Bedelli askerlik yapacak olan çalışanların 2 seçeneği var

Bedelli askerlik yapacak olan çalışanların 2 seçeneği var
Bedelli askerlik yapacak olan çalışanların 2 seçeneği var
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bedelli askerlik, Devlete Ait Gazete’nin dün yayınlanan sayısıyla birlikte yürürlüğe girdi ve başvurular dün itibarıyla başladı. 1 Ocak 1994’ten önce doğanlar, 15 bin Türk Lirası ve 21 gün süreyle askerlik yapmak koşuluyla bu haktan faydalanabilecek.

Çalışanlar ise 21 gün süresince askerlik yapacakları için işverenin kendisini işten sonuç hakkının olup olmadığını merak ediyor. Konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Sosyal Emniyet Uzmanı Melis Elmen, sürece dair ayrıntıları anlattı.

ÇALIŞANLARIN İKİ SEÇENEĞİ OLACAK

Sosyal Güvenlik Uzmanı Elmen, bedelli askerlik yapacak çalışanların iki yol izleyebileceğini belirterek, “Uygulama yapıldıktan sonradan aldıkları kağıtları iş yerine demeç edecekler. Bedelli askerlik yapacak kişinin iki seçeneği var: Birincisi, 21 gün baştan başa bedava izinli sayılmak. Yani 21 gün sonra döndüğünde işinden olmamak isteyenler işine başlayabilir. Patron işçiyi işe almak ve ücretsiz izinli saymak zorunda. İzinden, ücretinden kesemez. Işveren, işçinin sadece o döneme ait ücretini ödemeyecek. İkinci olarak, işinden ayrılmak isteyen ve 21 gün sonradan ayrı bir yola gitmek isteyenler varsa, tazminatlarını alabilecekler. Askerlik sebebiyle, en son çalıştığı meslek yerindeki zaman dek tazminatlarını istek edebilecekler.” dedi.

“İŞTEN ÇIKARAN IŞVEREN TAZMİNAT SAPTAMAK ZORUNDA”

Işçi ve işveren aralarında 21 günün yaratacağı olası sorunlara değinen Melis Elmen, “Patron ‘ben seni 21 gün izinli saymıyorum, işten atıyorum’ diyebilir. İşten atarsa zaten tazminatını belirlemek zorunda. Işçi o işten çıkmak istemiyorsa, cebren atıldıysa uyarı sürüklemek ve işe iade davası başlamak gibi yasal yollarımız var. Işveren askere gidiyor diye çalışanını işten çıkaramaz. Performans düşüklüğü gibi sebeplerden işten çıkarabilir fakat bunu yazılmış olarak beyanlarla kişiye daha evvelden sunmuş olması gerekiyor. Vatani bir atama olduğu için işverenlerin de işçilere bu konuda dostane davranmasını öğüt ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK SORUNU OLANLAR DA FAYDALANABİLECEK

‘Askerliğe elverişli değildir’ raporu olanların da bedelli askerlikten yaralanabileceğini kaydeden Elmen, “Askere sıhhat sorunu yüzünden gidemediği için üzülen, ‘vatani görevimi kısa da olsa gerçekleştirmek istiyorum’ diyenler için de bu hak tanındı.” dedi.

Kilo, göz numarası gibi askerliği erteleyen; oysa bu sağlık durumu raporlarının sonraki dönemlerde iyileşme nedeniyle iptal edilebileceğini kaydeden Elmen, “Bu gibi durumlarda askere gitmek zorunda kalabilirsiniz. Bedelli çıkmışken herkesin yararlanmasını nasihat ediyoruz. 21 gün baştan başa vatani görevlerini de yapmış olacaklar. Askerimizin durumunu anlamış olacaklar.” diye konuştu.