Kış hastalıklarından nasıl korunmalıyız? Bağışıklığı güçlendirmek için ne yapılmalıdır?

Kış hastalıklarından nasıl korunmalıyız? Bağışıklığı güçlendirmek için ne yapılmalıdır?
Kış hastalıklarından nasıl korunmalıyız? Bağışıklığı güçlendirmek için ne yapılmalıdır?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KIŞ HASTALIKLARINDAN KORUNMANIN İPUÇLARI

Kış aylarıyla birlikte nezle, bademcik iltihabı, grip gibi solunum yolu hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor. Çocuk ve Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nuran Gürses, “Bu hastalıklardan bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve aşıyla korunmak mümkün” diyor.

Sonbaharın güneşli günlerinden sonradan kış aylarının yağışlı ve soğuk havası beraberinde kış hastalıklarını gündeme getiriyor. Bu dönemde karoser direnci düştüğü için nezle, bronşiolit, grip, krup, zatürre, bademcik iltihabı gibi solunum yolu enfeksiyonlarında da yükselme görülüyor.

Erişkinlerin yılda 2-4 defa, 6 yaşından minik çocukların ise yılda 6-8 kere üst solunum yolu enfeksiyonu geçirirken, bu enfeksiyonların kış aylarında yoğunlaşıyor. 65 yaş üzerinde olan erişkinlerde, bağışıklık sistemi bozuk hastalarda solunum yolu enfeksiyonlarının ağır seyredebiliyor.

Solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan çoğu virüs ve bakteri bulunuyor. Bu yüzden her hastada nedeni saptamak olası olamayabiliyor. Bazı viral solunum yolu enfeksiyonlarında antiviral tedavi uygulanırken bir kısmında ise antiviral tedavinin etkinliği bilinmiyor. Bakteriyel enfeksiyon tedavisinde antibiyotikler uygulanıyor. Oysa tedavinin zorlama ve yıpratıcı olabileceği hastalıklarda korunma ön plana çıkıyor.

KUVVETLI BİR BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN YOĞURT, AYRAN, KEFİR TÜKETİLMELİ

Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve aşıyla olası olurken, kış hastalıklarından korunmada dengeli beslenmenin önemlidir. Bağışıklık sistemini düzenleyen probiyotikler ihtiva eden yoğurt, ayran ve kefir gibi gıdalar tüketilmelidir.

Yapılan araştırmalarda probiyotik ve prebiyotik içeren simbiotik preparatları bahşedilen bireyler üç yıl her tarafında takip edilmiş ve solunum yolu enfeksiyonlarında keskin azalmanın olduğu görülmüştür. Probiyotiklerin yanı sıra taze meyve ve sebzeler, balık, yeşil çay, zencefil, biberiyenin yanı sıra bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi klinik çalışmalarla kanıtlanmış Manuka Balı da tüketilebilir.

Ayrıca sinüs ve kulak enfeksiyonlarından korunmada xylitol ihtiva eden sakızların kullanılması önerilmekte, pnömokok enfeksiyonlarından korunmada da bu sakızlar sıkça gündeme gelmektedir. Bağışıklığın güçlenmesinde vitamin ve element desteği, özellikle de C ve D vitamini ile çinkonun etkileri önemlidir. D vitaminin eksikliğinde bakteriyel ve viral enfeksiyonlara karşısında direncin azaldığı ispatlanmıştır. Erişkinlerde üst yolunum yolu enfeksiyonlarında çinko kullanımın etkisi gösterilmiş ise de çocuklarda böyle bir tesir görülmemiştir. Yeterli uyku ve hafif egzersizler yerine getirmek da bağışık sistemini güçlendirmektedir.

ELLERİNİZİ MINIMUM 20 SANİYE YIKAYIN

Solunum yolu hastalıklarından korunmada hijyenin de son derece kayda değer olduğunu anlatan Prof. Dr. Nuran Gürses, şu önerilerde bulunuyor:

• Ellerinizi mutlaka sıcak su ve sabun kullanarak en az 20 sanie baştan başa yıkayın ve mutlaka kurulayın.
• Solunum yolu enfeksiyonların oluşmasında sigara çok önemli bir faktördür. bu nedenle enfeksiyonlardan korunmak için sigara içmeyin ve sigara içilen ortamlarda uzakta durmaya itina gösterin.
• Hapşırır ya da öksürürken kağıt paçavra kullanın. Kolunuza öksürünüz, elinize öksürmekten kaçınız.
• Topluluk ortamlardan ve özellikle alışveriş merkezlerinden uzak durun.
• Diş fırçası, bardak, kaşık, çatal gibi kullandığınız malzemeleri başkasıyla paylaşmayın.
• Yaşanan ve çalışılan ortamların kapalı kalmaması ve çoğu kez havalandırılması önemlidir.

ÇOCUKLARDA VE 65 YAŞ ÜSTÜ BİREYLERDE AŞI DURUM

Grip aşısı her yaş grubuna yapılır. 6 ay – 5 yaş arasındaki bütün çocuklar bu hastalıkların ağır seyretmesi ve komplikasyonların ciddi olması nedeniyle aşılanmalıdır.

50 – 65 yaş üzerindeki tüm bireyler, kronik karaciğer ve böbrek hastaları, kalp yetmezliği ve Arteriosklerotik hastaları, astım, kronik bronşit,bronşektazi, tüberkuloz, kistik fibrozis, şeker hastaları, bağışıklık sistemi bozuk hastalar mutlaka grip aşısı yaptırmalıdır.

Her yıl uygulanan grip aşısı sanılanın tersine cıva ya da alüminyum içermez. Zatürree aşısı ise çocuklarda ulusal aşı programında uygulanmaktadır. Zatürrenin uygulandığı öteki bir yaş grubu 65 yaş ve üzerindeki dinç bireylerdir, bu yaş grubuna her beş yılda bir aşı yapılır. Bütün bunların yanı sıra solunum yolu enfeksiyonlarından korunmada hemofilus influenza, boğmaca ve kızamık aşıları da etkili olmaktadır.