Gebelikte kullanılan ağrı kesiciler ne değin güvenli?

Gebelikte kullanılan ağrı kesiciler ne değin güvenli?
Gebelikte kullanılan ağrı kesiciler ne değin güvenli?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

GEBELİKTE KULLANILAN BU İLAÇLARA UYARI!

Gebelik dönemindeki maddesel aktiviteler, besin alışkanlıkları, geçirilen hastalıklar ve daha birçok etken bebek sağlığı üstüne epeyce etkili. Bir konu var fakat, her gebeyi yakından ilgilendiriyor: Gebelikte analjezik kullanımı. Centrum Clinic Direktörü Prof. Dr. Recai Pabuçcu, gebelikte ağrı kesici kullanımı ile ilgili kritik açıklamalarda bulundu.

GEBELIK SÜRESİ BOYUNCA AĞRI KESİCİ GÖSTERMEK İÇİN BIRÇOK NIÇIN BULUNUYOR

Özellikle içinde bulunduğumuz kış ayları her tarafinda gebelerde sık sık grip ve üst solunum yolu enfeksiyonları izlenebiliyor. Yine gebelerde sıkça baş ağrıları ve ilerleyen gebelik haftalarında eklem-adale ağrıları oluşabiliyor. Genel önlemler ile durumu geçiştiremediğimizde sızı kesicilere başvuruluyor. Günde 3-4 hatta 5 kereye değin da kullanımların olduğunu görüyoruz. Ateşle seyreden hastalıklarda da zorunlu hallerde analjezik kullanımının olduğunu görüyoruz.

GEBELİKTE HER AĞRI KESİCİ TEHLIKESIZ YOK

İlaçların gebelikte güvenilir olup olmadıklarını anlayabilmek için bazı tıbbi çalışmalar yapılıyor. Yeni kuşaklara zararlı olduğu tanıdık ilaçlar kategorilere ayrılıp güvenli veya tehlikesiz değil biçiminde etiketlendiriliyor. Gebelikte, her ağrı kesici güvenilir yok.

GÜVENİLİR AĞRI KESİCİ-ATEŞ DÜŞÜRÜCÜLERDE KAFA KARIŞTIRAN SONUÇLAR

Prof. Dr. Recai Pabuçcu, özellikle gebelikte kullanılan ve güvenilir olduğu aşina ilaçlar için son dönemde garip bağlı etkiler bildirildiğine uyari çekti. Pabuçcu, ilaçları gebelikleri baştan başa uzun süre kullanan kadınların doğan çocuklarında, dikkat eksikliği-hiperaktivite bozukluğu ve otizm sorunlarının izlendiği rapor edildiğini belirterek fazla yeni bir analizde, gebeliklerinde ağrı kesici kullanımı öyküsü olan kadınların çocuklarında %20-30 ’luk bir risk artışı olduğunu söyledi.

Sonuçları değerlendiren Pabuçcu, sık sık ve uzun süreli ilaç kullanmanın riskleri beraberinde getirdiğine uyari çekti.

BU ANALİZLERE TEMKINLI YAKINLAŞMAK GEREKİYOR

Bilim dünyasında fazla seri değişimler yaşanıyor. Bugünün açık konuşmak gerekirse yarının yanlışı olabiliyor. böylece analizlere temkinli yaklaşmak gerekiyor. Gebelikte lüzum olmadıkça ve hekim önermedikçe güvenilir grupta bile olsa, sızı kesicilerden uzak durmak rasyonel görünüyor.