Havalimanına ne dek erken gelmelisiniz

Havalimanına ne dek erken gelmelisiniz
Havalimanına ne dek erken gelmelisiniz
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Selen KALDIRIM/ email protected

Tatile çıkarken başınıza gelebilecek en büyük yıkımlardan biri uçağı kaçırmak olsa gerek. Onlarca kez kendime sordum, “Havalimanına ne kadar erken gelmeliyim? En deneyimli gezginlerin bile uçak kovalamaca oynadığı çoğu hikâyesi vardır. Sonuçta, orada olmanız gereken saate karar verirken dikkat etmeniz gereken düzinelerce faktör var. Giden uçağın gerisinde çaresizce bakıp el sallamak istemiyorsanız, 3-2-1 kuralını uygulayın.

İÇ UÇUŞLARDA 2, ULUSLARARASI UÇUŞLARDA 3 SAAT KURALI

Milletlerarası yapılan araştırmalar, havalimanına ne dek erkeniz gelmen gerektiği konusunda sizi riske atmayacak bir saatte hemfikir sonuca ulaştı. Buna göre şehirlerarası bir uçuşun için son 2, milletlerarası uçuşun için ise asgari 3 saat erken gelmenizi öneriyorlar. Tabii bu saatler havayolu şirketiniz, chek-in işlemleriniz, bayram seyranda, bavul teslim ve otomobil parkı törenleriniz vb durumlarda değişkenlik gösteriyor.

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz

AŞAĞIDAKİ SORULARI CEVAPLAYINIZ

Bütün takır bir çanta hazırlamakla işiniz bitmiyor. Vizeyi kapmış olmanızda bir yere değin. Uçak kaçtıktan sonradan o tatilin tadı mı kalır? Her nereye gidecek olursanız olun, önce kendinize birkaç soruluk imtihan yapın: Büyük bir havalimanı mı? Yani güvenlikten kapıya geçmesi uzun zaman alacak mı? Bugün yoğunlaştırma ihtimali var mı, bayram mı seyran mı? Ufak çocuğunuz ve ihtiyar akrabalarınızla gezmek sizi ne kadar yavaşlatır?

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz

HAVAYOLU ŞİRKETİNİZ NE DİYOR: TÜRK HAVA YOLLARI

Ve en önemlisi havayolu şirketiniz uçuşunuzdan kaç saat önce orada olmanızı istiyor? Burada, nerede olduğunuz ve ne dek büyük bir havalimanında olduğunuzun yanına, havayolunun size sağladığı kolaylıklar da devreye giriyor.  Örnek verecek olursak; Türkiye ’nin sancak taşıyıcı firması Türk Hava Yolları, yolculuk edenlerin çoğunun milletlerarası uçuşlardan minimum 60 dakika önce check-in yapmasını ister. THY Check-in işlemleriniz için iç hat seferlerinde uçuş saatinden minimum bir saat önce, dış hat seferlerinde uçuş saatinden en düşük iki saat önce havalimanında olmanız yeterli diyor. Tabii burada THY ’nin kusursuz hizmet hızı ve dakikliği de işinizi oldukça hızlandırıyor.

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz

AYRINTILARA UYARI EDİN

Zaman galip gelmek için daha ikna edici mi bir nedene mi ihtiyacınız var? Birçok zaman, daha minik havalimanları sınırlı bir kadroya sahip olur. Uzun kuyruklarda ter içinde geri sayım yapmamanız için ebatlarını küçümsemeyin. Yurtiçi veya yurtdışında uçuyor olsanız da, check-in yaparak kafadan en az 20 dakika vakit kazandırır. Çevrimiçi olarak check-in yaptıysanız ya da sadece el bagajınız varsa, bu süreyi manâlı ölçüde azaltabilirsiniz. Uçağa alımların kalkıştan 45 dakika önce başladığını ve kalkıştan yaklaşık 15 dakika önce kapandığını unutmayın.

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz

YOĞUN ZAMANLARI GÖZDEN KAÇIRMA, CÜMBÜR CEMAAT BAYRAM BEKLİYOR

Bir sonraki uçuşunuz için ne vakit yola çıkmanız gerektiğine karar vermeden önce havalimanınızın yoğun zamanını kontrol etmekten vazgeçmeyin. Ayrıca, bir park yeri arıyor ya da bir çanta teslim ediyorsanız daha artı süre ayırıp, havalimanını ve terminalin ne değin büyük olduğunu bildiğinize de muhakkak olmalısınız.

Havalimanına ne kadar erken gelmelisiniz