BDDK’nın Sınırlama Getirdiği Swap Nedir?

BDDK'nın Sınırlama Getirdiği Swap Nedir?
BDDK'nın Sınırlama Getirdiği Swap Nedir?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Lirası karşılığında döviz alınan swap ve yarı işlemlerin yurt içi bankaların öz kaynaklarının yüzde 50’sini geçemeyeceğini duyurdu. Alınan bu kararın gerisinde swap ve swap işlemleri merak konusu oldu.

SWAP İŞLEMLERİ KISITLANDI

BDDK‘nın açıklamasına kadar, bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir ayağı döviz diğer ayağı ise TL olan para swaplarından, işlemin başlangıç tarihinde spotta yurt içi bankaların TL verip, döviz aldıkları swap işlemleri ile yine bu anlamdaki swap güya işlemler toplamı bankaların en son hesapladıkları hukuki öz kaynaklarının yüzde 50’sini geçemeyecek. Bu şekilde mevcut aşımlar giderilinceye değin yeni bir operasyon yapılamayacak ve bu nitelikte vadesi gelen işlemler yenilenemeyecek. Laf konusu oran jurnal olarak solo ve konsolide bazda hesaplanacak.

SWAP NEDİR?

Swap, “takas etmek, değiş tokuş etmek, başkalaşmak” anlamlarına gelir. Swap, iki tarafın kayıtlı bir vakit dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe tabi olan öbür faiz ödemelerini ya da döviz cinsini iki taraflı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesidir. Swap işlemlerinde, faiz oranları ile döviz kurlarındaki değişmeler sonucunda ortaya meydana çıkan riski en üye indirmek amaçlanmaktadır.

SWAP ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

İki tarafın kayıtlı bir süre dilimi içinde bambaşka faiz ödemelerini ya da bambaşka para birimlerini iki taraflı olarak değiştirdikleri takas sözleşmesine swap sözleşmesi denir. Swap piyasasında genellikle döviz swapları ile faize dayalı swap sözleşmeleri operasyon görüyor.

Faiz swapında, biri değişmez faizle, diğeri akıcı faizle borçlanan iki taraf faiz ödemelerini birbirleriyle değiştirirler, ama anapara hiçbir şekilde el değiştirmez.

Çapraz döviz swapı, iki öbür para birimindeki kur riski belirli bir süre bertaraf edilerek, faizi yüksek olan para biriminin faiz getirisinden faydalanma namına yapılan işlemdir. Bu Nedenle kur riski taşımadan, yüksek getiriye sahip öteki kur birimine geçilir.

Gece Saatlerinde Ateşi Yükselen Dolar, Güne 6,65 Seviyesinde BaşladıGece Saatlerinde Ateşi Yükselen Dolar, Güne 6,65 Seviyesinde Başladı İşte Doların İlk Tepkisiİşte Doların Birincil Tepkisi MASAK, Dövizle İlgili Yalan Haber Yayanlara İnceleme BaşlattıMASAK, Dövizle İlgili Yalan Haber Yayanlara Tahlil Başlattı