Kış hastalıklarından nasıl korunuruz? Soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekenler…

Kış hastalıklarından nasıl korunuruz? Soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekenler...
Kış hastalıklarından nasıl korunuruz? Soğuk havalarda dikkat edilmesi gerekenler...
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kış geldi, havalar en ince ayrıntısına kadar soğudu. Bu dönemi dinç ve neşe saçan dinmek için ahenkli alıştırma ve beslenme koşul. Oysa bu şekilde hastalıklara yakalanma riskimizi azaltabiliriz. Liv Hospital Diyet ve Diyetisyen Orçun Kürüm kış döneminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

DIKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

• Bol su için. Daha fazla su içmeli, vücudu susamış bırakmamalısınız. Soğuk mevsimlerde bedenimizi susamış bırakmaya daha eğilimliyiz. Bu herzamanki bir öğüt olsa da vücuttaki bütün enzim süreçlerinde suya ihtiyaç vardır. Su olmadan vücutta çoğu sürecin aksayacağını unutmayın!

• Yemeklerinizde daha pozitif bitki ve baharatlara yer verebilirsiniz. Sarımsak, soğan, karabiber, acı biber ve zerdeçalda bulunan bir takım bileşikler bağışıklık sistemini güçlendirir.

• Tamamlanmış, besin değeri azalmış olan bir takım hazır gıdalardan uzakta durun. Gazlı içecekler ve kızarmış gıdalar da buna dahil.

• Dinç kilo yönetimi kış aylarında fazla önemli. Tabaktaki porsiyonlarınıza uyarı edin ve kışın daha artı enerjiye ihtiyacınız olduğunu sanarak gıda tüketimini arttırmayın. Pozitif kilosu olanların hastalıklarla savaşma gücü daha zayıftır.

• Protein ve demir alımı belirlenmiş bir düzeyin altına düşmemeli. Cisim bizi koruyan hastalıklarla savaşçı hücrelerimizi oluştururken en çok aminoasitlere ve demire gereksinim duyar. Kışın kan demir ve D vitamini değerlerini denetim ettirmekte üstünlük var.

• Meyve sebze tüketimi önemli. Meyve seçenekleri azalırken sebze seçeneklerinin arttığı bu dönemde her gün sıradan 2 porsiyon meyve ve 3 porsiyon sebze tüketmeye özen göstermeliyiz. Taze gıdalardan aldığımız vitamin-mineral ve öteki antioksidan bileşikler bağışıklık sistemi için olmazsa olmazlardan.

• İleri yaşlarda bazı vitamin ve mineral eksiklikleri daha sık gözlemlendiğinden yaş ilerledikçe gıda daha kayda değer hale geliyor.

• Bağışıklık sisteminin yüzde 80 ’i sindirim sisteminde bulunuyor. Bağırsak floramızı güçlü kılabilmek için son zamanlarda çok konuşulan probiyotiklere sofrada daha pozitif yer açılması gerekir. Fermente gıdalar, doğal yoğurt, ayran, kefir, tarhanayı nitelikli probiyotikler aralarında sayabiliriz.

• Içki tüketimi azaltılmalı. Alkol gıdalardan alınacak faydaları azaltmakla beraber bağışıklık sistemini zayıflatması ve karaciğer yağlanmasına yol açtığından miktarına uyarı ederek tüketilmeli.

• Egzersizi artırın. Düzenli maddesel aktivite ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirecek ayrıca de uyku kalitesini geliştirecektir. Takâtsizlik hali görülen şahısların daha sık hasta olduğunu unutmayın.