Hükümet, 2023 yılında 150 milyar dolarlık tarımsal hasılaya ulaşmak için tüm imkanları sunarken, tarımsal varlıklar ve çiftlik hayvanlarını korumaya olmak için 30 milyar liralık sigorta yapıldı. AK Parti ekonomi yönetimince hazırlanan “tarım ve Hayvancılık” başlıklı raporda sektördeki 6 kayda değer hamleye aksan yapıldı.
TARIMA 6 ÖNEMLI HÜCUM
Bu kapsamda Türkiye kaliteli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir imal ve pazarlama üssü haline getirilecek. Ekolojik, lojistik, finansal bütün imkanlar kullanılacak. Tarımsal altyapı, üretim kapasitesi ve teknolojiye yönelik yatırımlar desteklenecek. Imalatçı gelirlerinin yükseltilmesi, kırsal alanların kalkındırılması nedeniyle yeni projeler yaşama geçirilecek. Yeni dönemde sigortalı çiftçi sayısı artacak. Yeni projeler ile uygun kredilerle üretimin artmasına yardım verilecek.
TARIMSAL DESTEKLER ARTACAK
Tarımsal destekler ve yatırımlarla tarım sektörünün daha dinç ve enerjik bir yapıya kavuşması sağlanacak. Sektörün uluslar arası rekabet gücü artırılacak.
40 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Tarımsal ihracatı 40 milyar dolara çıkaracağız. Türkiye’nin nitelikli üretimle tarım ve hayvancılıkta katma değeri yüksek bir imal-pazarlama üssü olması temel strateji olacak.
VERGİSEL ENGELLER KALKACAK
Minik çiftçilerin ürettiği ürünleri tüketiciye doğrudan satışında, vergisel düzenlemelerden kaynaklanan engeller kalkacak.
ÇİFTÇİYE ÇİFTE KORUMA
Çiftçilerin ayrıca hesaplı hem de sosyal hayatlarını iyileştirici adımlar sürecek. Yaklaşık 5.5 milyon kişiye istihdam sağlayan tarım sektöründe sigorta destekleri sürecek. Devlet çiftçinin priminin yarısını karşılamaya devam edecek.
İLERİ TEKNOLOJİYE DAYALI IMAL
Tarımda katma değeri yüksek, ileri teknolojiye dayalı bir üretim modeli alınacak. Planlı tarım ve hayvancılık için zorunlu yapı dönüşümler hayata geçirilecek.
ÜRETİCİNİN DE GELİRİ ARTACAK
Sektördeki yapı sorunlar çözülecek. Imalatçı gelirleri yükselecek, kırsal alanların kaldırılmasına yönelik projeler aralıksız sürecek. Vatandaşların sağlıklı ve güvenli gıda maddelerine ulaşması kolaylaşacak.
103 MİLYARLIK HİBE
AK Parti iktidarı döneminde çiftçilere bahşedilen peşin para hibe tarımsal takviye toplamı 103 milyar liraya ulaştı. Yine aynı dönemde 8.2 milyar liralık mazot destekleme ödemesi yapıldı.
FAİZ DESTEĞİ DEVAM EDİYOR
Çiftçilerin tarımsal üretime karşın finansman ihtiyacını yerinde koşullarda sağlayabilmesi amacıyla faiz desteği sürüyor. Uygulamadan yararlanan çiftçi sayısı 838 bine ulaştı.
30 MİLYARLIK SİGORTA YAPILDI
Tarım Sigortaları Havuzu sistemiyle sektörü tehdit eden riskler teminat altına alındı. Geçen sene itibariyle takriben 30 milyar liralık tarımsal varlık ve çiftlik hayvanı sigortalandı.
TARIMA DAYALI IHTISAS BÖLGELERİ
Türkiye genelinde tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgeleri geliştirilecek. Hem mikro düzeyde tarım ve sanayi entegrasyonunu güçlendirecek keza de makro anlamda tarımsal sanayi faaliyetlerinin Türkiye ekonomisi içerisindeki payı arttırılacak.
ÖRNEK ÇİFTLİK YATIRIMLARI
Sudan’da 780 bin 500 hektarlık arazi kiralanırken, burada yetişecek kanola, pamuk, yağlı tohum ürünleri, avakado, mango ve ananas gibi ürünlerin Türkiye pazarında daha düşük ücretle tedarik edilebilmesi amaçlanıyor. Şirket merkezinin örnek çiftlik arazileri Sudan göre teslim alınacak ve örnek çiftlik yatırımları başlatılacak, Türk özel sektör firmaları Sudan tarım alanında yatırım yapmaya eğlence edilecek.
Merkez Bankasından Piyasaları Rahatlatacak Hücum: Bankaların Borç Alabilme Limitlerini 2 Katına Çıkardı