Kurban Bayramı’nda diş ağrısı çekenler dikkat! Kurban Bayramı’nda diş sağlığı sorunu yaşamamak için…

Kurban Bayramı'nda diş ağrısı çekenler dikkat! Kurban Bayramı'nda diş sağlığı sorunu yaşamamak için...
Kurban Bayramı'nda diş ağrısı çekenler dikkat! Kurban Bayramı'nda diş sağlığı sorunu yaşamamak için...
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kurban Bayramı’nda diş sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen VIA Dental Klinik Başhekimi DR. Açlık FİLİZ BAYAR Kurban Bayramı’nda diş sağlığını korumak için neler yapılması gerektiğini anlattı. Gıda alışkanlıklarımız ağız sağlığımıza da tesir etmektedir. Ağız sağlığı açısından, beslenme ve sonrasında dikkat edilmesi gereken kurallar var. Kurban Bayram’ında büyüyen et tüketiminin üzerine, tatlı tüketimi de dahil olunca; diş problemlerinin olmaması kaçınılmazdır.

KÜRDAN KULLANMAYIN

Genel Olarak et tüketiminden daha sonra, dişler kürdanla temizlenmeye çalışılır. Ancak bu şart, diş sağlığı açısından tehlikelidir. Dişler arasında kalan gıda artıklarının temizlenmesi için zorunlu durumlarda diş ipi kullanılmalıdır.

AĞIZ BAKIMI

Yemekten ve özellikle et tüketiminden daha sonra, dişlerinizi fırçalayıp sonrasında diş ipi yardımıyla diş aralarını da temizleyerek artıklarından arındırın. Artıklar büyük problemlere yol açabilir. Bilhassa bayramda çoğu kez et tüketilmesi, etlerin diş aralarında kalmasına niçin olabilir; fakat diş aralarında kalan etleri temizlemediğiniz durumda, bu harabeler çürüğe, ağızda kokuya ve diş eti hastalıklarına neden olabilir.

UYUMLU AĞIZ BAKIMI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

ILK OLARAK ağız ve diş sağlığının korunması için, 6 ayda 1 düzenli olarak diş hekimine gidin. Diş fırçası kullanmayı alışılmışlık haline getirin; somurtkan halde dişlerde çürük oluşumunu engellemeniz imkansız. Mutlaka diş ipi ve arayüz fırçaları kullanın; diş fırçasının ulaşamadığı bölgelerde kullanmadığınız durumlarda dişlerin katiyen ayrıntılarıyla temizlenmez.

AŞIRI ŞEKERLİ YİYECEKLERE UYARI

Fazla şekerli yiyecekler tüketmemeye itina gösterin; yiyecekseniz de ardından mutlaka dişlerinizi fırçalayın. Tatlı yanında asitli meşrubat ikramına diş bozulma hızını artırmaktadır.

Bayram ziyaretlerinde tatlı yanına ikram edilen meşrubatlara hayır diyemiyoruz; oysa titiz olmanız gerektiğini hatırlatmakta avantaj var.

DİŞLERİNİZİ DÜRÜST FIRÇALIYOR MUSUNUZ?

DR. Açlık FİLİZ BAYAR uyarıyor. Ağız ve dış sağlığında en adımlarda biri dişleri içten usul ile fırçalamaktır. Somurtkan halde diş etlerine zarar verebilirsiniz. Başta diş fırçanızı ıslatmadan üstüne mercimek büyüklüğünde macun sıkın. Üstteki dişler için aşağı yönde süpürtme hareketi, alt dişler için üstteki yönde süpürtme hareketi ile fırçalamaya başlayın; ağzınızın her yerinin temizlendiğine belirli olana değin, takriben en 2 dakika fırçalamaya devam edin.