Verem nedir? Tüberküloz belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Verem nedir? Tüberküloz belirtileri ve tedavisi nasıl olur?
Verem nedir? Tüberküloz belirtileri ve tedavisi nasıl olur?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzmanlara kadar çare sürecinde çoklu antibiyotik kullanımı ve doktor kontrolü koşul.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Yakup Hakan Başaran, insanlar arasında tüberküloz olarak tanıdık tüberkülozun bulaşıcı olması sebebiyle tedavisi kuvvet bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Dr. Yakup Hakan Başaran, tüberkülozun vücudun her yerinde rahatsızlık yapabilme potansiyeline sahip olmakla birlikte en sık akciğer tüberkülozu görüldüğünü açıklama ederek “Yüksek oranda bulaşıcılığı, etmen mikrobun özellikleri nedeniyle tedavisi oldukça güç ve uzun dönem gerektiren bir ırk sağlığı problemidir.

Bağışıklık sistemini bozguna uğratan diğer hastalıkların yaygınlaşması ve yaygın göçler sebebiyle günümüzde gelişmiş ülkelerde bile kayda değer bir sorundur. Oysa uzun zaman çare gerektirse bile çare edilemez değildir” diye konuştu.

BU BELİRTİLERE DIKKAT!

Hastalığın en belirgin belirtisinin öksürük, kanlı balgam sonuç ve kilo kaybı olduğunu ifade eden Dr. Yakup Hakan Başaran, etken mikrobun ‘verem basili ’ olduğunu söyledi. Başaran, belirtilerle ilgili şu bilgileri verdi:
“Etken mikrobun çoğunlukla solunum sistemi ile vücuda alınması ve yayılmasının tekrar aynı yolla olması sebebiyle belirtiler çoğunlukla öksürük, kanlı balgam sonuç, kilo kaybı ve ateştir. Oysa bir takım durumlarda, sindirim yolu ile etken mikrobun alınması ile bambaşka bulgularla karşımıza çıkabilir. Akciğer dıştan en sık enfeksiyon yaptığı bölge boyun lenf sistemidir ve boyunda şişlikle kendini gösterir.”

SİNDİRİM YOLUYLA DA GEÇEBİLİR

Etken mikroorganizmanın tek olmadığını, en sık görülen üyesinin ise M. Tuberculosis olduğunu açıklayan Dr. Yakup Hakan Başaran, “Aynı Zamanda mikrobakteriler göre oluşturulmaktadır. Etken mikroorganizma solunum yolu, sindirim yolu ya da ciltten bulaşabilir” uyarısında bulundu.

ÇARE SÜRECİ UZUN OLUYOR

Tüberkülozun teşhis edildikten sonraki tedavi sürecinin önemli olduğunu kaydeden Dr. Yakup Hakan Başaran “Çare sürecinde uzun süren ve çoklu antibiyotik kullanımı ve hekim kadar sıkı kontrollerin yapılması gerekmektedir. Tutulum yaptığı organa göre değişmekle birlikte 9-12 ay süren bir tedavi süreci vardır. 3-4 antibiyotiğin birlikte kullanılması gerekebilmektedir” dedi.

AŞI İLE ÖNLENEBİLİR

Aşı ile önemli ölçüde korunma sağlanabileceğini ifade eden Dr. Başaran, tüberküloza aleyhinde aşılamanın, hastalığın yaygın olarak görüldüğü ülkelerde düzenli aşılama şeması içerisinde olduğunu açıklama etti. Dr. Yakup Hakan Başaran, “Çare edilmeyen hastalarda başlıca organ yetmezliği sonucu vefat gözlenebilir. Ufak bir grup hastada ise karoser savunma sistemi hastalığı sınırlandırabilir fakat daha sonraki yıllarda sınırlandığı yerden, hastalık daha şiddetli olarak faal hale geçebilir” diye konuştu.