Yeni hükûmet sistemiyle ekonomiye güven arttı

Yeni hükûmet sistemiyle ekonomiye güven arttı
Yeni hükûmet sistemiyle ekonomiye güven arttı
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sene başından haziran sonuna kadar tercih sürecinin de etkisiyle düşüş eğiliminde olan ekonomiye karşın güveni gösteren endekslerin, 24 Haziran’da yapılan seçim, Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’ne karşın süratli düzenlemeler, finansal disiplin ve para politikalarındaki etkin mesajlarla bitmiş yükselişe geçtiği görüldü.

TEMMUZDA ÖNCEKİ AVUÇ IÇI TARAFINDAN YÜZDE 2 ARTIŞ YAŞANDI

AA muhabirinin Türkiye Istatistik Bilimi Kurumu (TÜİK) temmuz ayı verilerinden yaptığı derlemeye tarafindan, şubattan itibaren düşüş belirten idareli güven endeksi geçen ay bir önceki aya tarafindan yüzde 2 artarak toparlanma eğilimi gösterdi.

Tüketici güven endeksi de yüzde 4’lük bir yükselişle son 21 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Şubattan bu yandan düşüşlerin göründüğü hizmet sektörü güven endeksi yüzde 0,7 yükselişle olumlu trende girdi.

Sektörler arasında en fazla artışın görüldüğü perakende ticaret sektörü güven endeksi de laf konusu ayda yüzde 3,1 yükselirken, inşaat sektörü güven endeksi yüzde 2,4 arttı.

Hakiki kesim güven endeksinde de düşüş hızında gerileme görüldü. Haziran’da yüzde 3,9 gerileyen endeks, geçen ay yüzde 1 düşüş gösterdi.

TÜKETİCİNİN BEKLENTİLERİ ARTIK OLUMLU YÖNDE

Tüketicilerin beklenti ve eğilimlerine bakıldığında da mevcut ve gelecek dönem için pozitif sonuçlar ortaya çıktı.

Temmuzda bir önceki aya göre, hanelerin mevcut somut durumunu bildiren endeks yüzde 0,8 artarken, gelecek 12 aylık dönem için fiziksel durum beklentilerinde de yüzde 3,3 yükseliş gözlendi.

Geçen 12 aylık duruma tarafindan mevcut durumdaki genel ekonomik durumu açıklayan tüketici değerlendirmelerini içeren endekste temmuzda hazirana göre yüzde 3,5 yükselme kaydedildi. Gelecek 12 aylık dönem için genel idareli durum beklentisindeki yükseliş de yüzde 4,6 olarak gerçekleşti.

DAYANIKLI TÜKETİM FINANSAL ELDE ETMEK İÇİN YERINDE VAKIT

Tüketiciler, dayanıklı tüketim malı satın edinmek için yerinde zamanın günümüz olduğunu açıklama ederken, mevcut dönemin bu satın almalara uygunluğunu gösteren endeks yüzde 7,4 arttı. Söz konusu endeks gelecek 12 aylık dönem için ise yüzde 0,4 azaldı.

Mevcut dönemin tasarruf etmek için uygunluğunu ortaya koyan göstergede de yüzde 3,5 yükseliş görülürken, gelecek 12 aylık dönemde vatandaşların tasarruf etme ihtimalinde yüzde 10,2 çoğaltma kaydedildi.

TÜİK’in metodolojisine göre, tüketmek için borç göstermek, harcamaları ve piyasaları olumlu yönde etkileyeceğinden tüketimin finansmanı nedeniyle borç kullanma ihtimali endeksinin artması iyimser durumu açıklama ediyor. Buradan yola çıkarak, laf konusu endeksin yüzde 3,2 artışı tüketicinin gelecekte masraf gerçekleştirmek için daha olumlu bir görüşe sahip olduğunu gösteriyor.

öte taraftan, gelecek 12 aylık dönemde araba satın alma ihtimali endeksi yüzde 1 artarken, konut satın alma veya inşa ettirme ihtimali endeksi yüzde 12,4 azaldı.