Spor yapmak damar sağlığını da koruyor

Spor yapmak damar sağlığını da koruyor
Spor yapmak damar sağlığını da koruyor
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Spor yapmanın damar hastalıklarına faydaları saymakla bitmiyor. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte spora olan ilgi de artıyor. Yazın lüzum tatil gerekse hava şartlarından dolayı spor yapmaya süre bulamayanlar, kışı spor salonlarında geçiriyor. Spor yapmanın vücuda olan faydaları saymakla bitmezken spor, mirasçı ve toplardamar hastalıklarından korunmada da en önemli faktörlerden biri olarak öne çıkıyor.

Kişinin uzunlamasına, kilosuna ve yaşam koşullarına uygun sporu yapması gerektiğinin altını çizen Acıbadem Fulya Hastanesi Yürek ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Cem Arıtürk, “Genel vücut sağlığı açısından değerlendirdiğimizde uyumlu olarak yapılan spor, solunumun düzenlenmesini ve bu sayede yeterli oksijenin vücuda girerek tüm organlara, dokulara ulaşmasını sağlar. Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Solunumu düzenlediği ve bağışıklığı güçlendirdiği için de ilk olarak solunum sistemi ile alakalı edinmek üzere tüm enfeksiyonlara karşısında direnci arttırır. “Çalışan demir pas tutmaz” sözünü de hatırlayarak dengeli ve kontrollü yapılan egzersizlerin kas-iskelet sistemi sağlığını olumlu yönde etkilediğini söylemek gerekir.

spor_yapsak_damar_sagligina_iyi_geliyor

bununla beraber spor, beden ağırlığının korunmasına muavin olur ve kilo almanın önündeki en manâlı engeldir. Kilo kontrolü bir uçtan bir uca obezite ve obezite ile ilişkili olarak ortaya çıkabilecek şeker hastalığı, metabolik sendrom gibi hastalıkların gelişimini engeller. Genel beden postürünü (duruşunu) düzelterek kişiye ayrıca sağlık durumu açısından katkı sağlar keza de daha sağlıklı ve güzel görünmesine asistan olur. Kemiklerde kalsiyum birikimini hızlandırdığı için gelişme çağındaki çocuklarda fiziksel gelişmeyi desteklemesinin yanı sıra yaşlılarda, zamanla ortaya meydana çıkan osteoporoz gibi hastalıkların engellenmesini sağlar” dedi.

Içten sporu yapmanın çok manâlı olduğunu vurgulayan Dr. Cem Arıtürk, sözlerine şöyle devam etti: ”Normalde toplardamarlar içindeki akım edilgen bir akımdır. İki üçgenin taban olmayan kenarı üzerinde yaşayan ve kalbiyle ayakları aralarında 1 metreden pozitif irtifa farkı bulunan insanoğlunda; yerçekiminin dayanılmaz gücüne karşısında bu akımı sağlayan esas faktörler kalbin emiş gücü ile atardamarlardaki akımın itiş gücüdür.Bunlara ilave olarak sağlanabilecek en önemli destek faktör ise kasların hareketi ile oluşan sağma gücüdür. Özellikle yürüme, koşu, bisiklete binme gibi aerobik sporlar sırasında kesintisiz kasılıp gevşeyen etap kasları toplardamarlar içindeki kanın yukarıya doğru akımına tezgâhtar olacaktır. Ancak önem kaldırma hareketi taşıyan halter, body building gibi sporlar durmadan karın içi basıncın artışına sebep olacağı için varis ve toplardamar hastalıklarının oluşumunu ve ilerlemesini kolaylaştırırlar.”