Samsun’da, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’ndeki Büyükşehir Belediyesine emrindeki baytar kliniğinin sorumlusu Paria Tabatabaei, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle kemirgenlerle beslenen baykuşların sindiremediği tüy ve kemikleri kustuğunu, bu kusmukların içinde beslendikleri hayvanlara ait kemik parçaları olduğunu söyledi.
Kemik koleksiyoncusu baytar hekim
“KEMİKLERİN HANGİ HAYVANA AİT OLDUĞUNU ARAŞTIRDIM”
Mesleği gereği bu konuyu da araştırdığını ve bulduğu peletlerin içindeki kemikleri sıcak suyla temizleyerek biriktirmeye başladığını belirten Tabatabaei, şunları dile getirdi: “Dünyanın çoğu ülkesinde bunların koleksiyoncusu var. Ben çok uzmanı değilim fakat peletlerin içindekileri merak ederek bu koleksiyona başladım. 1 buçuk yıl önce Kızılırmak Deltası içinde yer alan alandaki peletleri manâsız zamanlarımda tek tek topladım. Bu peletleri sıcak su döküp ayrıştırmaya başladık ve içinden çıkan kemiklerin hangi hayvanlar ait olduğunu araştırdım.” diye konuştu.
“ASIL GIDA KAYNAKLARI FARELER”
Peletlerden meydana çıkan kemikleri hayvan türüne göre ayırabildiğini vurgulayan Tabatabaei, “Bir Takım kemik parçalarının hangi kemirgen hayvan türlerine ait olduğunu bilmiyorum. Çünkü farklı türden kemirgenlerle de beslenebiliyorlar. Doğrusu baykuşların bu şekilde doğaya ne dek yardımcı olduğunu da anlayabiliyoruz. Çünkü ana besin kaynaklarının fareler olduğunu gördük. Doğada baykuş nüfusunun azalmasının fare sayısının artmasını tetikleyebileceğini de araştırmış olduk.” ifadesini kullandı.
Tabatabaei, bine yakın kemik parçasını kartonlar üzerine tek tek yerleştirerek koleksiyona dönüştürdüğünü sözlerine ekledi.