ASELSANYönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, lazerin lüzum saptama, lüzum konumlama gerekse de tabanca olarak kullanılmasını geliştirdiklerini belirterek, “Önemli bir mesafedeki hedefi lazer silahımızla vurabilir durumdayız” dedi.
ASELSAN’DAN KÖKLÜ DEĞIŞIKLIK ÖZELLIĞINDE GİRİŞİMLER
Antalya Bilim Üniversitesi’nin (ABÜ) ‘Yerli ve Milli Teknolojide ASELSAN ‘ konulu konferansında ASELSAN Idare Heyeti Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Haluk Görgün hatip olarak katıldı. ASELSAN üstteki seviye yöneticilerinin de bulunduğu konferansa ABÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin, Antalya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Bahar, Antalya, Isparta ve Burdur’dan sanayiciler ve üniversite öğrencileri katıldı.
ASELSAN ‘ın 40 yıl önceki kuruluşundaki hazin hikayesini anlatan Prof. Dr. Haluk Görgün, 1974 Kıbrıs Uzlaştırma Harekatı esnasında Türk ordusunun kullandığı telsizlerin zafiyet gösterdiğini, bunun da Türk savaş uçaklarının kendi unsurlarını vurmasına niçin olduğunu anlattı. Bu olaydan sonradan Ankara’da bir apartman dairesinde telsiz üretimi konusunda ilk adımın atıldığı kaydeden Prof. Dr. Görgün, ASELSAN ‘ın hikayesi telsizlerle başladı. Askeri ekipmanlar millileştirildi, yerlileştirildi. Kendi ordumuzda kullanılmasının yanında arkadaş ve müttefik ülkelerde de kullanılır duruma gelindi dedi.
DÜNYANIN EN KAYDA DEĞER 100 ŞİRKETİNDEN BİRİ
ASELSAN’ın Türkiye’nin bilhassa askeri teknolojisinin başladığı yer olarak ifade edilebileceğini belirten Prof. Dr. Görgün, “Bu alanda dünyanın en kayda değer 100 şirketi aralarında ve tamamı Türk mühendisler çalışıyor. Bir tane tanıdık olmayan çalışan yok. 1 milyar 430 milyon dolar ciroya sahip. Çalışan sayısı 6 bin 300’lerde ve yüzde 58’i mühendis, yüzde 69’u lisans mezunu, mühendislik ve ar-ge şirketi olarak tanımlıyoruz. Kaliteli ve genç elemanlara da aramak istiyorum, ASELSAN ‘ın kapısı kendini geliştirmiş, ufku açık herkese açık. Ar-ge merkezlerimizde personel sayısı 3 bin 700’ü geçti ve sadece geçen sene ar-ge için ayrılan bütçe 473 milyon dolar.” dedi.
40 YILLIK BİRİKİM
ASELSANTürkiye ve yurtdışındaki fabrikaları ve iştirakleri hakkında da geniş bilgiler veren Prof. Dr. Haluk Görgün, Konya’da yüzde 51’i ASELSAN ‘a, yüzde 49’u da Konyalı sanayicilerin oluşturduğu iştirake ait yeni bir tabanca fabrikası kurulacağını kaydetti. Görgün, ASELSAN’ın faaliyetlerini haberleşme teknolojileri, mikro elektronik güdüm ve elektrooptik, radar elektronik harp sektörü, savunma sistemleri, sivil uygulamalarda mahsul geliştirebilecek güvenlik, haberleşme, sıhhat gibi alanlar biçiminde beş başlıkta olduğunu söyledi. Prof. Dr. Görgün, plaka tanıma, kent güvenlik sistemleri gibi güvenlikten sağlığa, enerjiden eğitime savunma sanayindeki 40 yıllık bilgi birikiminin sivile adapte edildiğini de anlattı.
LAZER SİLAHI
MGEO Sektör Başkanlığı’nın termal, gece manzara ve lazer sistemleri geliştirdiğinden de bahseden Prof. Dr. Görgün, lazerle ilgili çok farklı seviyede lüzum tespit, lüzum konumlama gerekse silah olarak kullanılmasının ASELSANtarafından geliştirildiğini kaydetti. ASELSAN’ın tanıtım videosundaki lazerin silah olarak havadaki bir yansıtıcı üzerinden bir hedefi vurma görüntüsünü andıran Prof. Dr. Görgün, şöyle devam etti:
“Biz şu lahza ulaştığımız mesafeyi söylenmemesi gereken bir data olduğu için söylemiyorum, çünkü teknolojimizin dışarıdaki öbür ahali tarafından bilinmesi istenmez. Geliştirdiğimiz teknolojilerle önemli bir mesafedeki hedefi lazer silahımızla vurabilir durumdayız. bununla beraber lazerle konumlamada kolayca yapılabiliyor. Mesela, bir niyet var, hedefin tamamen konumunu belirlemeniz gerekiyor, lazeri gönderiyorsunuz, yansıyan ışığı alıyorsunuz, yansıyan ışıktan o hedefin GPS koordinatlarını hedefi vuracak unsura gönderiyorsunuz ve o daha uzaktaki unsur imha ediyor. Dolayısıyla geliştirdiğimiz ürün çıkarttığımız teknolojilerden bir parça başına lazer sistemleri. aynı zamanda güdüm ve insansız sistemler üstüne ürünlerimiz var. Bu anlattığım ürünler ordumuzca kullanılan ürünler. Alıngan güdüm kiti, lazer güdüm kiti, kanatlı güdüm kiti, kızılötesi arayıcı başlık, radar arayıcı başlık, değişik insansız kara, deniz ve hava araçları hepsi bu sektörümüzce üretiliyor.”