Yaşlanmaya ast olarak göz içindeki yapı değişikliklere yan ortaya çıkan sorunlardan biri de göz önünde sinek uçuşması ya da siyah lekeler görmek. Düz beyaz veya mavi gökyüzüne bakıldığında gelişen bu nokta veya solucan şeklindeki görüntüler genelde görünüm yönüne içten hareket ediyor. Birçok vakit 50 yaşından sonra rastlanılan bu sorun çoğunlukla görülüyor.
MANÂLI BİR HASTALIĞIN HABERCİSİ OLABİLİR
Göz önünde uçuşan sinekler veya siyah noktalar görmenin retina yırtılması gibi önemli bir göz hastalığının da habercisi olabileceğine dikkat çeken Op. Dr. Atilla Hacıbekiroğlu, belirlenmiş tanı için göz hekimine başvurmak gerektiğine şive yaptı.
Göz içinde retina ve lens arasında bulunan “vitreus” adı bahşedilen madde yaşla birlikte süre içinde retinadan ayrılarak büzüşmeye başlıyor. Orta yaşlara erişildiğinde ise gözün içindeki jel kıvamındaki yapıdaki şansın dönmesi uyarı çekiyor. Ne eyvah ki bu madde zaman içinde kendini yenileyemiyor. İlerleyen yaşla birlikte vitreusun yapısı bozuluyor, jel yapısı, değişken ve lif halini alıyor.
‘MUTLAKA CİDDİYE ALINMALI’
Op. Dr. Atilla Hacıbekiroğlu, “Sorun yüzde 15 oranında retinada yırtılma, kanama veya yarılmayla beraber olabileceğinden, ani başladığında mutlaka ciddiye alınmalı. Detaylı bir retina muayenesi yapılmalı. Retinada herhangi bir sorun yahut çoğunlukla bu siyah noktalar zamanla küçülür ve kişinin dikkatini ekmez ışık halkası gelir. bu nedenle genellikle tedavi gerekmez. Eğer kişiyi aşırı rahatsız ediyorsa ya da görmeyi düşürecek kadar pozitif miktarda ise tedavi edilebiliyor. Bu durumda yağ lazerle açıklanmış konumda ve büyüklükte olan vitreuslifleri ”vitreolizis” dediğimiz yöntemle değil edilebilir. ya da vitrektomi denilen ameliyatla vitreus jeli ve içindeki oluşumlar ayrıntılarıyla gözden uzaklaştırılabilir. Hastaların muayene olmadan, internet üzerinden buldukları damlalar ve nebati ilaçlara şeref etmemeleri yük taşıyor.” (İHA)