Hasankeyf’te Tarihi Eserlerin Nakliye İhalesi İptal Edildi! Bakanlık Soruşturma Açtı

Hasankeyf'te Tarihi Eserlerin Nakliye İhalesi İptal Edildi! Bakanlık Soruşturma Açtı
Hasankeyf'te Tarihi Eserlerin Nakliye İhalesi İptal Edildi! Bakanlık Soruşturma Açtı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batman’ın Ilısu Baraj Gölü aşağıda kalacak tarihi ilçesi Hasankeyf’teki tarihi eserlerin taşınması için Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı ihale, Danıştay kadar iptal edildi. Eserlerin birçoğu taşınırken, iptal edilen ihaleyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı soruşturma başlattı.

DSİ Genel Müdürlüğü’nce yapılan, Ilısu Baraj Gölü’nün aşağı kalacak 12 bin takvim geçmişe sahip Hasankeyf’teki eserlerin taşınma ihalesi, ayrıca mahkemelik ayrıca de soruşturma konusu oldu. Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı ve Yamaç Külliyesi’nin taşınma işi için yapılan ihale, 82 milyon 958 bin 910 TL önerge veren Cumhur Alp+Yüksek Dağ İnşaat iş ortaklığına verildi.

IDARE MAHKEMESİNE DAVA AÇILDI

İhalede 87,9 milyon TL ile ikinci asgari teklifi veren Gökalp Proje firması, ihaleyi şampiyon firmanın iş tecrübe belgelerinin eksik ve geçersiz olduğu iddiasıyla Ankara 14’üncü Yöneticilik Mahkemesi’ne dava açtı. Gökalp Proje Firması, nakliye işini alan iki işyeri ortaklığının, Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce düzenlenen iş tecrübe belgelerinde, uygulanan inşa tekniği kısmında ‘yığma, kagir çelik ve restorasyon işleri’ yazılmak suretiyle, sunulan belgelerin tamamının restorasyon olmaması sebebiyle teklifinin yetersiz/ geçersiz olduğu belirtilerek, ihalenin kendi firmalarına bırakılmasını talep etti.

IŞYERI, KARARI DANIŞTAY’A TEMYİZ ETTİ

Ankara 14’üncü Yöneticilik Mahkemesi, itiraz üzerine, ilgili firmanın Adana Müze Müdürlüğü ile yaptığı meslek hakkındaki belgeleri iki kere talep etti ve ikisinde de yerinde olduğu yönünde yanıt alınması üzerine Gökalp Proje’nin talebi reddedildi. Fakat firma kararı Danıştay’a temyiz etti.

DANIŞTAY İPTAL ETTİ

Danıştay 13’üncü Dairesi, ihalenin iptaline karar verdi. Fakat bu süreçte ihale kapsamındaki işlerin yüzde 90’dan fazlası tamamlandı ve eserlerden Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi ile Orta Kapı taşındı. Kasım ayının birincil haftası bildirilen Danıştay kararı üstüne Gökalp Proje firması, konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yoklama Kurulu Başkanlığı ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne şikayette bulundu. Bakanlık, şikayet dilekçesinde adı geçen Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yakup Harmanda, kısa vakit önce görevden alınan Restorasyon Daire Başkanı Bahadır Sabahtan ile Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürü Betül Kiminsu ve olay hakkında soruşturma başlattı.

BAKANLIĞA ŞİKAYET DİLEKÇESİ

Gökalp Proje firmasının, Danıştay kararıyla Bakanlığa yaptığı şikayetinde, ihaleyi bölge meslek ortaklığının kullandığı iş deneyim belgelerinin Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nce düzenlendiği, 25.9 milyon TL’lik işin tamamının restorasyon olmadığı, yeni yapılar da olduğu, bunların ayrıştırılması gerektiği savunuldu. Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü’nün mahkemenin bu yöndeki iki talebine de uygun olarak yanıt vermediği, mahkemeyi yanılttığı öne sürüldü.

Bu durumun birkaç idarecinin kişiye özel davranışları sonucu gerçekleştiği de şikayet dilekçesinde belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Mahkeme ile yapılan yazışma sürecindeki hileli işlemler, tüm şifahi görüşmeler ve yazılmış bildirimlerimize karşın Bahadır Sabah ve Yakup Harmanda’nın bilgisi ve yönlendirmeleri sonucunda davranan Betül Kiminsu göre oluşturulmuştur. Hukuk müşavirliği de haksızlığa sessiz kalmıştır. Bilhassa Adana Rölöve Anıtlar Müdürlüğü’nün görev alanındaki en önemli ve güzel işler genel müdürlükte Bahadır Sabahtan ve Yakup Harmanda’nın yaptıkları ziyafet listeleri sonucunda Rölöve Müdürlüğünce Cumhur Yüksek Dağ ya da Alp İnşaat ile benzer oldukları Mefa firmasına ihale edilmektedir. Eğlence edilen diğer istekliler zorlama altına alınarak özgür öneri vermelerine engel olunmaktadır. Bunlar yıllardır bir takım olarak çalıştıkları için aralarında birtakım hissi bağlar oluşmuş, birbirlerinin ya da müşterek yararları doğrultusunda yanlış ve hileli işlemler yapılmaktadır. Bu firmalara verilen tüm ihaleler incelendiğinde ortaya çıkacak reel takdirlerinizdedir.”

Dilekçede keza, “Adana Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü, mahkemeyi kasten ve kendi isteğiyle yanıltmış, hakkımızın zarar olmasına neden olmuş, meslek ortaklığının ise hak etmediği Hasankeyf işini alarak önemli oranda kar elde edilmesine vesile olmuştur. Genel Müdürlüğünüz ve Hukuk Müşavirliğiniz ise gerçeği bildikleri, diğer taraftan yazılmış müracaatımız olmasına rağmen Rölöve Müdürlüğünün bedensel gerçeğe aykırı yalanlarla batmış yazısını düzelttirmek yerine sessiz kalıp olduğu gibi mahkemeye göndererek kabahat ortağı olmuştur” ifadelerine yer verildi.

Şikayet dilekçesinde Anada Müze Müdürlüğü’ne yapılan işlerle ilgili restorasyon ve yeni yapılar hakkında fotoğraflı detaylı bilgilere de yer verildi.

ÜÇ ESER TAŞINDI

Diğer yanlamasına ayrıca dava ayrıca de soruşturma konusu ihaleyle ilgili işlemlerin yüzde 90’dan fazlası tamamlandı. Bu süreçte ihaleyi alan işyeri tarafından Hasankeyf’teki Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapı taşındı.

Keza tekrar DSİ Genel Müdürlüğü’nün Hasankeyf’teki eserlerin taşınma işlemi için gerçekleştirdiği öteki ihaleler ile Kızlar Camii, Süleyman Han Camii, El-Rızk Camii, Koç Camii gibi eserlerden bazıları taşınırken, bazılarının da nakliye hazırlıkları sürüyor.