Kulak akıntısı niçin olur? Hangi hastalıkların habercisidir, tedavisi nasıl olur?

Kulak akıntısı niçin olur? Hangi hastalıkların habercisidir, tedavisi nasıl olur?
Kulak akıntısı niçin olur? Hangi hastalıkların habercisidir, tedavisi nasıl olur?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KULAKTAN GELEN AKINTIYA UYARI!

Memorial Hizmet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümü ’nden Op. Dr. Yalçın Varnalı, kulak akıntıları ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

KULAĞINIZ DA BURNUNUZ GİBİ AKABİLİR

Kulak akıntısı, kulaktan herhangi bir sıvının gelmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kulak kirine yan olan sızıntı vücudun doğal olarak ürettiği yağın boşalmasıdır. Kulak akıntısındaki istikrarsız tıpatıp burun akıntısında olduğu gibi toz, bakteri ve diğer yabancı cisimleri barındırabilir. Kulak akıntıları, kulak kirine, dış kulak yolu iltihabına, kronik orta kulak iltihabına ast akıntılar olarak sınıflandırılabilir. Bunların dışarıda, kulak bölgesine darbe gelmesi sonucu kulak zarında delinme olan kişilerde de kulak akıntısı görülebilir.

BİRİKEN KULAK KİRİ İŞİTME SORUNU YARATABİLİR

Kulak kiri çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Sıradan koşullarda vücudun ürettiği bir salgı olan kulak kirini, karoser kendiliğinden temizlemektedir. Oysa bazı insanlarda bu temizleme mekanizması doğuştan olan bozuk olduğu için dış kulak yolunda leke birikmektedir. Bir Takım durumlarda ise, kulak temizleme çubuklarının kullanılması ile normalde açık havada atılacak olan kir içeri doğru itilir ve üzerine yeni salgıların birikmesi ile kulak en ince ayrıntısına kadar tıkanır. Bu şart kendisini kulak akıntısı biçiminde gösterebilir. Bilhassa çocukluk çağında sık görülen dış kulak yolu yabancı cisimleri de kulak kiri gelişmesini hızlandıran faktörler arasında sayılmaktadır. Yapılması gereken, bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından kulağın tehlikesiz bir şekilde temizlenmesi ve arka tarafta herhangi diğer bir sorun olmadığının belirlenmesidir. Kulak temizlenmesinin alışkanlık yaptığı ise içten bir veri değildir.

KULAĞINIZA SU KAÇIRMAYIN

Dış kulak yolu iltihabında, dış kulak yolu cildinde görülen kepeklenme, pullanma, kabuklanma ya da egzama gibi lezyonlar alerjiye, dış kulak yolunun dıştan kurcalanmasına veya orta kulaktan gelen akıntıya emrindeki olmaktadır. çoğunlukla, bu faktörlerin bir arada bulunduğu bilinmektedir. Etkin iltihabın gelişmesinde dıştan yapılan müdahaleler dek nem de önemli bir sebeptir. Bu durumda, vazelinli pamuk veya kulak tıkaçları kullanılarak dış kulak yoluna su kaçması engellenmelidir.

KULAĞINIZI KURCALAMANIZ AKINTIYA SEBEP OLABİLİR

Kulak enfeksiyonlarının en kayda değer sebeplerinden biri değişik nedenlere yan kulak kaşıntısı olan hastaların kulak kanallarına kendilerinin müdahale etmesidir. Bu travma dış kulak yolu cildinin hasarlanmasına ve cilt lezyonlarının gelişmesine yol açar. Bu hastalarda, dış kulak yolu arka duvarında; bilhassa kulak zarına yakın kısımlarda ve kulak kepçesinde içi değişken dolu minik kabarcıklar, sızı, yaygın şişkinlik, kızarıklık, ödem ve kıkırdak kısmında tamamen daralmış bir dış kulak yolu görülebilir. Keza temas aracılığıyla ortaya meydana çıkan ya da atopik kabul edilen alerjiye meyilli kişilerde görülen alerjik kökenli dış kulak yolu iltihapları da kulak sağlığını tehdit edebilir.

KULAK TEMIZLEME ÇUBUĞUNA UYARI EDİN

Dış kulak yolu iltihabının tedavisinde dikkat edilecek en önemli husus kulağı sudan korumaktır. bunun dışında, kulak arıtma çubuklarının kullanılmaması da fazla önemlidir. Tedavide, dış kulak yolundaki ödemin çözülmesine yönelik damlalar, faktör mikroorganizmalara yönelik antibiyotikler, sızı ve ödemi önlemeye karşın ilaçlar uygulanmaktadır. Dış kulak yolu yerel tedavi ile temizlenmelidir. Akut orta kulak iltihabı, orta kulakta biriken iltihabi sıvının ince zar üstüne yaptığı basınç sebebiyle kulak zarında bir delinmeye niçin olabilmektedir. Akıntının başlaması ile sancı şiddetinde azalma görülür. Özellikle çocuk hastalarda görülen bir durumdur. Hastada iletim tipi bir işitme kaybı görülebilir. Cerahat doktorunuzun uygulayacağı ilaç tedavisi ile denetim altına alındığında, zar kendisini tamir edebilmektedir. Çare sürecinde hastanın kulağına su kaçırmaması ve kulak temizleme çubukları ile karıştırmaması gerekmektedir.

ARA SIRA ZARDAKİ DELİK KALICI OLABİLİR

Bir Takım durumlarda zardaki delik daimi bir hal alarak kronik orta kulak iltihabı gelişmesine yol açar. Üstteki solunum yolu enfeksiyonu geçirildiğinde veya kulağa su kaçırılması durumunda, delik olan zardan orta kulak boşluğuna giren mikroorganizmalar akıntılı bir orta kulak iltihabı gelişmesine neden olabilir. Ilaç tedavisi ve koruyucu önlemlerle sızıntı ve iltihabi koşul ortadan kaldırıldığında ve sadece zarda delik izlendiği durumlarda, hastalığın denetleme aşağı olduğu söylenebilir. Ancak, iyileşmenin tamamlanabilmesi için çeper mutlaka onarılmalı ve delik kapatılmalıdır. Kulak zarının uzun süredir delik olduğu tanıdık hastalarda, geçirilen her hücum sorunu daha da şiddetlendirebilir. Denetim altına alınmayan vakalarda kötü kokulu ve bazen kanlı akıntı, işitme kaybı, baş dönmesi, yüz felci, beyin apsesi, menenjit gibi ciddi durumlar ortaya çıkabilir. Dış kulak yolunun lokal temizliği sağlandıktan ve iltihap ilaç tedavisi ile denetim altına alındıktan sonradan, hastalık ameliyat ile tedavi edilmektedir.

KULAĞINIZI ANİ BASINÇ DEĞİŞİKLİĞİNDEN KORUYUN

Kulak zarının bir darbe nedeniyle delinmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Kulağa darbe gelmesi, kulak bölgesinin bir yere çarpılması, ani ve şiddetli basınç değişiklikleri, dış kulak yoluna sokulan tanıdık olmayan cisimler ve hatta pamuklu kulak arıtma çubukları deha zarda delinmeye yol açabilir. Bu tür delinmelerin, çoğunlukla 1 ay içinde kendiliğinden kapanması beklenir. Darbe nedeniyle oluşan bir delik 3-6 ay içinde iyileşmez ise, ameliyat ile çeper onarımı yapılmalı ve işitme kaybı düzeltilmelidir. Bazı kafa travmalarından sonradan, kafatası kemiklerinin kırılmasına emrindeki olarak kulaktan beyin omurilik sıvısının gelmesi de mümkündür. Nadir görülen, fakat menenjit gibi önemli enfeksiyonlara zemin hazırlayabilen bu durumun tanısı ve tedavisi çok önemlidir.