Financial Times: Avrupa Merkez Bankası TL’nin Dolar Aleyhinde Değerinde Kaybetmesinden Endişeli

Financial Times: Avrupa Merkez Bankası TL'nin Dolar Aleyhinde Değerinde Kaybetmesinden Endişeli
Financial Times: Avrupa Merkez Bankası TL'nin Dolar Aleyhinde Değerinde Kaybetmesinden Endişeli
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) liradaki değerinde kaybının başta BBVA, UniCredit ve BNP Paribas elde etmek üzere Euro Bölgesi’ndeki bazı büyük bankalar üzerinde yaratacağı olası etkilerden endişeli olduğunu bildirdi.

HABER DÖVİZ KURUNU ETKİLEDİ

Gazetenin Frankfurt, İstanbul ve Londra mahreciyle sabahleyin saatlerinde internet sitesine koyduğu haber, lira ve euroda sert kayıpların yaşanmasına neden oldu. Haberin Türkiye’ye karşın endişeleri artırmasıyla birlikte dolar 6,30; euro da 7,22 TL ile rekor tazeledi.

Euro da dolar ve sterlin aleyhinde gerilerken, Avrupa borsalarında bankacılık hisseleri düştü.

FT’de bulunan haberde şu ifadeler yer aldı:

İLİŞKİLER MERCEK ALTINA ALINDI

“Kurdaki düşüşe yan olarak, Avrupa Merkez Bankası’nın bölgedeki en büyük bankaların faaliyetlerini izlemek için oluşturduğu Tek Denetim Mekanizması kanadı, son birkaç aydır Avrupa’daki bankaların (Türkiye) ile ilişkilerini mercek altına aldı.”

KOŞUL DEMIN KRİTİK SEVİYEDE YOK

“Banka, durumu az önce kritik olarak nitelendirmiyor. Fakat konuya yakın iki kişinin aktardığına kadar, Türkiye’de büyük operasyonları bulunan İspanyol BBVA, İtalyan UniCredit ve Fransız BNP Paribas’yı özellikle risklere daha açık olarak değerlendiriliyor.”

‘BANKACILIK SEKTÖRÜNDE RAHAT BİR SORUN VAR’

Financial Times, liradaki layık kaybı Türkiye’de büyük yatırımları bulunan bankaların gelirlerini olumsuz etkileyeceğini ve ECB’nin endişesinin Türk bankalarının döviz cinsi kredileri ödeyememe riski olduğunu belirtti.

FT’ye konuşan gelişmekte olan piyasalarda faaliyet bildiren hedge fon Cartica’nın Idari Direktörü Katalin Gingold, “Bankacılık sisteminde fazla pozitif rahat sorun olduğunu düşünüyoruz” dedi ve kamu bankalarının borçlarının yüksekliğine dikkat çekti.

TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNE GİRMİŞLERDİ

BBVA’nın, UniCredit’in ve BNP Paribas Türkiye’de yer alan özel bankalardan hisse satın alarak Türk bankacılık sektörüne girmişti.

BBC