Türk Telekom, Turkcell ve Vodafone, yerli baz istasyonu ULAK’ta ilk resmi siparişlerini verdi. Dünya Mobil Kongresi için Barcelona’ya gelen operatörler, Aselsan ile masaya oturarak, ULAK satış sözleşmesine imza attı. Her operatörden 250’şer sipariş gelirken, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, siparişlerin tek tek takip edileceğini söyledi. Toplam 750 ULAK siparişi sözleşme bağlandı. Sözleşmeye, bakanlık, BTK, Aselsan, Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile operatörler imza koydu.
‘BAĞIMLILIĞI AZALTALIM’
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka, Türkiye’nin iletişim teknolojisinde dünyada söz sahibi ülkeler arasında olmasını hedeflediklerini belirterek, “Radyo iletişim şebekesinde dışa bağımlılığı azaltmak istiyoruz. ULAK ticari şebekelerde kullanılabilecek seviyeye getirildi” dedi. Aka, ULAK’ın kırsal alandaki mobil haberleşme şebekesinin güncellenmesinde de kullanılacağını kaydetti. Aka, mobil haberleşmede ihtiyaç duyulan tüm altyapının yerli ve milli teknolojilerle üretilmesinin hedeflendiğini kaydederken, “Yerli ve milli her ürünün arkasında olacağız, destek vereceğiz. Marka yaratarak uluslararası alanda bu ürünlerle söz sahibi olmak istiyoruz. Güvenerek bu ekipmanı kullanan operatörlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.
‘SAYILARI NOT ETTİK’
Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sami Tüfekci de milli baz istasyonunda kısa zamanda şirketleşme modelinin tamamlanarak profesyonel olarak pazarlanacağını söyledi.
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan ise operatörlerin yerli ve milli ürünler geliştirmede kendileriyle beraber çalışmasını isterken, “Şebeke ne yaparsanız yapın yerli, milli olmadığı sürece en ufak krizde dışa bağımlısınız. Altyapının yerlilik oranında yüzde 30, 40, 45’leri hep birlikte gerçekleştirelim. KOBİ’lerden yerli ürünler alalım. ‘Çin yaptı’ deniyor, ama 15 sene önce Çin yoktu” dedi.
Sayan, siparişlere göndermede bulunarak, “Sayıları not ettik, takipçisi olacağız” diye konuştu. Bunun üzerine Müsteşar Aka da “Merak etmeyin Haberleşme Genel Müdürlüğü ödemeler yapılırken tek tek sayacak” diye espri yaptı.
‘HER TEKNOLOJİYE PARA ÖDER KONUMDAN ÇIKMAK İSTİYORUZ’
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Davut Kavranoğlu da 4.5G’de yerlilik oranları belirlenirken, ULAK projesine güvenildiğini belirterek, “Hiçbir yerli üretim yoksa, hiçbir yerli altyapısı sağlayacak ürünler yoksa yerlilik oranlarının anlamı olmaz. Sipariş verilmezse bir şey geliştirilmesi anlam ifade etmez. Şurasında şu eksik var denerek kolaya kaçılıyor. ‘Zaten üretenlerde var oradan alalım’ deniyor. Ama artık teknolojiye para öder konumdan çıkmak istiyoruz. ULAK dışında yazılım ve donanımlar da yerli olmalı. Operatörler de bu ürünlere destek olmalı” diye konuştu.
Deniz ÇİÇEK / GAZETE HABERTÜRK