Kurban eti nasıl saklanmalı? Kurban eti plastik ile temas ederse ne olur?

Kurban Bayramı'nda ne dek et tüketmeli?
Kurban Bayramı'nda ne dek et tüketmeli?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Her Kurban Bayramında gündeme gelen deneyimsiz kasapları uyaran uzmanlar, kurban kesiminin mutlaka uzman kasaplar kadar yapılması gerektiğini vurguluyor. Kurban kesimi sırasında yaşanacak muhtemel kazaların önlemek için önemli uyarılarda bulunan uzmanlar, kanserojen riskine karşısında plastik kaplardan uzaktan durun çağrısında bulunuyor!

Üsküdar Üniversitesi Meslek Güvenliği, Meslek Sağlığı ve Çevre Sağlığı Başvuru Formu ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, Kurban Bayramında kesim esnasında yaşanabilecek olası kazalarla ilgili kayda değer uyarılarda bulundu.

ALETLER BARIZ VE PAK OLMALI

Kurban kesimi sırasında yaşanacak muhtemel kazaların önüne geçmek için işin uzmanlarından takviye alınması gerektiğini bildiren Rüştü Uçan,kurban kesimi esnasında yapılması gerekenleri şöyle vurguladı: “Iş güvenliğinin en önemli unsurlarından biri işi, işinde uzman olan kişiye yaptırmaktır. Özellikle büyükbaş hayvan kesimini kasaplara yaptırmak kaza sayısını kayda değer oranda azaltacaktır. Aletler belirgin ve pak olmalı! Kesim sırasında kullanacağınız kesici aletler tam olmalıdır. Bunları her sene bilemelisiniz. Hem olası el kesilmelerine aleyhinde, çelik örgülü ve bilekten kemerli kasap eldivenlerinin kullanılması gerekir.”

BÜTÜN KESİCİ ALETLER DEZENFEKTE EDİLMELİ

Bunun yanı sıra hijyenin önemine binaen bu bıçakların ve tüm kesici aletlerin antiseptikle yıkanması ve temizlenmesi gerekir. En azından alkol veya kolonya ile silinmelidir. Aletler ne pozitif aşırı belirgin ne de artı âmâ olmalıdır. Fazla belirgin olduğunda yaralanmalar daha ağır sonuçlanmaktadır. Aletlerin belirgin olmaması sebebiyle, kurban eziyet çekmektedir.”

KESİM SIRASINDA 1 METREYE UYARI!

Kurban keserken, başka kişilerle arada minimum 1 metre uzaklık olması gerektiğini vurgulayan Rüştü Uçan, “Böylece deneyimsizlik dolayısıyla en azından başka kişilere hasar vermemiş olursunuz. Kurbanın can havli ile sıçramaları da başka bir risk olup, kurban mükemmel bağlanmalıdır” dedi.

VETERINER KONTROLÜNDEN GEÇMİŞ KURBANLIK ALIN

Veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlık alınmasının önemine değinen Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Çünkü hayvanlardan direkt kişilere geçen bulaşıcı hastalıklar bulunmaktadır. Kontrollü hayvan alarak bunu önlemiş olursunuz. Kulaklarındaki denetleme işaretleri bunu sağlar. Belediyelerce belirlenen alanları kullanın. Belediyeler hijyen kurallarına azami itina göstermektedir. Gerek kesim esnasında, gerekse kesim sonrası hijyen kurallarına uyulmalıdır.”

KURBAN DERİLERİNE HASAR VERMEYİN

“Kurban derisini yaralamadan çıkarınız ve aldığınız kaya tuzuyla ovalayarak saklayınız” diyen Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, “Ekonomiye katkı sağlamak namına bu işlem önem arz etmektedir. Dolayısı ile ayrıca hesaplı, hem de güvenlik sebebiyle bu iş için de bilirkişi şahısların bulunması yardımsever olacaktır” şeklinde konuştu.

PLASTİK KAPLARDAN UZAK DURUN!

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dokuma Kimya Mühendisi Mustafa Cüneyt Gezen ise kurban etlerinin saklanmasında plastik kap kullanılmaması gerektiğini belirterek şu uyarılarda bulundu: “Plastiklerin içinde yer alan kimyasallar, gıda ile bağlantı ettiğinde maalesef gıdaya geçerler. Bu kimyasallara misal olarak Bisfenol A, PCB, PBB ve PBDE ’ler verilebilir. Bunların gıdaya geçişleri sıcaklığın etkisiyle olmaktadır. Sıcaklık arttıkça, zararlı maddelerin yiyeceğe geçişi daha basit olur. Dahası bunlar vücudumuzda pseudo östrojen yani östrojen mimik şeklinde metabolize olmaktadır. Bunun sonucunda erkeklerde ve kadınlarda kısırlığa, kadınlarda göğüs kanserlerine ve nöropsikolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu yüzden yağlı ve sıcak gıdaların, plastik kaplarda saklanması daha zararlıdır.

KURBAN ETİ YAĞLI KAĞIDA SARILMAMALI

Plastiklerin içinde bulunan karsinojen kimyasalların yiyecekle teması, insan sağlığı açısından epeyce tehlikelidir. Bu tür bulaşı engellemek nedeniyle kurban etinin önce yağlı kâğıda sarılması ve sonra poşetlenmesi dürüst olacaktır. Poşetlerin ağzını da açık tutmakta yarar olacaktır. Keza kurban etinin soğuk zincire dâhil edilerek, sağlıklı bir şekilde saklanması tavsiye olunmaktadır. Özellikle de plastik poşetler, en sık kullandığımız ürünler arasındadır. Marketlerden aldığımız poşetler, pazar torbaları, buzdolabı poşetleri, çöp poşetleri, genelde hep plastiktendir. Geri dönüşümü olmayan plastikler, çok ciddi çevre sorunlarına yol açıyor. Bu plastik atıklar, yalnızca çevreye ve bize değil, hayvanlara bile hasar veriyor.”

KURBAN ETİNİN SOĞUMASINI BEKLEYİN!

Kurban Bayramında kesilen kurban etlerinin, dışında hiç dinlendirilmeden sıcak sıcak plastik poşetlere konularak paylaşıldığını da andıran Mustafa Cüneyt Gezen, “Bu durumda, plastiğin yapısında yer alan zehirli kimyasallar, sıcağın etkisiyle kurban etine bulaşmakta buradan da insanlara geçmektedir. Plastik kullanımını azaltarak ya da bu konuda birazcık daha bilinçli davranarak, daha kaliteli yaşama fırsatı elde edebiliriz. Dolayısıyla kurban etlerini belirtilen bir süre soğumaya bıraktıktan daha sonra poşetler ile taşıyınız. Akış yapmayacak, kalın poşetler kullanınız. Poşete koymadan tepsiler vasıtası ile taşınması daha uygundur. Bu zaman kapsamında etler soğur ve bakteri üretmesi durumu azalır. Soğuduktan sonra dağıtılacak etler poşetlenmelidir” tavsiyesinde bulundu.