Dürüst yastık seçimi niçin önemlidir? Hatalı seçim baş dönmesi, fıtık bile yapabiliyor

Dürüst yastık seçimi niçin önemlidir? Hatalı seçim baş dönmesi, fıtık bile yapabiliyor
Dürüst yastık seçimi niçin önemlidir? Hatalı seçim baş dönmesi, fıtık bile yapabiliyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SÜREKLI YORGUNSANIZ YASTIĞINIZI DEĞİŞTİRİN!

Çoğumuz sabahları halsiz ve ağrılarla uyanmaktan şikâyet ederiz. Hemencecik ağrı kesicilere sarılmadan önce uzmanlara kulak verin! Medical Park Silivri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Faik Üçüncü, “Yanlış yastık seçimi boyun omurgasını bozar. Bu da baş dönmesi, bitkinlik ve gününüzü kâbusa çeviren ağrılara yol açar” dedi.

Özellikle kış aylarında soğuk hava ile birlikte boyun ve eklem ağrıları artar. Havanın da kararmasıyla kendinizi bitkin ve mutsuz hissedebilirsiniz. Mışıl mışıl uyuduğunuz halde sabahları neden tatsız uyandığınızı hiç düşündünüz mü? Cevabı ‘yastığınız ’ desek şaşırırsınız değil mi! Medical Park Silivri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Faik Üçüncü, yalnızca yastığınızı değiştirerek güne nasıl mutlu başlayacağınızı anlattı.

FITIK BİLE YAPABİLİR…

Yaşamımızın üçte birini yatakta geçiriyoruz. bu nedenle iyi bir uyku uyumak son derece önemli. Sabahları dinç uyanmazsak gün boyu halsiz ve huzursuz oluruz. Kendimizi iyi hissetmemiz için uyku pozisyonu, yatak ve yastığımızı iyi seçmeliyiz. Özellikle yanlış yastık seçimi boyun omurgasının doğal pozisyonunu bozacağı için boyun, baş ağrısı, baş dönmesi, dermansızlık gibi şikâyetlere yol açabilir. Boyun kaslarında oluşan kronik spazm miyofasyal ağrı sendromu (vücudun emin bir yerini tutan ağrı), boyun omurgasında (servikal omurga) şekil bozuklukları ve boyun fıtığı gibi hastalıklarının oluşumunu tetikleyebilir. Çene, boğaz, diş, kalp kökenli rahatsızlıklar da boyun ağrısına niçin olabilir.

YATIŞ POZİSYONUNUZA KADAR SEÇİN

Yastık seçimi, yatış pozisyonuna tarafindan yapılmalıdır. İnsanların yüzde 80 ’i tabi yatışı tercih eder. Bu şahısların tabi yatışta omuz yüksekliğine tarafindan yastık seçimi yapılmalıdır. Hedef boyun omurgasını nötral pozisyonda yakalamak olmalıdır. Tabi yatan halk müziği orta ya da yüksek yastıkları tercih etmelidirler. Sırt üstü yatanlar orta sertlikte,hain ve orta yükseklikte yastıkları seçim edebilirler.

KONUŞURKEN KAFANIZI SALLAMAYIN!

Kitap okurken, TV, PC kullanırken dik oturulmalı, göz seviyesine tarafindan ayarlanmalı. İnsanlarla başımızı sağa sola çevirerek yok, karşımızda olacakları pozisyonda konuşmalıyız. Fazla derecede kafamızı sallamamalıyız. Masa başında kalıyorsak yarım saatte bir ara verip boyun ve sırt kasları için güçlendirme ve germe egzersizleri yapmalıyız.

öte yandan ‘adale romatizması ’ diye açıklama ettiğimiz fibromiyalji, kireçlenme ve lokal kas spazmlarında kaplıca yardımcı olabilir. Ancak iltihaplı romatizma (romatoid artrit), ankilozan spondilit, gut gibi geniş bir grup romatizmal hastalıklarda ise hastalığı alevlendirmektedir. Bu yüzden hekime danışmadan kaplıcalara gidilmemelidir. Güçlü bir beyin için dinç bir boyuna ihtiyacımız olduğunu unutmayalım. Her gün uyumlu çalışma yapalım.