fazla yakın olup ilgili bölümü tercih edemeyen öğrencilerin kuytu nefes almasına niçin oldu.

Çünkü puan türlerinin özellikle 2.aşama Bölge Tatminkarlık Testi, AYT ’de birleşmesi ve çoğu Matematik Fen (MF) adayının Türkçe Matematik (TM) sıralamalarına, TM adaylarının Türkçe Sosyal (TS) sıralamalarına dâhil olması, sıralamaların epeyce şişmesine sebep oldu.

Yeni değiştirme ile daha önce barajların peşinde kalan adaylar hedefledikleri tıp, hukuk, mühendislik, öğretmenlik, mimarlık gibi bölümleri rahatlıkla tercih edecekler, onların öteki bölümlerden çekilmesi de mesela içmimarlık(mimarlık barajından nedeniyle), psikoloji (PDR barajlarından nedeniyle), yargı (hukuk barajından dolayı) gibi birim ve programların da azıcık rahatlamasını sağlayacaktır.

Zira baraj olan bölümleri isteyen adaylar bu hedeflerine ya da buna yakın hedeflere gelmek için dolaylı yoldan, örneğin Düşey Geçiş Sınavı (DGS) ile lisans bitirme, ders içerikleri benzer bölümleri tercih etme ya da tekrar üniversite sınavına girmek gibi bambaşka yol ve yöntemler denemekteydi.

Yeni barajlar bu durumu elbette engellemeyecek, tekrar benzer yol ve yöntemler izleyecek öğrenciler olacaktır fakat oransal olarak bu rakam geçtiğimiz yıla göre düşecektir.

YÖK'ün yeni baraj başarı sıralaması ne anlama geliyor

ADAYLARIN BU SORULARA NE CEVAP VERECEĞİ ÖNEMLI

SONUÇ OLARAK Ölçme Seçme ve Yatırma Merkezi (ÖSYM) ve karar mekanizması olan YÖK, sınav sistemi değişiklikleri ile çokça eleştirilse de başarı sıraları ve taban puanları konusunda kafası karmakarışık olan adayların olumlu yönde yapılan bu değiştirme ile gönüllerini almayı başardı.

Muhakkak tekrar bu bölümleri isteyen ve baraj açık havada kalan adaylar olacaktır. Bu barajlar laf konusu olduğu sürece bu zorunlu bir süreçtir.

Bu noktada kendilerine şöyle bir soru yöneltmek gerekir: Bu bölüm için 1 sene daha hazırlık yapacak gücü ve enerjiyi kendilerinde buluyorlar mı?

Yanit hayır ise, bu bölüme yakın veya alternatif bölümleri incelemeliler. Bu bölümü gerçekte istiyorlar mı?

Cevap evet ise, önce her başarının inanç ve planlı çalışmadan geçtiğini hatırlatarak, hazırlık yapılacak 1 yılın daha kayıp yılı yok; niyet için bir hazırlık yılı olduğuna inanmalı ve yaşam boyu taşıyacakları iş etiketi için canla başla çalışmalılar.

YÖK'ün yeni baraj başarı sıralaması ne anlama geliyor