Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji belirtileri ve tedavisi nasıl olur?

Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji belirtileri ve tedavisi nasıl olur?
Fibromiyalji nedir? Fibromiyalji belirtileri ve tedavisi nasıl olur?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

FİBROMİYALJİNİN 9 BELİRTİSİNE UYARI

Fibromiyalji yani yumuşak dokuda oluşan romatizmal ağrılar, 25-55 yaşları arasında ve daha çok kadınlarda çoğunlukla görülüyor. Çocukluk döneminde de ortaya çıkabilen rahatsızlık; kaslarda ağrı ve hassasiyet, uyku bozukluğu, dermansızlık, halsizlik ve sabahları “tutulma” hissi ile uykudan kalkma gibi belirtiler gösteriyor.

Memorial Antalya Hastanesi Fizik Çare ve Rehabilitasyon Bölümü ’nden Uz. Dr. Feride Ekimler Süslü, yaşam kalitesini negatif etkileyen fibromiyaljinin denetleme altına alınması için hastalara önerilerde bulundu.

AİLESEL VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER FİBROMİYALJİ OLUŞUMUNDA ETKIN

Fibromiyalji, nedeni bütünüyle bilinmemekle birlikte eğitim ve hesaplı düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir. Hastalığı olan kişilerin birinci derece yakınlarında da görülme sıklığı artmaktadır. Uyku bozuklukları, düşme veya motorlu araç kazası gibi büyük maddesel travmalar, ruhsal travmalar, bazı viral hastalıklar, romatoid artrit, ankilozan spondilit gibi bazı romatizmal hastalıkların fibromiyaljiyi tetikleyen faktörler olduğu bilinmektedir.

DEPRESYONA NEDEN OLABİLİR

Sızı ve yaygın sızı fibromiyaljide en sık karşılaşılan şikayetlerdir. Ağrılar genel olarak vücudun daha fazla kullanılan boyun ve bel bölgesinde yoğun hissedilir. Omuz, dirsek, diz ve ellerde de hissedilebilir. Hastalar vücudunun bir tarafının bundan başka daha fazla ağrıdığını açıklama eder. Ara Sıra el ve ayaklarda şişlik olabilir. Hastaların yarısında gerilim tipi baş ağrısı vardır. Sık idrara çıkma ve acil idrar yapma gereksinimi doğar. Çene eklemi ağrıları, kramplar ve kulak çınlamaları da görülebilir. Bazı hastalarda bunalım ve sözde şikayetlere de ortaya çıkabilir.

BU BELİRTİLER VARSA DIKKAT

Uyku bozukluğu Sabahları bezginlik kalkma Karın ve göğüs ağrısı Ellerde uyuşturma Kabızlık veya ishal Mide ağrısı Adet dönemi ağrıları Nefes almada zorlanma çabuk sinirlenme

TEDAVİDE EN ETKIN YÖNTEM ALIŞTIRMA

Fibromiyaljide fiziksel çalişma tedavide fazla önemlidir. Çoğu çalışmada en etkili tedavinin, düşük yoğunluktaki aerobik olduğu kanıtlanmıştır. aynı zamanda her hasta için her çalişma uygun değildir. Fibromiyalji hastalarında ağrının rahatlatılması ve hayat kalitesinin artırılmasında genelde yüzmenin etkin olduğu belirtilmiştir. Bilhassa haricen yapılan tempolu yürüyüşler, hastalıkta görülen şikayetlerin giderilmesi konusunda minimum yüzme değin etkilidir. Gevşeme ve germe egzersizleri, bisiklete binme ve su aerobiği gibi aktivitelerden de yararlanılabilir.

UYKU KAÇIRAN ALIŞKANLIKLARDAN UZAKTAN DURULMALI

Fibromiyalji sendromu tedavisinde kullanılan ilaçlar, ağrıyı eksilmek, yorgunluğu onarmak, uykuyu düzenlemek ve depresyonu tedavi etmek amacıyla kullanılır. Bu yüzden yatmadan önce uykuyu etkileyecek alkol, sigara, çay, kola, kahve gibi maddeler tüketilmemelidir. Antidepresan ve analjezik almak üzere, uyku düzenleyici ve kas gevşetici ilaçlar ile çare planlanır. bunun dışında alıngan noktalar üzerine lokal enjeksiyonlar yapılabilir. Fizik tedavide sıcak dilekçe, derin ısıtıcılar, analjezik özelliği olan elektriksel stimülasyon ve masaj ile olumlu sonuçlar alınmaktadır. Hem hastalara kaplıca kürleri önerilir.