Mide botoksu nedir? Mide botoksu yaptıranlar nasıl bir yol izliyor?

Mide botoksu nedir? Mide botoksu yaptıranlar nasıl bir yol izliyor?
Mide botoksu nedir? Mide botoksu yaptıranlar nasıl bir yol izliyor?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Norveçli bilim adamlarının 2004 yılında bu yandan değişik denemeler sonucunda kilo vermede olumlu etkilerine dair onaylama verdikleri Mide Botoksu uygulaması Türkiye ’de de kullanılmaya başlandı. 15 dakika gibi kısa bir sürede yapılıyor olması, hastanede yatış gerektirmemesi ve kişinin hemencecik sosyal yaşantısına geri dönebilmesi yöntemin cezbedici özellikleri aralarında. Fakat yöntemin başarılı olabilmesi için en kayda değer kriterin dilekçe sonrası şahısların diyet uyumu ile alakalı olduğunu bildiren uzmanlar kullanım sonrası mutlaka diyetisyen eşliğinde özel bir beslenme programının oluşturulması gerektiğini somurtkan halde yöntemden istenilen verimin alınamayabileceğine şive yapıyorlar. Mide botoksunun başarılı netice vermesi için nelere dikkat edilmesi gerektiği konularında Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar detaylı bilgiler verdi.

OPERASYON SONRASI DIYET UYUMU DURUM

” Başta Norveç, Kore, ABD edinmek üzere ülkemizde de kullanılan Mide Botoksu yöntemi ile 5-6 ayda 4-20 kilo tahsis etmek aslında mümkün ancak çok önemli bazı kriterler var uyulması gereken. Bu kriterleri hastalar açısından değerlendirmek gerektiğinde; mide botoksu işlemi sonrası beslenme uzmanı eşliğinde tam bir uyumla beslenmesine uyarı eden birey işlem öncesi kilosu göz önünde bulundurularak 10-20 kilo kadar verebiliyor. Bazı hastalar diyete kısmen ahenk sağlayabiliyor o süre da kilo atamak mümkün oluyor ancak bu hedeflenenin aşağıda bir kilo kaybı oluyor. Bir Takım hastalar da işlem sonrası hiç perhiz yapmıyor. Yapmadığı gibi gece de yeme alışkanlığına devam ediyor. Hiçbir başvuru sihirli değnek değildir. Bunu unutmamak gerekli. Bu tarz hastalarda da hiçbir yöntem işe yaramayacağı gibi Mide Botoksu da işe haylaz. Kendi serimizde hastaların yüzde 75 ’inde başarılı sonuçlar aldığımızı gördük, yüzde 25 ’inde çok iyi sonuçlar alıp hastaların daha ilk ayda 6-10 kilo verilebildiklerini gözlemledik. Azıcık daha ayrıntıya inmek icabında hastaların yüzde 25 ’inde gayet iyi sonuçlar alıp birincil ayda 3-6 kilo verilebildiklerini, yüzde 25 ’inde iyi sonuçlar alıp ilk ayda 2-3 kilo verilebildiklerini, bu güzel sonuçlara karşın yüzde 25 hasta grubunda da hastaların belirgin istek hissetmemesine ve toklukla ilgili sorun olmamasına karşın psikolojik temelli yeme alışkanlıklarından vazgeçemediğini gördük.

MİDEDE UYGULANDIĞI ALAN FAZLA MANÂLI

İşlemin başarısını etkileyen bir diğer manâlı etmen de başvuru şekli ve cerrahın bu konudaki tecrübesidir. Mide Botoksu ile midenin fazla geniş bir alanına enjeksiyon yapılarak mide kaslarının etkisiz ülkü gelmesi sağlanıyor. Midede kasılmayı karşılayan kaslar bu özelliğini yapamadığı zaman gıdalar midede uzun zaman kalabiliyorlar. Normalde karbonhidratlar 2-3 saatte ya da 4 saatte, proteinlerle birlikte alındığı süre 4-4,5 saate boşalabilirken bu uygulamadan sonradan mide boşalma süresi 12 saate kadar çıkabiliyor. Hem Ghrelin dediğimiz bir istek hormonu var. Bu hormon en fazla midenin fundusundan salgılanmaktadır. Enjeksiyonların bir kısmı bu bölgeye de yapılıyor. Bu enjeksiyon sonrası özlem hormon seviyesi düzeyi de fazla önemli anlamda düşebiliyor. Bu şekilde hastaların iştahları azalarak midedeki tokluk şehvetli uzuyor. Dolayısı ile hasta kilo vermeye başlıyor. Burada da cerrahın tecrübesi ön plana çıkıyor. Bu işlemin kesinlikle deneyimli eller tarafından yapılması gerekir.

DERI GENÇLEŞTİRMEYE ORANLA YÜZ KATI DAHA FAZLA BOTOKS MALZEMESİ KULLANILIYOR

Mide Botoksu yaptıracakların bilmesi gereken bir diğer önemli ayrıntı da kullanılan botoks malzemesi miktarıdır. Deri gençleştirmeye oranla yüz katı daha arti botoks malzemesi kullanılmaktadır bu işlemde. Dolayısı ile yöntemin etkin olabilmesi için bu dozu kısıtlamamak gerekir. Mide Botoksu maliyeti de bu bilgiler dahilinde göz önünde bulundurulmalıdır. Ucuz olması açısından doz kısıtlamaları ile yapılan işlemler, yöntemin başarısını da olumsuz anlamda etkiler.

MİDE SORUNLARI VE BOTOKS ALERJİSİ OLMAYAN HERKESE YAPILABİLİR

Teknik herkese uygulanabilecek ast etkisiz bir teknik. Ancak botoks alerjisi olanlarda, mide ülseri, gastrit, on iki parmak bağırsağı ülseri gibi durumlarda uygulanması önerilmiyor ve ilk önce bu problemin düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenlerle gastroskopi ile operasyon öncesi mutlaka midenin değerlendirilmesi gerekir. Işlem sonrası çok sık olmayarak bulantı, şişkinlik şikayetleri olabiliyor. Botoks işleminden sonradan birincil 6 aylık sürecin iyi değerlendirilmesi gerekir. Botoksun etki süresi ortalama 4-6 ay kadar. Bundan sonraki süreçte botoksun tekrarlanıp tekrarlaması hastanın genel durumuna ast olarak gelişiyor. Mesela 75-80 kiloluk bir hastanın bu sürede 10-15 kilo vermesi muhtemel bu da 6 ay sonunda ideal kilosuna ulaştı anlamına gelir. Sağlık Durumu problemleri de düzeldi ise botoksun yenilenmesine gerek duyulmaz oysa diyet ve spor programını devam ettirmesi istenir. 6 aylık süreçten daha sonra bir arz daha kilo kaybına gereksinim olduğu düşünülürse ve yapılan teknikten başarı elde edilmişse botoks baştan edilebilir. Literatür bilgilerinde 3 seansa değin öneriliyor. Biz burada hasta ile beraber karar veriyoruz. Hasta diyette uyumluysa ve mevcut 6 aylık süreci iyi değerlendirdiyse uzun süreli tokluğu kendisine oluşturduğu değişikliklerden yakınmıyor ise bu süreci uzatabiliyoruz.”