Demir eksikliği nedir? Belirtileri nasıl olur? Demir eksikliği en sık kimlerde görülür?

Demir eksikliği nedir? Belirtileri nasıl olur? Demir eksikliği en sık kimlerde görülür?
Demir eksikliği nedir? Belirtileri nasıl olur? Demir eksikliği en sık kimlerde görülür?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DÜNYADA EN SIK GÖRÜLEN KANSIZLIK TÜRÜ: DEMİR EKSİKLİĞİ

Demir eksikliği, demir mevcudiyetinin vücudun ihtiyaçlarını karşılamakta eksik kaldığı ve kansizlik ile birlikte ya da kansizlik olmadan mevcut olabilen sağlıkla ilgili bir durumdur. Dünyada 3 kişiden birinin demir eksikliği hastası olduğuna değinen Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, demir eksikliğinin yaygınlığına rağmen çoğu kişinin hastalığın belirtilerini tanıyamadığını; doğru teşhis konusunda can sıkıntısı yaşandığını vurguladı.

Dünyada sağlık sistemindeki ilerlemelere karşın, gelişmekte olan ülkelerde gebe kadınların %50’sinde ve beş yaş altındaki çocukların yarısında demir eksikliği bulunuyor. Demir eksikliği bebeklikten yetişkinliğe değin olan çocukların bilişsel gelişimini olumsuz etkiliyor. Bağışıklık mekanizmalarına zarar veriyor ve hastalık oranlarının artmasına neden oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 30 ’unu etkileyen demir eksikliğinin tanısının konulabilmesi için semptomların iyi tanınması ve anlaşılması gerekiyor. Dürüst çare için ilk önce doğru teşhis konması büyük tartma taşıyor. Dünya Sağlık Örgütü ’nün öteki bir verisi ise, demir eksikliği olan erkekler ve kadınlarda somut iş verimi ve performansının %30 oranında azaldığını ortaya koyuyor.

Demir eksikliği anemisi; halsizlik, takâtsizlik, saç dökülmesi, tırnak bozukluğu, huzursuz ayak sendromu gibi çok sayıda şikayete niçin olabiliyor.

Son araştırmalara kadar kalp yetmezliği olan iki kişiden birinde demir eksikliği olabileceği düşünülürken kalp yetmezliği gibi durumlarda demir eksikliğinin çok önemli ve reel bir sorun olabileceği ortaya çıkıyor.

Demir eksikliğinin, kronik böbrek hastalığı (CKD) olan hastaların %24-85’ini ve inflamatuvar bağırsak hastalığı (IBD) olan hastaların ise %13-90’ını etkilediği varsayım edilmektedir.