Yeni Yılda Kamuda Metamorfoz! Yeni Kadrolar Açılacak, Anlamsız Kadrolar Kapatılacak

Yeni Yılda Kamuda Metamorfoz! Yeni Kadrolar Açılacak, Anlamsız Kadrolar Kapatılacak
Yeni Yılda Kamuda Metamorfoz! Yeni Kadrolar Açılacak, Anlamsız Kadrolar Kapatılacak
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

10 Temmuz tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile bürokrasinin genel kadro ve usulü her tarafta düzenlenmişti. Kararname ile ulus kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanılması yetkisi Başbakanlık’tan alınarak Cumhurbaşkanlığı’na verilmişti.

CETVELLE DÜZENLENMENİN ÖNÜ AÇILDI

Cumhuriyet’ten Sinan Tartanoğlu’nun iddiasına göre böylece; 657 sayılı yasaya alt memurların kadroları, hakimlik ve savcılık mesleklerinde bulunanların kadroları, öğretim elemanı kadroları, sözleşmeli personel pozisyonları ve emekçi kadrolarının 2 no’lu Cumhurbaşkanlığı kararnamesine eklenecek cetvellerle düzenlenmesinin önü açıldı.

Kararname ile; Cumhurbaşkanlığı’na ast kuruluşlar ya da bakanlıklarca hazırlanan kadro ihdas tekliflerinin Cumhurbaşkanlığı Taktik ve Bütçe Başkanlığı ile Devlet Personel Başkanlığına gönderilmesi ve kararname taslağı olarak Cumhurbaşkanlığına sunulması usulü benimsendi.

Devletteki bu yeni düzene ahenk sağlanması için kararnameye bir geçici madde eklendi. Kararnameye eklenmesi öngörülen yeni cetveller ile cetvellerde yer alacak kadro ve pozisyonların altı ay içinde hazırlanacağı belirtildi.

‘9 OCAK’TA ONAYA SUNULMALI’

Kararname ile tanımlanan 6 aylık uyum sürecinin tamamlanmasına yakın Cumhurbaşkanlığı Yönetimle Ilgili İşleri Başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü harekete geçti. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarına gönderilen talimatta, “ulus kurum ve kuruluşlarının kadro ve pozisyon cetvellerinin 9 Ocak 2019 tarihine değin düzenlenerek Cumhurbaşkanı onayına sunulması gerekmektedir” denildi. Yazıda, “Bu kapsamda, kadro ve pozisyon cetvellerine ilişkin taslakların hazırlanarak 9 Aralık 2018 tarihine dek gönderilmesi” istendi. Bu tarihe dek Cumhurbaşkanlığı, ulus kurum ve kuruluşlarından gelecek cetvellerde gösterilen doymuş kadrolarda derece değişikliği yapabilecek. Manâsız kadrolar üstünde ihtiyaca tarafından derslik, unvan ve dereceleri değiştirebilecek, abes kadroları iptal edebilecek.

TAYIN GÜCÜ CUMHURBAŞKANLIĞINA BIRAKILMIŞTI

Laf konusu kararname ile bürokratik kadroları belirleme gücünü eline bölge Cumhurbaşkanlığı, laf konusu kadrolara yapılacak atamaları ise bir sonraki kararname ile yetkisine almıştı. Bu kararname ile Diyanet İşleri Başkanı, Ulusal İstihbarat Teşkilatı Başkanı, Milli Emniyet Kurulu Genel Sekreteri, Devlet Yoklama Kurulu Başkan ve üyeleri, Savunma Sanayii Başkanı, Bakan Yardımcıları, TRT Genel Müdürü, Merkez Bankası Başkanı, Sayıştay Başsavcısı, valiler, büyükelçiler, TMSF Başkan ve üyeleri, YÖK üyeleri gibi fazla sayıda kurum ve kuruluşta tayin yetkisi tek imzalı Cumhurbaşkanlığı Kararına bırakılmıştı.